search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:01
MENU CLOSE

Κασσελάκης: Θα προσκαλέσω στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές – Θετικός στο να στηρίξει Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Κομισιόν

21.05.2024 21:26
kass-1

Ότι θα προσκαλέσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της συγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Attica TV και τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Χουδαλάκη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τα σενάρια που κυκλοφορούν σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την προεδρία της Κομισιόν και αν εν τέλει θα είχε πρόβλημα με το να είναι κεντροδεξιός ο επόμενος πρόεδρος της εφόσον θα είναι Έλληνας απάντησε «να είναι Έλληνας, ναι».

Και εξήγησε περαιτέρω πως δεν έχει πρόβλημα τόσο με τον άνθρωπο Μητσοτάκη, αν κι εκεί είπε έχει ενστάσεις όσον αφορά την αλαζονεία, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζει στο εσωτερικό. Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «εύχομαι ο ίδιος προσωπικά να είναι χαρούμενος, η οικογένειά του να είναι  υγιής και να πετύχει ό,τι θέλει στη σταδιοδρομία του για το καλό της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε αρνητικός σε επίπεδο αρχηγού, αλλά θετικός στη συνεργασία με στελέχη του τα οποία είπε και θα προσκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να γίνει πρωθυπουργός δικαίωμά του, ας το προσπαθήσει», είπε, «Εμείς όμως θα προχωρήσουμε στην δημοκρατική παράταξη ου έχει ο τόπος και θα προσκαλέσω στελέχη του, πρώην υπουργούς αυτού του χώρου» μετά τις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε στην πορεία προς το καταστατικό συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει διάπλατα τις δομές του για όσους θέλουν να συνεισφέρουν στην παραγωγή πολιτικής, είτε ως μέλη είτε ως στελέχη.

«Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σέβομαι πάρα πολύ, ταιριάζουν τα χνώτα μας και τα οποία θα τα προσκαλέσω να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, «όντως υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που είναι προοδευτικό» αλλά υπάρχει και «ένα άλλο κομμάτι το οποίο είναι πηγή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα κομμάτι το οποίο απέχει από την ισότητα στον γάμο, ένα κομμάτι το οποίο έχει διαφορετική άποψη για το κέρδος στα Πανεπιστήμια απ’ ό,τι έχουμε εμείς. Δεν πρόκειται να θυσιάζω τα πιστεύω μας για μια τέτοια σύγκλιση. Δε θ’ αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας». Από την άλλη, τόνισε, «υπάρχει πολύ μεγάλη αλληλοεπικάλυψη σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σέβομαι πάρα πολύ, τα χνώτα μας ταιριάζουν και τα οποία θα τα προσκαλέσω να έρθουν στο ΣΥΡΙΖΑ ως  τη νέα Δημοκρατική Παράταξης της χώρας».

Σημείωσε «δε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το ίδιο που ήταν παλιά, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα αναστηθεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ήταν το 2015, υπάρχουν άλλα κοινωνικά διακυβεύματα». Σε κάθε περίπτωση διεμήνυσε πως στόχος του είναι να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προοδευτικό κέντρο.

«Καλώ το προοδευτικό κέντρο της χώρας να έρθει στο φυσικό του σπίτι που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

«Μακάρι να συνεργαστούμε με την Κωνσταντοπούλου»

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες ο Στέφανος Κασσελάκης, μίλησε και πάλι με θετικά σχόλια τόσο για την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και για τον κόσμο που συμμετέχει στο ΜέΡΑ 25.

Ειδικότερα για την Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως σέβεται πολύ την δουλειά της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της ομάδας «όντως επιτελούν το έργο για το οποίο πληρώνονται από τον ελληνικό λαό» και «φιλοσοφικά έχουμε πολύ μεγάλη ευθυγράμμιση και μακάρι να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας».

«Υπάρχουν» συνέχισε, πάρα πολλοί νέοι  που «δραστηριοποιούνται και στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίοι θέλουν μια κινηματικότητα, την οποία πραγματικά τη χτίζουμε κι εμείς πιο εγκάρσια ίσως απ’ όσο αυτά τα μικρότερα κόμματα, αλλά τη χτίζουμε κι εμείς κάθε μέρα στην κοινωνία με τα παπούτσια που λιώνουμε. Κι εκείνους τους νέους, πραγματικά τους λέω ότι θα έχουν κι εκείνοι χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ να δραστηριοποιηθούν και οι αξίες τους να γίνουν πολιτική πρόταση».

«Βέλη» για τους «πρώην»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε και στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ τους «πρώην συντρόφους» όπως είπε αφήνοντας αιχμές ότι εκπέμπουν μίσους προς το πρόσωπό του ενώ τους κατηγόρησε εκ νέου για τις έδρες: «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος από την πρώτη εβδομάδα έκανα στασίδι στα κανάλια να κατηγορώ τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος έκανε λευκή απεργία στο κοινοβουλευτικό έργο».

Επίσης, σημείωσε, «δε θεωρώ ότι η Αριστερά ξεκινά με κλεμμένες έδρες. Αυτό δε συνάδει με τη φιλοσοφία της Αριστεράς». Από την άλλη τόνισε ότι έχει τη στήριξη από πολλούς αγωνιστές που έχουν περάσει «από εξορίες, από Πολυτεχνείο, έχει φάει ξύλο από τη Δεξιά».

Δεν θα αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τις αλλαγές στο κόμμα, σημείωσε: «όταν μετά τις ευρωεκλογές προχωρήσουμε στο καταστατικό συνέδριό μαςοι δομές του κόμματος θ’ ανοίξουν διάπλατα και θα μπορούν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής και βεβαίως εάν επιθυμούν να είναι και στελέχη πρώτης γραμμής, υποψήφιοι. Θα μπορούν ισότιμα, να μπουν ενεργά στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η υπόσχεσή μου, η δέσμευσή μου, η αμεσοδημοκρατία είναι η δέσμευσή μου». Πάντως, σημείωσε πως το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα αλλάξει.

Για Γάζα: Να σταματήσουμε το αιμοτοκύλισμα

Στην αρχή της συνέντευξης ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στη Γάζα λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παίρνει ξεκάθαρη στάση, να μη λέμε άμεση κατάπαυση του πυρός τώρα, χωρίς περιορισμούς, να απέχει η χώρα μας σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ…». Πρόσθεσε πως «και στην Παλαιστίνη και στην Ουκρανία, πρέπει να στηρίξουμε τους λαούς και πρέπει να στηρίξουμε τη διαδικασία της ειρήνευσης για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, τη σφαγή αμάχων».

Ερωτηθείς αν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όπως είναι η επίσημη κυβερνητική θέση ή αντιστασιακή οργάνωση όπως την βλέπει ο Ερντογάν απάντησε:

«Η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο όντως κάνει τρομοκρατικές ενέργειες», αλλά από κει και πέρα «το θέμα είναι πώς μπορούμε εμείς να παρέμβουμε ως Διεθνής Κοινότητα για να φέρουμε μια ανάπτυξη σ’ αυτή την περιοχή, η οποία να μην έχει ανάγκη τη Χαμάς να καλύπτει κενά, στο κομμάτι στο οποίο κάνει τοπικό έργο σε ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ.». Πρέπει συγχρόνως, συνέχισε «να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία, να υπάρχουν δυο κράτη, το ένα δίπλα από το άλλο με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ για την Παλαιστίνη, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρχει ειρήνευση». Τέλος σημείωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησης να ταυτίζεται με το Ισραήλ.

Για Τουρκία: Ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά υπάρχουν προκλήσεις

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ρωτήθηκε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τον αν θεωρεί πως έπρεπε να πάει ή όχι.

Απάντησε πως «όταν κάποιος προσβάλλει το σπίτι σου πριν σε υποδεχθεί, κάτι σημαίνει αυτό». «Για μένα προσωπικά, είπε, «το να μετατρέπει κάποιος λίγες μέρες πριν από μια επίσκεψή μου στη γείτονα χώρα ένα μνημείο, τη μονή της χώρας, ένα μνημείο Χριστιανισμού σε τζαμί, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αχρείαστο όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Σα να λέμε, “δε χρειάζεται, αλλά κάνε ό,τι θέλεις”. Είναι κάτι που είναι απαράδεκτο, είναι προκλητικό τουλάχιστον. Έτσι έπρεπε να έχει εκφραστεί ο Πρωθυπουργός, όχι “αχρείαστο”» σημείωσε.

Διότι, εξήγησε «ανοίγει μια κερκόπορτα μ’ αυτό τον τρόπο. Τι άλλο είναι αχρείαστο; Ρωτάω. Όταν επιτρέπουμε μια κομματική εκδήλωση του Ράμα εδώ στην Αθήνα και την αποκαλούμε ιδιωτική επίσκεψη… Θα επιτρέψουμε κομματική εκδήλωση του Ερντογάν, ως ειδική επίσκεψη;
 
«Οι κερκόπορτες αυτές έχουν σημασία», είπε, «άρα η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι ανάλογη. Αυτό δε σημαίνει ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν είναι σημαντικά. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά» ζητήματα προτεραιότητας. Παρέπεμψε δε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αρχίσει έναν «θετικό λειτουργικό διάλογο». Απλά, συμπλήρωσε, «να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες πρέπει να έχουν μια ανάλογη απάντηση. Δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Θα τις επιλύσουμε, θα συνεχιστεί ο διάλογος. Αλλά να μη δεχόμαστε κι ένα χαστούκι στο πρόσωπο και να γυρνάμε και το άλλο μάγουλο». 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Προσοχή στις απάτες με τα πλαστά εισιτήρια για τον τελικό του Conference και το Final Four

Η Κομισιόν απαντά στην επιστολή Μητσοτάκη: Πρέπει να καταργηθούν οι αδικαιολόγητες πρακτικές των πολυεθνικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:01