search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Τζορτζ Φλόιντ: Στόχος των αστυνομικών οι δημοσιογράφοι – Αιματηρές επιθέσεις (Videos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 4-6-2020
2128
04.06.2020 13:56
Τζορτζ Φλόιντ: Στόχος των αστυνομικών οι δημοσιογράφοι - Αιματηρές επιθέσεις (Videos) - Media

 

Ασταμάτητες είναι οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Μέσα στο χάος που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα δέχονται δακρυγόνα ή πυροβολισμούς με λαστιχένιες σφαίρες και συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται στον «αέρα».

Μια ομάδα νομικής στήριξης και έρευνας στις ΗΠΑ, το Press Freedom Tracker, καταγράφει αναφορές για επιθέσεις σε δημοσιογράφους και υποστηρίζει ότι ερευνά πάνω από 100 περιπτώσεις επιθέσεων σε μέλη των ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων προήλθε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 36 δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι τους πυροβόλησε η αστυνομία με βλήματα, όπως λαστιχένιες σφαίρες, και 76 έχουν αναφέρει επιθέσεις (με το 80% αυτών των επιθέσεων να γίνεται από αστυνομικούς). Η ομάδα καταθέτει ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο ενός μαύρου δημοσιογράφου του CNN που συνελήφθη ζωντανά στον «αέρα» έγινε viral, προκαλώντας οργή. Κι ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, παρόμοιες περιπτώσεις δημοσιεύθηκαν στα social media από τους ίδιους τους δημοσιογράφους – θύματα.

Το βίντεο ενός δημοσιογράφου στην τοπική θυγατρική του NBC News, WAVE3, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, έδειχνε την αστυνομία να στοχεύει και να πυροβολεί βλήματα από καουτσούκ στον ρεπόρτερ και τους οπερατέρ ενώ βρισκόταν στον «αέρα».

Η δημοσιογράφος των «Los Angeles Times» Molly Hennessy-Fiske δήλωσε στο Twitter ότι εκείνη και άλλοι συνάδελφοί της που κάλυπταν τις διαμαρτυρίες στη Μινεσότα δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα.

«Είπαμε ότι είμαστε ο Τύπος, τα ΜΜΕ, και μας πέταξαν δακρυγόνα σε κενό σημείο, χτύπησα στο πόδι» δήλωσε. «Έλεγα “Πού να πάμε; Πού να πάμε;”. Δεν μας έλεγαν πού να πάμε. Δεν μας οδήγησαν. Απλώς μας επιτέθηκαν» πρόσθεσε.

Ένας άλλος δημοσιογράφος στη Μινεσότα, που εργάζεται για το Star Tribune, μοιράστηκε στο Twitter ότι η αστυνομία πυροβόλησε με λαστιχένιες σφαίρες το παράθυρο του αυτοκινήτου του, θρυμματίζοντας το γυαλί.

«Αιμορραγώ» είπε ο Ryan Faircloth στο βίντεο. «Οι αστυνομικοί μόλις πυροβόλησαν το παράθυρό μου, το παράθυρο του συνοδηγού. Το γυαλί έσπασε καθώς προσπάθησα να γυρίσω γρήγορα και να φύγω από τον δρόμο τους» τόνισε.

Επίσης, δύο μέλη του τηλεοπτικού πληρώματος από το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters δέχθηκαν πυροβολισμούς με λαστιχένιες σφαίρες, στη Μινεάπολη.

Στην Ουάσιγκτον, κοντά στον Λευκό Οίκο, ένας αστυνομικός χτύπησε με την ασπίδα του έναν καμεραμάν του BBC το βράδυ της Κυριακής. Ο καμεραμάν ήταν «σαφώς αναγνωρίσιμος ως μέλος των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του BBC για την Αμερική Paul Danahar. «Η ομάδα ακολουθούσε όλες τις οδηγίες από την αστυνομία καθώς κάλυπταν τις διαμαρτυρίες μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ακόμη και πριν από την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνέβη χωρίς προειδοποίηση ή πρόκληση».

Ο δημοσιογράφος του Vice News Michael Anthony Adams είπε ότι η αστυνομία τον ψέκασε με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο σε ένα βενζινάδικο, παρά το γεγονός ότι κρατούσε ψηλά τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και φώναζε «Τύπος».

O δημοσιογράφος Stefan Simons από τον διεθνή ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ειδήσεων της Γερμανίας Deutsche Welle πυροβολήθηκε επίσης με σφαίρες καουτσούκ από την αστυνομία στη Μινεάπολη, ενώ ετοιμαζόταν να βγει στον «αέρα». Φορούσε ένα γιλέκο με τη λέξη «Press» και απειλήθηκε με σύλληψη.

«Έχουν πολύ άγχος να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά φυσικά θα έπρεπε να μας αφήσουν να εργαστούμε και να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας» δήλωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33