search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Δεμερτζή (Ινστιτούτο Bruegel): Ο δανεισμός το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διογκώσει το χρέος

24.04.2020 06:24
Δεμερτζή (Ινστιτούτο Bruegel): Ο δανεισμός το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διογκώσει το χρέος - Media

 

Για τα μέτρα που έχει πάρει η Ευρώπη, την πρόταση της Επιτροπής για 2 τρισ. ευρώ, την ύφεση αλλά και την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας καθώς και για τη τύχη της ΕΕ από τη στάση των Ιταλών και των Ισπανών, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δεκα”, το βράδυ της Πέμπτης, η Μαρία Δεμερτζή, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου ευρωπαϊκών μελετών Bruegel.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

Για τη Σύνοδο Κορυφής και την προειδοποίηση της Λαγκάρντ για ύφεση έως και 15%:

“Ηταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα της Συνόδου. Είναι η πρώτη συζήτηση που γίνεται σε τέτοιο επίπεδο και δεν γίνεται ν  αποφασιστούν όλα μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συζήτησης 
“Συμφωνώ με τη κ. Λαγκάρντ. Οι εκτιμήσεις της είναι πολύ ρεαλιστικές. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι λιγότερο απαισιόδοξες αλλά παρ όλα αυτά , τα νούμερα είναι περίπου ίδια”

Για το αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως σήμερα αρκούν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για την ύφεση:

“Η Ευρώπη έχει ήδη πάρει πολλά μέτρα. Δεν είναι ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Και οι χώρες και η Ευρώπη έχουν πάρει μέτρα που βοηθούν πραγματικά. Η ΕΚΤ με τη βοήθεια του 1 τρισ. ευρώ έχει επιτρέψει σε όλες τις χώρες να βγουν στις αγορές προκειμένου να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους άμεσα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέτρο. Η ΕΚΤ θα πάρει και περισσότερα μέτρα αν χρειαστεί. “Ναι, βεβαίως χρειαζόμαστε κι άλλα χρήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, μας λείπουν περίπου 1 – 1,5 τρισ. ευρώ”

Για το πόσο δυσβάσταχτος θα είναι ένας νέος δανεισμός για τις χώρες του Νότου:

“Είναι γεγονός ότι ο δανεισμός το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διογκώσει το χρέος. Η Ιταλία έχει χρέος της τάξης του 130% του ΑΕΠ. Αν η ύφεση φθάσει στο 10% και υπάρξει κι άλλος δανεισμός, στο τέλος της χρονιάς θα έχει απαγορευτικό χρέος και δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές όπως η Ελλάδα το 2010. Είναι τρομερό να συμβεί κάτι τέτοιο με την Ιταλία. Θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ και κυρίως στη ζώνη του ευρώ. 

“Στο ίδιο δύσκολο σημείο μπορεί να βρεθεί και η Ισπανία. Μπορεί να μην έχει το ίδιο χρέος αλλά είναι τόσο μεγάλη η κρίση του κορωνοιού που ίσως και αυτή “χτυπηθεί” άσχημα. Γι  αυτό μιλάμε για ένα τρόπο βοήθειας που δεν θα είναι δανεισμός

Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα, κάποιος πρέπει να τα δώσει και εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Το θέμα είναι ποιός θα δανειστεί. Θα χρειαστεί να το κάνουν οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα για να τα δώσουν μέσω παροχών σε αυτές που δεν μπορούν να δανειστούν. Νομίζω ότι η πρόταση των 2 τρισ. ευρώ μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ έχει μέλλον”

Για το ρόλο της ΕΚΤ:

“Η ΕΚΤ θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οσο λιγότερο συμφωνούν οι Πρωθυπουργοί σε μέτρα τόσο μεγαλύτερο ρόλο θα κληθεί να αναλάβει η ΕΚΤ. 

Για τις προβλέψεις που αφορούν στην Ελλάδα και τις λύσεις που μπορούν να υπάρξουν:

“Η Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω του τουρισμού, είναι από τις χώρες που θα πληγεί περισσότερο. Αυτό είναι κακή τύχη. Όμως το γεγονός και μόνο ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει πρόσβαση ση ποσοτική χαλάρωση, σημαίνει ότι υπάρχει λύση “Στην Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουμε με παροχές τις εταιρείες που είναι βιώσιμες. Είναι και μια ευκαιρία για την χώρα μας να δει ποια είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνει στο βιομηχανικό της μοντέλο έτσι ώστε να γίνει λιγότερο ευάλωτη στο μέλλον. Εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες και λύσεις που είναι ενδιαφέρουσες”

Για τη στάση των χωρών του Βορρά: 

“Η διαφορά μεταξύ του Βορρά και Νότου οφείλεται πάντα στο πόσο καλά προετοιμαζόμαστε όταν η οικονομία πάει καλά. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η Ολλανδία πιστεύει ότι στο Νότο, όταν η οικονομία πάει καλά, δεν προετοιμάζονται. Δεν μειώνουν το χρέος και δεν γίνονται οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο η Ολλανδία αλλά το πρόβλημα του κορωνοιού είναι ένα συμμετρικό σοκ το οποίο έχει χτυπήσει όλους μας με τον ίδιο τρόπο”

Για το πρόβλημα του λαϊκισμού στην Ιταλία και στην Ισπανία:. 

“Και η Ιταλία και η Ισπανία είναι βαθύτατα φιλοευρωπαϊκές χώρες. Αν στραφούν εναντίον της Ευρώπης, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αφήγημα που θα πείσει τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι οι λύσεις είναι ευρωπαϊκές και δίνονται από την Ευρώπη. Υπάρχει τρόπος αλλά πρέπει να βρεθεί”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:09