search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:08
MENU CLOSE

Επικίνδυνη μάχη εταιρειών

01.09.2012 07:15
Επικίνδυνη μάχη εταιρειών  - Media

Πριν από έξι χρόνια, μέσα από τις στήλες του «Π» αναδείχθηκε ο αμείλικτος πόλεμος για τον μοριακό έλεγχο του αίμα­τος, με έπαθλο προμήθειες του υπουρ­γείου Υγείας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από έξι χρόνια, μέσα από τις στήλες του «Π» αναδείχθηκε ο αμείλικτος πόλεμος για τον μοριακό έλεγχο του αίμα­τος, με έπαθλο προμήθειες του υπουρ­γείου Υγείας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πα­ρότι η Ελλάδα βιώνει συνθήκες ακραίας ύφεσης, ακραία κοινωνικά φαινόμενα και εξαθλίωση των κοινωνικά ασθενέστερων, παρότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, η «μάχη» στους διαδρόμους του υπουργείου παραμένει αδυσώπη­τη και, δυστυχώς, η πολιτική βούληση να περιορι­στούν οι σπατάλες του Δημοσίου παραμένει… ζη­τούμενο.

Τελευταία αφορμή στάθηκαν τα περιστατικά μο­λύνσεων και οι θάνατοι από τσιμπήματα κουνουπι­ών με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ζήτησε απευθείας ανά­θεση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την αγορά αντιδρα­στηρίων στη μία εκ των δύο εμπλεκομένων εται­ρειών στον μοριακό έλεγχο του αίματος, τη Roche. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είχε εξασφαλίσει από την ανταγωνίστρια εται­ρεία SafeBlood/Chiron 20.000 τεστ ανίχνευσης δωρεάν. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, έναν μήνα πριν λήξει η επικίνδυνη περίοδος για τον ιό, έχουν γίνει μόλις 2.500 τεστ.

Πώς άρχισαν όλα

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η αντιδικία για τον έλεγχο της ελληνικής αιμοδοσίας δεν σταμάτησε ποτέ. Ο εθνικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου έκανε… τρία χρόνια να ολοκληρωθεί, καθώς οι δύο εταιρείες πάλευαν για τη μερίδα του λέοντος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου (ΚΜΕ) της χώρας. Στο μεταξύ οι πολυμε­ταγγιζόμενοι ασθενείς και άλλες κατηγορίες ασθε­νών φλέρταραν με τον θάνατο…

Στην παρούσα φάση, που έχουμε να κάνουμε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα είναι η μέθοδος εντοπισμού του επικίνδυ­νου ιού που εφαρμόζει η εκάστοτε εταιρεία. Από τις περιπτώσεις δειγμάτων ΝΑΤ (+) με τη μέθοδο ελέγ­χου μοναδιαίου δότη το 2010 ελέγχθηκαν 27.782 δείγματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα ΚΜΕ της Λάρισας και του ΑΧΕΠΑ και βρέθηκαν πέντε θετικά δείγματα και ένα ύστερα από αναδρομικό έλεγχο.

Το 2011 ελέγχθηκαν 60.573 δείγματα στα ΚΜΕ Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, της Αλεξανδρούπολης και το ΕΚΕΑ και βρέθηκαν έξι θετικά δείγματα. Συνολικά, λοιπόν, εξετάστηκαν 88.355 δείγματα και βρέθη­καν 11 θετικά. Aπετράπη, δηλαδή, μόλυνση σε 33 άτομα.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή της εξέτασης στην Ελ­λάδα γίνεται μετά την εύρεση κρουσμάτων, ο έλεγ­χος σε μοναδιαίο δότη είναι ο μόνος συμβατός με τα διεθνή δεδομένα. Σε οδηγία του 2009 από τον Αμε­ρικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration ) με τίτλο «Χρήση του Μο­ριακού Ελέγχου Νουκλεϊκών Οξέων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από δότες ολικού αίματος και συστατικών αίματος που προορίζονται για μετάγγιση» αναφέρεται χα­ρακτηριστικά: «Προτείνουμε τη χρήση του ελέγχου για WNV σε διαμόρφωση μοναδιαίου δότη σε περιό­δους έξαρσης του ιού».

Τελικά, αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Και δεν επιτρέπεται στον βωμό συμφερόντων να θυ­σιάζεται το πιο πολύτιμο αγαθό…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:07