14/08/2020 23:06:04

ΣΥΡΙΖΑ για Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Οκτάμηνη ολιγωρία της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ για Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Οκτάμηνη ολιγωρία της κυβέρνησης - Media
 
Ευθύνες στην κυβέρνηση για ολιγωρία μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις επέρριψε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
 
Συγκεκριμένα, ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ  άφησε τόσο καιρό και παρά τις κλιμακούμενες προκλήσεις, αναξιοποίητο το σημαντικό όπλο των κυρώσεων, που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε καταργήσει και τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα.
 
\Ποιες ήταν οι συνέπειες της οκτάμηνης ολιγωρίας της να θέσει ζήτημα των κυρώσεων στο Συμβούλιο; Ας αναλογιστεί η Κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των συνεχών προκλήσεων, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση.
 
Από την αρχή είχαμε υποδείξει ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γι ‘αυτό ήταν αναγκαία η μετατροπή των ελληνικών "κόκκινων γραμμών" σε ευρωτουρκικές, "εξοπλισμένες" με ουσιαστικές κυρώσεις, αλλά και μία θετική ατζέντα από την οποία η Τουρκία θα είχε να κερδίσει αν εγκατέλειπε την επιθετική της τακτική.
 
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, έστω και τώρα, ρόλο στον νέο ευρωτουρκικό διάλογο και θα αφήσει πίσω την αδράνεια, αλλά και τα ακραία στοιχεία της που καλούν σε διμερή αντίποινα και σύγκρουση πολιτισμών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.