search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:09
MENU CLOSE

Χαλκιδική: Αρκετές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν – Πρόβλημα η εστίαση

11.05.2020 14:59
H ΕΛ.ΑΣ. βγαίνει στην... παραλία: Ξεκινούν περιπολίες στις πλαζ το Σαββατοκύριακο - Media

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού οι επιχειρηματίες και οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ο νομός της Κεντρικής Μακεδονίας που κατεξοχήν βασίζεται στον τουρισμό έχει ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού και οι επιχειρηματίες της περιοχής αναμένουν τις οριστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, προκειμένου να δουν εάν η ζημιά είναι αναστρέψιμη.

Συνολικά στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι εγγεγραμμένες 11.500 επιχειρήσεις, που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με τα μέτρα για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι θεσμικοί φορείς θεωρούν βέβαιο ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και την ανεργία.

«Είναι πολύ πιθανό πολλές επιχειρήσεις και στον τουρισμό και στην εστίαση να μην ανοίξουν. Με αυτά τα πρωτόκολλα που έχουν ακουστεί, είναι πολύ δύσκολο για όποια επιχείρηση μπει στην περιπέτεια –γιατί πρόκειται για περιπέτεια- να έχει κερδοφορία.

Για παράδειγμα, όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα ξενοδοχεία λειτουργούν αποτρεπτικά. Επιχειρήσεις που έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να ξεπεράσουν το 2020, θα το κάνουν», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Πρόβλημα η εστίαση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή έχει να κάνει με τον κλάδο της εστίασης.

«Έχουμε 3.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που απασχολούνται στον τουρισμό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι αδύνατον να έχουν κερδοφορία, όταν μιλάμε ουσιαστικά για μείωση 60% έως και 70% των τραπεζοκαθισμάτων», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα SURE για επιδότηση της εργασίας για τον εποχιακό τουρισμό. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο θα φτάσουν τα χρήματα, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι επαρκούν μέχρι και τα μέσα Αυγούστου».

Εναλλακτικές προτάσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το Επιμελητήριο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δοθεί στις επιχειρήσεις επιπλέον χώρος, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε σε πεζοδρόμους είτε με πεζοδρομήσεις δρόμων.

Επίσης, έχει ζητήσει τα καταστήματα που διαθέτουν ανοίγματα, είτε από μία πλευρά, είτε από δύο και τρεις πλευρές, τα οποία είναι κλειστά με τζαμαρίες, εφόσον υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν και υπάρχει ο κατάλληλος αερισμός, να λειτουργήσουν τους εσωτερικούς χώρους με τις ίδιες διατάξεις.

Παράλληλα, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού αποφασίστηκε συγχρόνως από την καμπάνια που κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει άνοιγμα σε αγορές – στόχους στα Βαλκάνια, στη Ρουμανία, στη Γερμανία και στην Αυστρία, χώρες όπου είναι εφικτός ο οδικός τουρισμός και επιπλέον έχουν περιορισμένα κρούσματα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι, έτσι ώστε, αν διαμορφωθούν οι συνθήκες για να μπορέσουν να έρθουν τουρίστες, να το εκμεταλλευτούμε άμεσα και με το κάλεσμα που θα τους απευθύνουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημία», τόνισε ο κ. Κουφίδης.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα στήριξης πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό, προτού η οικονομική κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Περιορισμένες οι αιτήσεις για μίσθωση αιγιαλού

Η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις αιτήσεις που κατατίθενται κάθε χρόνο για μίσθωση αιγιαλού για τη λειτουργία καταστημάτων και μπιτς μπαρ στις παραλίες της Χαλκιδικής.

«Αυτή τη στιγμή οι δήμοι έχουν δικαίωμα για μισθώσεις αιγιαλών μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε έτους, ώστε να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Όμως, δεν έχει βγει η ΚΥΑ για το τι θα γίνει στους αιγιαλούς. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ούτε μία αίτηση για μίσθωση και βέβαια δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για μισθώσεις με διαγωνισμό», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να βγει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να προβλέπει ότι λόγω των γεγονότων θα παραμείνουν σε ισχύ οι περσινές συμβάσεις μειωμένες ως προς το μίσθωμα κατά 50%, δεδομένου ότι θα μειωθεί και ο χώρος και ο χρόνος χρήσης για τις επιχειρήσεις.

«Παγωμένες» είναι οι αντίστοιχες μισθώσεις και στον Δήμο Κασσάνδρας. «Είναι λίγες οι αιτήσεις, γιατί και οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν αν θα πρέπει να πάρουν έναν χώρο, για τον οποίο δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», ανέφερε στο GRTimes.gr η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά.

Ανάλογη αβεβαιότητα επικρατεί και στους ιδιοκτήτες των πολλών κάμπινγκ της περιοχής, αλλά και στους ξενοδόχους, με τους δύο δημάρχους να εκφράζουν αμφιβολίες εάν θα ανοίξουν τελικά οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Πλήγμα στα οικονομικά των δήμων

Η κατάσταση που επικρατεί με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της εστίασης και του τουρισμού, που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους δήμους.

«Αρχίζει πλέον το οικονομικό και γίνεται δυσβάσταχτο. Χάνουμε από τα τέλη και τις μισθώσεις αιγιαλού. Και συμφωνώ να μην πληρώσουν οι επιχειρηματίες. Όμως, πρέπει το κράτος αυτήν την απώλεια εσόδων να την αντικαταστήσει. Γίνονται συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο για να δοθούν ενισχύσεις στους δήμους, γιατί θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες, δηλαδή στην καλή παροχή υπηρεσίας στην αποχέτευση, στον βιολογικό, στην ύδρευση, στην καθαριότητα», είπε ο δήμαρχος Σιθωνίας.

«Έχουμε μία στέρηση εσόδων που υπολογίζω στο 50%. Μόνο το ποσό από τη μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων κατά 50% είναι τεράστιο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μήπως πάρουμε το μαξιλάρι», είπε από την πλευρά της η κ. Χαλκιά, που, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Δήμος Κασσάνδρας βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη μοίρα, καθώς έχει μεγαλύτερο ποσοστό εσωτερικού τουρισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:09