search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Άνδρος Άνωθεν

10.08.2012 09:54
Άνδρος Άνωθεν    - Media

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα που μας απογειώνει για να ακολουθήσουμε την πτήση του φωτογραφικού φακού του Γιάννη Γιαννέλου πάνω από το νησί της Άνδρου.

Εισαγωγήεπιμέλεια: Γιώργος Ανωμερίτης

Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος

Εκδόσεις: Μίλητος

Σελ.: 200

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα που μας απογειώνει για να ακολουθήσουμε την πτήση του φωτογραφικού φακού του Γιάννη Γιαννέλου πάνω από το νησί της Άνδρου. Πέραν του εντυ­πωσιακού εγχειρήματος να αποτυπωθεί με την ιδιαίτερη αίσθηση της φωτογραφικής ματιάς το νησί από ψηλά – πετώντας με ελικόπτερο -, εκείνο που καταγράφεται στην εσωτερικότητά μας είναι το αποσπασματικό μεγαλείο μικρών τόπων, ζωντανών χώρων της ανθρώπινης κλίμακας η όποια μεγεθύνεται δίχως να προκαλεί δέος ή φόβο αλλά αναδεικνύοντας μιαν άλλη όψη της ποιητικής του τοπίου, άγνωστη ακόμα και στους κατοίκους του. Η άλλη ματιά αποτελεί εκτός από αισθητικό γεγονός και μια καινοτομία που έρχεται σαν την πιο συγκλονιστική συνηγορία της διαλεκτικής που ευαγγελίζεται η Δημοκρατία. Έτσι, στους μικρούς μας τόπους, αυτούς των Κυκλάδων, η ομορφιά δεν υπήρξε ποτέ μονοσήμαντη ή βαρετή: το τοπίο αλλάζει με τον καιρό, τις εποχές, τις φουρτούνες και τις μπουνάτσες, έτσι που η αλήθεια να δικαιώνεται μέσα από σκέψη κι όχι από παραδοχές. Όσο κι αν αυτές οι μοναδικές αποτυπώσεις του ανδριώτικου τοπίου έρχονται αφ’ υψηλού, προσθέτουν ένα ακό­μα κάδρο στην ομορφιά, μιαν ακόμα επιβεβαίωσή της, μιαν ακόμη όψη της, μιαν ακόμα εκδοχή της, μιαν ακόμα δυνατότητα να υπερβούμε την καθη­μερινότητά μας στο ανθρώπινο μέτρο. Η κλίμακα μεγεθύνει και μικραίνει τον κόσμο, ο άνθρωπος όμως κρατά τη δυνατότητα του ρυθμού. Το φω­τογραφικό λεύκωμα συμπληρώνεται από την εισαγωγή και τις ποιητικές αναφορές του Γιώργου Ανωμερίτη. Πρόκειται για μια ξεχωριστή και επιμελημένη έκδοση που πετυχαίνει τον σκοπό της: να ερωτευτούμε την Άνδρο!

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00