search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:29
MENU CLOSE

Το μυστήριο της μάσκας

20.07.2020 05:26

 

Το δίλλημα που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση ήταν πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο. Οικονομία ή προστασία των πολιτών από τον κορονοιό. Την απάντηση προσπάθησε να δώσει πριν από μερικές μέρες και πάλι  το Μέγαρο Μαξίμου στην σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό, μόνο που έλειπαν οι δυο αρμόδιοι υπουργοί – τουρισμού και υγείας – γιατί ο πρωθυπουργός έχει θυμώσει μαζί τους, και τους έκανε μουρίτσες…

Πρωτοφανές, αδιανόητο, απερίγραπτο, όπως και να σχολιάσει κανείς  το γεγονός αυτό  η ουσία είναι μία . Την στιγμή που υπάρχει  έξαρση στα κρούσματα του κορονοιού  και ενώ  όλοι έχουν  καταλάβει ότι στα θέματα της οικονομίας  θα έρθει  βαρυχειμωνιά  δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Εάν οι υπουργοί  δεν κάνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ας τους αλλάξει.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός προϊστάμενος της χώρας που έχει λυμένα τα χέρια του  για να μπορεί να παίρνει αποφάσεις.  Και για την πανδημία και για την οικονομία και για όλα . Μόνο που και τα σωστά και τα λάθη θα τα χρεωθεί ο ίδιος.

 Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στους οποίους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης  που αφορούσαν τον τουρισμό με την ελπίδα ότι θα μειωθεί το κακό στην οικονομία ,  το οποίο άλλωστε εμείς οι πολίτες θα κληθούμε να πληρώσουμε και πάλι.

Μόνο που η κυβέρνηση πολύ σύντομα απέδειξε ότι  βαδίζει χωρίς πυξίδα. Στην Βόρεια Ελλάδα οι Σέρβοι τουρίστες  αντί να τονώσουν την οικονομία έφεραν κρούσματα σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε ένα για δείγμα. Η κυβέρνηση αντέδρασε σπασμωδικά κλείνοντας τα σύνορα , επιτρέποντας ωστόσο σε όσους ήταν εγκλωβισμένοι  να περάσουν στην χώρα .Κάπως έτσι η προσδοκία για την τόνωση της οικονομίας την Βόρεια Ελλάδα πήγε στράφι ενώ αρκετές περιοχές μπήκαν στον χάρτη της πανδημίας .

Την ίδια στιγμή  αποφάσισε να ανοίξει  νωρίτερα τα σύνορα για τους Σουηδούς  , ενώ οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι ανύπαρκτοι . Ο  ΕΟΔΥ  εμφανίζεται να μπερδεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων  ενώ παραμένει  άγνωστο  το κατά  πόσον μπορεί  να αντέξει  το Εθνικό μας σύστημα υγείας  μια έκρηξη κρουσμάτων πολιτών που έρχονται από άλλες  χώρες.

Η αλήθεια είναι ότι τελικά ο τουρισμός δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο ηλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου . Οι ξένοι πολίτες αντέδρασαν μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν καραντίνα στην Ελλάδα και γι αυτό η πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να άρει όλους τους περιορισμούς.

Μοιραία τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και μαζί το αλαλούμ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση  οι Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο ενώ είχε μπροστά της όλο τον χρόνο να σχεδιάσει όχι ένα αλλά τουλάχιστον τρία εναλλακτικά σχέδια για την οικονομία, την πανδημία και τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το αλαλούμ με τις μάσκες. Ο υπουργός Ανάπτυξης  μας εξήγησε πριν από μερικές μέρες ότι για λόγους ανταγωνιστικότητας  η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ενώ λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι η μάσκα είναι  υποχρεωτική στα σουπερ  μάρκετ και μάλιστα  με ποινή προστίμου. Ταυτόχρονα οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και στις συναναστροφές τους οι πολίτες είναι καλό να φορούν μάσκα.

Οι Έλληνες –που έδειξαν πρωτοφανή ωριμότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας –  εμφανίζονται πλέον μπερδεμένοι για το τι πρέπει να κάνουν, την στιγμή που η  καμπύλη των κρουσμάτων  είναι  ιδιαίτερα ανησυχητική. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης R0 που ήταν στο 0,3 πριν από 15 ημέρες,  την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε  στο 0,4 .

 Οι ειδικοί λένε ότι τέλος Αυγούστου τα στοιχεία για τα ημερήσια κρούσματα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα  κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο..

Προφανώς η κυβέρνηση εναποθέτει την λύση  του προβλήματος ,στην  ατομική ευθύνη των πολιτών. Ζητάει δηλαδή από όλους εμάς να αποφασίσουμε αν θα φοράμε μάσκες και που, αν θα αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους ή αν θα ταξιδέψουμε με καράβι ή με αυτοκίνητο.

Απολαμβάνοντας προφανώς τις δάφνες που τις έφερε το lockdown , το Μέγαρο Μαξίμου  αισθάνεται ότι έχει το περιθώριο για μικρά λάθη. Μόνο που στην πρόσφατη πολιτική ιστορία  έχει αποδειχθεί ότι τα μικρά λάθη θα φέρουν μοιραία και το μεγάλο….

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:24