search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:09
MENU CLOSE

«Ναι» ΣΥΡΙΖΑ στον φράχτη με δύο προϋποθέσεις – Αίτημα ενημέρωσης για τα διαβήματα

28.05.2020 04:35
frahtis-evros.jpg

 

Σε μια πιο κεντρώα θέση για την ανέγερση του φράχτη στον Έβρο (την επέκταση για την ακρίβεια) έδειξε να μετακινείται χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια ισορροπία μεταξύ «ρεαλισμού» και των πολιτικο-ιδεολογικών του αντιλήψεων. Μετά το «όχι» Τσίπρα στα ανοιχτά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο, χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέλαβε να στείλει μήνυμα σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά του φράχτη και της «αυτονόητης», όπως είπε φύλαξης των συνόρων καθώς και της εδαφικής κυριαρχίας. Έθεσε βέβαια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη «ρήτρα» ότι θα παραμείνουν ανοιχτές οι δίοδοι για την διαδικασία ασύλου σε πρόσφυγες, όπως επιβάλλουν η Συνθήκη της Γενεύης και οι διεθνείς συνθήκες.

Ειδικότερα, ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξής του σε πρωινή εκπομπή του Μega για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του φράχτη, απάντησε μεταξύ άλλων:

«Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης». «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα» συνέχισε «όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων. Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου. Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα μπούμε και εμείς στο παιχνιδάκι να είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης με τους πάνοπλους του κυρίου Κουρτς να λένε ‘’εντάξει θα σας δίνουμε 700 εκ. κι εσείς κρατάτε απ΄έξω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες’’, απαράδεκτο για τη χώρα μας, αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για την αλλαγή του Δουβλίνο και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από αυτά τα διλήμματα».

Κάνοντας μια πιο κομματική διαχείριση της θέσης αυτής, κομματικές πηγές εκκινούσαν από την αμφισβήτηση του ότι ένας φράχτης 26 χιλιομέτρων σε μια συνοριογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση σημείωναν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατρέπεται σε ασπίδα της Ευρώπης και «αποθήκη ψυχών».

Ασφαλιστικές δικλείδες για άσυλο και σύνορα

Εντούτοις, τόνιζαν, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει οφείλει να διασφαλίσει δύο κομβικά ζητήματα:

Το πρώτο, και «δεδομένων των πρόσφατων παλινωδιών της κυβέρνησης στον Έβρο» είναι ότι «δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στέλνοντας το λάθος μήνυμα στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς και σε οιαδήποτε διάθεση της να δημιουργήσει συνοριακή διαφορά στο μέλλον». Διευκρινιστικά προσέθεταν ότι δεν θα πρέπει – «θεωρούμε αδιανόητο» η ακριβής έκφραση – ο φράχτης να γίνει σε άλλο σημείο από το αρχικά προγραμματισμένο (προειδοποίηση ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να εκπέμψει σήμα υποχώρησης). Περαιτέρω επισήμαιναν τον κίνδυνο, αν ο φράχτης γίνει «σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα», αυτό να δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσων θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων, να οδηγήσει δηλαδή «ντε φακτο», σε μία νεκρή ζώνη μεταξύ των συνόρων και του σημείου που θα ασκείται πραγματική κυριαρχία εκ μέρους μας, όπου θα βρίσκεται ο φράκτης.

Το δεύτερο, είναι το ζήτημα που έθεσε και ο Ν. Βούτσης ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ελεγχόμενη ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν οι ίδιες κομματικές πηγές «έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σοβαρός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και αγωνίστηκε για αυτό όσο ήταν στην κυβέρνηση».

Αίτημα για ενημέρωση της Βουλής επί των διαβημάτων προς την Τουρκία

Κατά τα λοιπά ο Νίκος Βούτσης, ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για υπερβολικούς τόνους και ταύτιση με ακραίες φωνές – είπε ότι αυτή ήταν εξ αρχής συγκρατημένη και συγκροτημένη και ουδέποτε έγινε λόγος για κατάληψη ελληνικού εδάφους. Από την άλλη σημείωσε ότι δηλώσεις όπως αυτές του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ή το γεγονός ότι στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δεν υπήρξε δυνατότητα για τα κόμματα να δουν καν το περιεχόμενο των δύο διαβημάτων προς την τουρκική πλευρά, γεννώνται αμφισβητήσεις για το σε ποιο έδαφος υπήρξε αυτή η «κινητικότητα» των τουρκικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποβάλει προς τον ΥΠΕΞ, «αίτηση κατάθεσης εγγράφων» ζητώντας ουσιαστικά να ενημερωθεί η Βουλή για το περιεχόμενο των δύο ρηματικών διακοινώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός τους ως «απόρρητων», όπως, σημειώνει ο ίδιος, «ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50