search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

23.10.2020 07:57
5172958.jpg

 

Στην Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταικούρα που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την ανακοίνωσε στο τέλος της ομιλίας του χθες το απόγευμα.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επιτύχει μια σειρά από στόχους τακτικής και ουσίας ταυτόχρονα:

–Να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, υπενθυμίζοντας και στον πρωθυπουργό ότι πανδημία ξε-πανδημία η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει, εφόσον η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που «πρέπει» για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Αντιθέτως κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση από αδράνεια, αντιφάσεις και αναποτελεσματικότητα. Παράλληλα, η πρόταση μομφής κατά Σταικούρα, έχει κι έναν χαρακτήρα φυγής προς τα μπρος για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί από την εσωστρέφεια.

–Να φέρει στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής του ατζέντας αλλά και της δημόσιας συζήτησης την οικονομία και εν προκειμένω τον πτωχευτικό νόμο και τις σοβαρές επιπτώσεις του σε δανειολήπτες και νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης. Θα γονατίσει και αυτούς που άντεξαν μέχρι σήμερα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χθες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε αυτό το νομοσχέδιο προς εξυπηρέτηση των τραπεζών, και αφήνοντας απ’ έξω τους πραγματικούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κλπ.

–Να αναδείξει για ακόμη μία φορά το «άδειασμα» της μεσαίας τάξης εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε χθες, αυτοί που θα πληγούν από το νέο πτωχευτικό δίκαιο, δεν είναι οι ευάλωτοι της περιόδου των μνημονίων, είναι μεσαίοι επιχειρηματίες που θα εμποδιστούν πλέον οριστικά να ορθοποδήσουν: «Αυτές οι γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους. Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά. Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το προεκλογικό σας ψέμα. Που πίστεψε ότι θα την στηρίξετε. Και έρχεστε τώρα όχι μόνο να την αφήσετε απροστάτευτη στην κρίση αλλά να της πάρετε και την περιουσία, να την χρεοκοπήσετε».

–Να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή – ο οποίος χθες απουσίαζε από την συζήτηση – και να τον αναγκάσει να τοποθετηθεί και για το θέμα του πτωχευτικού νόμου και για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας δηλαδή την πανδημία και τη διαχείρισή της αλλά και τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο.

–Να σπάσει, κατ’αυτόν τον τρόπο, την θεωρούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση «αφωνία» των κυρίαρχων ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χθες για ακόμη μια φορά για έναν «καλοταϊσμένο μηχανισμό προπαγάνδας».

Ποιες οι «κόκκινες γραμμές» για την Κρήτη;

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χθες επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τη νέα παράνομη navtex μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου εγκαλώντας την για το ότι δεν πιέζει για κυρώσεις εξαντλείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που θα έχουν επιπτώσεις στον ελληνικό και τουρκικό λαό, όπως η πρόταση για ακύρωση της Τελωνειακής Ένωσης.  Την κάλεσε δε να απαντήσει τι θα πράξει αν η Τουρκία εκδώσει παράνομη navtex και για την περιοχή της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας με Αίγυπτο προκειμένου να προχωρήσει σε παράνομες έρευνες κοντά στην Κρήτη. Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου καταλήγει με το ειρωνικό σχόλιο πως «σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες πλησίον της Κρήτης, υπάρχει και η δοκιμασμένη λύση: μπορεί ο κ Γεραπετρίτης να ανακοινώσει ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 νμ και να ανασκευάσει αφού η Τουρκία ολοκληρώσει τις έρευνές της μεταξύ 6-12 νμ. Επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης ΝΑΤΟ που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία η Κυβέρνηση».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:09