search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:44
MENU CLOSE

Απογειώνει τα χρηματιστήρια το εμβόλιο της Pfizer – Εκτόξευση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

09.11.2020 13:28
Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί - «Ανάσα» κρουσμάτων, παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ  - Media

 

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σήμερα σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη εμβολίου από τις Pfizer και Biontech οι προσδοκίες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στήριξαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Οι αγορές άρχισαν να κινούνται με γνώμονα την προοπτική μιας προεδρίας Μπάιντεν και μιας Γερουσίας υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου τροφοδότησε περισσότερο την κίνηση αυτή.

Το κλίμα ενίσχυσαν περαιτέρω τα στοιχεία που έδειξαν ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», γεγονός που αποτελεί πιθανόν ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και Biontech, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εκτοξεύθηκαν, καταγράφοντας πρόσκαιρα άλμα άνω του 5% στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Το Λονδίνο κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 3,29%.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19 σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, έκανε ράλι μετά την ανακοίνωση της είδησης καταγράφοντας ένα ακόμα ιστορικά υψηλό επίπεδο, με άνοδο άνω του 1%. Την Παρασκευή, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και σχεδόν επτά μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σχεδόν κατά 4% στις 14:03 ώρα Ελλάδας, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% ενώ ρευστοποιήσεις σημειώνονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’. Τα futures στον δείκτη S&P 500 κατέγραψαν νωρίτερα άλμα σχεδόν 4% σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ στον Nasdaq παρέμειναν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο 1,7%.

Η πρόοδος στο θέμα του εμβολίου που ανακοινώθηκε σήμερα ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η οικονομική ζημιά από την πανδημία θα είναι προσωρινή, παρόλο που οι συνθήκες μπορεί και πάλι να αποδυναμωθούν περαιτέρω.

«Με την Ευρώπη σε lockdown, και τον κίνδυνο ενός lockdown στις ΗΠΑ, τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία είναι πιθανόν να εμφανιστούν αδύναμα», ανέφεραν αναλυτές στη γαλλική τράπεζα Exane. «Ωστόσο, εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο, αυτό ενεργοποιεί το σενάριο βάσει του οποίου οι καταναλωτές αποδεσμεύουν τις τεράστιες αποταμιεύσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να αγνοήσουν τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία».

Νωρίτερα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άλμα 1,4% αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Το θετικό κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο υποστηρίζεται και από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να είναι για πρώτη φορά αρνητική.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:45, διαμορφώνεται στις 635,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 8,02%.

Η αξία των συναλλαγών παρουσιάζεται αυξημένη και ανέρχεται στα 55,52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 5,29%.

Κέρδη σημειώνουν όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+27,44%), της Εθνικής (+21,74%), της Eurobank (+20,67%), της Alpha Bank (+16,74%) και της Coca Cola HBC (+16,29%).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ωστόσο πολλοί εν ενεργεία αλλά και πρώην ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν ήδη συγχαρεί τον Μπάιντεν.

«Ο κύβος ερρίφθη», σχολίασε ο Αντρέα Ντελιτάλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pictet Asset Management στο Μιλάνο. «Οι αμερικανικές εκλογές έφεραν ένα ευνοϊκό σενάριο για τους επενδυτές, αποδεσμεύοντάς τους από τη μη προβλεψιμότητα του ηγέτη της μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας… μια επιστροφή της πολυμέρειας είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερο για μια κυβέρνηση Μπάιντεν να προωθήσει μεγάλες αλλαγές πολιτικής. Αυτό θα σημαίνει καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας για τις εταιρίες που έχουν έκθεση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία αλλά επίσης ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ίσως παρέμβει για να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην πληγείσα από την πανδημία οικονομία. Οι ΗΠΑ είδαν αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών Covid-19 να πλησιάζει τα 10 εκατ.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην είδηση για το εμβόλιο και τη νίκη του Μπάιντεν, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για την αναιμική ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 8% στα 42,6 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές spot του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 1.91,96 δολάρια η ουγγιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15