search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Βολιβία: Ορκίστηκε επισήμως ο Λουίς Άρτσε νέος Πρόεδρος της χώρας

08.11.2020 07:50
Βολιβία: Ορκίστηκε επισήμως ο Λουίς Άρτσε νέος Πρόεδρος της χώρας - Media

 

Ο Λουίς Άρτσε ορκίστηκε σήμερα επισήμως νέος πρόεδρος της Βολιβίας, την ώρα που ο μέντοράς του, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο 57χρονος οικονομολόγος, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει μια πολωμένη χώρα μετά τη μετεκλογική κρίση που τη συγκλόνισε επί περισσότερο από έναν χρόνο και να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.

“Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης είναι να ενώσει μια διχασμένη χώρα και να βρει λύσεις σε πολλές κρίσεις”, εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας Κάρλος Κορντέρο.

Η Βολιβία βυθίστηκε σε μια σοβαρή, πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 και τη σύγχυση που επικράτησε με τα αποτελέσματα που έδιναν νικητή τον πρόεδρο Μοράλες, ο οποίος διεκδικούσε τέταρτη θητεία.

Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία, πολίτες είχαν βγει στους δρόμους και ο στρατός τελικά ανέτρεψε τον Μοράλες, ο οποίος κατέφυγε στο Μεξικό και την Αργεντινή. Μια μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Εκτός από την πολιτική πόλωση, η ένταση μεταξύ των ορεινών περιοχών και των πλούσιων περιοχών των κοιλάδων, μεταξύ πόλεων και επαρχίας, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης υπονομεύουν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Άρτσε, υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) το οποίο ίδρυσε ο Μοράλες, στην προεκλογική του εκστρατεία είχε δεσμευθεί να είναι πρόεδρος όλων των κατοίκων της Βολιβίας.

“Ας εγκαταλείψουμε τις ιδεολογίες που μας διχάζουν, μας φέρνουν αντιμέτωπους και μας καταβάλουν με ψεύτικες πολεμικές, ρατσισμό, εθνικισμό, μάχες εξουσίας. Ας χτίσουμε μια ενωμένη κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας”, κάλεσε η καθολική εκκλησία της χώρας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης “είναι να εδραιώσει τη νομιμότητά της απέναντι σε μια τόσο ισχυρή και επιθετική μιντιακά προσωπικότητα, όπως αυτή του Έβο Μοράλες”, σημείωσε η πολιτική επιστήμονας Χιμένα Κόστα.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη από την αρχή ο Άρτσε, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών σχεδόν για όλη τη διάρκεια των τριών θητειών του Μοράλες, θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι ηγέτης της Βολιβίας και όχι αχυράνθρωπος του πρώην προέδρου.

Η επιστροφή του Μοράλες στη χώρα κινδυνεύει να αποτελέσει “σπαζοκεφαλιά για τη νέα κυβέρνηση”, εκτίμησε η ιδια, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστροφή του “να αποδυναμώσει τους νέους ηγέτες και να τους κάνει να μοιάζουν με μαριονέτες”.

Άλλη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας “του βολιβαριανού οικονομικού μοντέλου” υπό την προεδρία Μοράλες, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ, έως και 6%, και η φτώχεια μειώθηκε από 60% σε 37%.

Όμως η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού: τον Ιούνιο η οικονομία της Βολιβίας σημείωσε πτώση 11%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 9%, ενώ κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος.

Σε αυτό το κλίμα ο Άρτσε θα πρέπει να αποδείξει εκ νέου ότι μπορεί να κάνει “θαύματα”, αλλά και να βρει πολιτική στήριξη πέρα από την κυβέρνησή του, εκτιμούν οι αναλυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:08