search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ και εθνική πολιτική…

27.08.2020 08:23
ΣΥΡΙΖΑ και εθνική πολιτική…  - Media

 

Αρχικά, ο Κατρούγκαλος ως Υπουργός Εξωτερικών και άνθρωπος δίκαιος, υπερθεμάτισε των τουρκικών δικαίων διότι η καταφρονεμένη γείτων «έχει ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων», αλλά ντρέπεται να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, καθώς η Τουρκία, στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Γενναιόδωρος όπως κάθε αγνή αριστερή ψυχή, ο Γιώργαρος είπε, ας πάει στα κομμάτια, και στο όνομα της αλληλεγγύης των λαών, ας την στηρίξουμε με μια δήλωση τη φίλη χώρα. Στη συνέχεια, Κοτζιάς, Αποστολάκης, Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις, τις τοποθετήσεις και τα «παρών» τους, απέσπασαν τα εύσημα του τουρκικού τύπου αλλά και επαίνους υψηλά ισταμένων που έκαναν λόγο για φωνές σωφροσύνης από την ελληνική πλευρά.

Μετά το άρθρο-παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά στην ΕΦΣΥΝ, ο τουρκικός τύπος στην γείτονα χώρα έστησε πανηγύρι κανονικό. «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε», αναπαράγει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενώντας το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΦΣΥΝ.

Στη συνέχεια και με τίτλο «O μόνος λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα είναι ο Αποστολάκης!», η τουρκική εφημερίδα Yeniçağ αποδίδει τα εύσημα στον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ μετά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του στο MEGA για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο…

Αλλά και ο ιδιοφυής φωστήρας της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας και πρώην Υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς (αρχιτέκτονας της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών), σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ υπονομεύει την Ελλάδα».

Τετάρτη 26 Αύγουστου, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε «παρών» για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ. Σημειωτέον, την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ζητούσε επίμονα λίγο πριν ο κος Τσίπρας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, πράγμα πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά από ένα κόμμα που δηλώνει παρών, υπονομεύοντας δραματικά τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας που σήμερα, Πέμπτη 27 Αύγουστου, ήθελε να έχει σε ΦΕΚ τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Πριν απ’ όλα αυτά, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένο -κυρίως η ριζοσπαστική του νεολαία που εμπνέεται στις ορειβατικές της εξορμήσεις- με τα γεγονότα στον Έβρο, με την ανύψωση του φράχτη, και γενικότερα με την απόφαση της χώρας να υπερασπιστεί την ασύμμετρη επίθεση ενάντια στην εθνική της κυριαρχία. Έδειξε σαφώς (όσο και εθνικά ακατανόητα) να θλίβεται για την εθνική επιτυχία της φύλαξης και θωράκισης των χερσαίων μας συνόρων στον Έβρο.

Χθες, επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός των άλλων ελεγχόμενων απόψεών του για τα εθνικά μας θέματα, συνέκρινε -και το κάνει συχνά- τις Πρέσπες με την ελληνοτουρκική κρίση, κάτι το οποίο συνιστά εγκληματική έλλειψη αίσθησης μέτρου και στοιχειώδους κατανόησης των εθνικών υποθέσεων. Μπορεί η θάλασσα, σύνορα να μην γνωρίζει, όπως η αγάπη, μπορεί να ταξιδεύουμε από την Λέσβο στη Μυτιλήνη κάνοντας μια στροφή 360ο , αλλά δεν μπορεί να παίζουμε με τα εθνικά θέματα. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με της γνωστές ιδεοληψίες της Αριστεράς του στιλ «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, κόσμος χωρίς σύνορα, και άλλες δακρύβρεχτες ιστορίες» αλλά και με επικίνδυνη άγνοια περί των εθνικών ζητημάτων.

Κάποτε χειροκρότησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου οι βουλευτές της ΕΡΕ και ο αείμνηστος πολιτικός αναρωτήθηκε φωναχτά: «άραγε, ποιο λάθος έκαμα;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:09