search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:50
MENU CLOSE

Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα

24.08.2012 12:57
Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα    - Media

Ο Λεωνίδας είναι ηθοποιός με ιδιαίτερη επίδοση στην αρχαία τραγωδία και τον επαγγελματικό συνδικαλισμό με εξειδίκευση στα ένσημα. Γερνά μόνος με τα προβλήματα υγείας που φορτώνει το πέρασμα των χρόνων στους ανθρώπους, σε ένα τριάρι στα Εξάρχεια.

Νίκος Ξένιος

Εκδόσεις: Φαρφουλάς

Σελ.: 123

Ο Λεωνίδας είναι ηθοποιός με ιδιαίτερη επίδοση στην αρχαία τραγωδία και τον επαγγελματικό συνδικαλισμό με εξειδίκευση στα ένσημα. Γερνά μόνος με τα προβλήματα υγείας που φορτώνει το πέρασμα των χρόνων στους ανθρώπους, σε ένα τριάρι στα Εξάρχεια. Μαζί με το κομμουνιστικής ηθικής παρελθόν του, του έχει μείνει και η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια να τον συντροφεύει. Η ιστορία ξεκινά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων σε σύγχρονη εποχή και ο Λεωνίδας μελετά απαγγέλλοντας με στεντόρεια φωνή τον ρόλο του στον Οιδίποδα για μια παράσταση που ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή. Ταυτόχρονα ζει μέσα σε ένα αυστηρό πρόγραμμα ζωής που διακόπτεται από τις επισκέψεις της Βέρας, μιας μικρότερης σε ηλικία θαυμάστριάς του. Η παρουσία της λειτουργεί όπως το κοινό στο θέατρο. Γίνεται η αφορμή για να ξετυλίξει ο Λεωνίδας το μακρύ κουβάρι των αναμνήσεών του. Έτσι, η Μαγδαληνή ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο εξαρχιώτικο διαμέρισμα, μακαρίτισσα ούσα, από την αναψηλάφηση της ζωής της. Μιας ζωής μαρτυρίου, υπομονής, συντριβής και καλοσύνης, όπου αναπαριστάται η ιστορία μιας λούμπεν οικογένειας ως καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας των δεκαετιών που ακολούθησαν μετά τον εμφύλιο. Στη νουβέλα, πέρα από τη δραματοποιημένη ιστορία, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με απλές εκδοχές της καθημερινότητας με τρόπο που αυτές να μην γείρουν υπέρ της μεταφυσικής «προοδευτικής» πολιτικής τους διάστασης. Έτσι, η απλοϊκότητα της ζωής κρατά τη ζωντάνια και την πρωτογενή της ζεστασιά, την ανθρώπινη εκδοχή που τη συνδέει με την τραγική μοίρα της ανθρώπινης φύσης.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49