search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:51
MENU CLOSE

Ο «θησαυρός» του Βατικανού διαθέσιμος στο διαδίκτυο!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2126
21-5-2020
24.05.2020 03:00
vatican.jpg

 

Η Καπέλα Σιστίνα αποτελεί ένα παρεκκλήσιο του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Το αρχικό Μεγάλο Παρεκκλήσιο ανακαινίστηκε το 1477-1480 από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, στον οποίο, άλλωστε, οφείλει και το όνομά του. Έκτοτε, η Καπέλα Σιστίνα έγινε χώρος για θρησκευτικές αλλά και διοικητικές δραστηριότητες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί τον χώρο σύσκεψης (κονκλάβιο) του συνόλου των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα.

Το εσωτερικό του παρεκκλησίου κοσμούν νωπογραφίες που του χάρισαν μεγάλη φήμη, ενώ τόσο την οροφή όσο και τον τοίχο του ιερού φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος (1534-1541), έπειτα από πρόσκληση του νέου Πάπα Ιουλίου Β’ ο οποίος του ανέθεσε τη δημιουργία ενός μαυσωλείου που θα ξεχώριζε για την επιβλητικότητά του.

Ο Μιχαήλ Άγγελος επιχείρησε ένα σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, δημιουργώντας σε διάστημα τεσσάρων ετών (1508-1512) περισσότερες από τριακόσιες βιβλικές φιγούρες καθώς και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις όπως σκηνές από τη Γένεση, την ιστορία του Νώε ή τη Δευτέρα Παρουσία.

Μάλιστα, οι φήμες λένε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια ο Μιχαήλ Άγγελος δεν βγήκε από την Καπέλα Σιστίνα και δεν επέτρεπε σε κανέναν να δει το έργο του. Αυτό προκάλεσε την αναστάτωση του κόσμου, με πολλούς να συνωστίζονται έξω από το παρεκκλήσι. Στις καινοτομίες του έργου αυτού συγκαταλέγονται τα θέματά του τα οποία είχαν προέλευση από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση χωρίς να έχουν άμεση σχέση με τη θρησκεία, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η τεχνοτροπία που εφάρμοσε επειδή ο θόλος ήταν πολύ ψηλά. Συγκεκριμένα, ζωγράφισε τις φιγούρες παραμορφωμένες έτσι ώστε να φαίνονται κανονικές στον θεατή ο οποίος θα βρισκόταν πολύ πιο κάτω από αυτές.

Το Παρεκκλήσιο του Σίξτου, αυτός ο θησαυρός του Βατικανού, είναι πλέον επισκέψιμος διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί να θαυμάσει με ηρεμία την κάθε λεπτομέρεια του έργου.

Περισσότερες Πληροφορίες:

www.museivaticani.va

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:51