search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:41
MENU CLOSE

Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» στην κυβέρνηση για ιδεοληψία απέναντι στο ΕΣΥ, αιχμές για χρήμα σε ημέτερους (Video)

24.11.2020 14:55
Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» στην κυβέρνηση για ιδεοληψία απέναντι στο ΕΣΥ, αιχμές για χρήμα σε ημέτερους (Video) - Media

 

Κριτική στην κυβέρνηση ότι τηρεί στάση ιδεοληπτική απέναντι στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέμεινε στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος.
 
Προανήγγειλε την παρουσίαση πρότασης για ένα νέο ΕΣΥ, στο πλαίσιο του σχεδίου «αντι-Πισσαρίδη» που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινείται «στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ».
 
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση για άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά, δηλαδή το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση δύο αντίστοιχα τροπολογιών αύριο.

Ειδικότερα σημείωσε πως για το δώρο Χριστουγέννων το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψή του στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, με δεδομένη την αδυναμία των επιχειρήσεων αυτών για την καταβολή του.
 
Πρότεινε επίσης την παροχή, μέσα στο Δεκέμβρη, Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
 

«Μοιράζουν χρήμα σε ημετέρους»

Στο σκέλος της κριτικής του τρόπου που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα των μέχρι στιγμής χειρισμών, στον προϋπολογισμό του 2021 κινούνται στην ίδια λογική, χωρίς καμία μέριμνα για προσλήψεις στην υγεία, μειωμένες δαπάνες κλπ, απόδειξη της ιδεοληψίας τους.
 
Επιπλέον εξαπέλυσε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα όχι για να καλύψει κοινωνικές δαπάνες ως όφειλε και μάλιστα μέσα στην πανδημία, αλλά σαν να πρόκειται για τον «προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα».
 
Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε μια σειρά περίεργων απευθείας αναθέσεων (από τις αναθέσεις κατασκευής προστατευτικών μασκών έως τις αναθέσεις σε εταιρείες φίλων πολιτευτών της ΝΔ καθώς και τον διπλασιασμό των νοσηλίων στους κλινικάρχες και τα χρήματα προς τα ΜΜΕ) και προανήγγειλε προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας έλεγχο των δαπανών Υγείας λόγω κορωνοϊού.
 
«Ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν».
 

Το κατά ΣΥΡΙΖΑ «νέο ΕΣΥ»

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για το νέο ΕΣΥ ανέφερε ότι αυτό θα περιλαμβάνει
 
–αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
 
–15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
–ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.
 
–αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ.
 

Αλληλεγγύη

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ιδιαίτερα το μήνυμα της ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση και της κατάθεσης των δικών του προτάσεων να παρεμβεί στην κοινωνία με όρους αλληλεγγύης στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και όσους πλήττονται περισσότερο.
 
Κάλεσε βουλευτές, στελέχη και μέλη να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης: «Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δομή αλληλεγγύης και στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας» τόνισε. «Είναι χρέος μας να μη μείνει κανένας μόνος αυτές τις δύσκολες μέρες. Να μιλήσουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, να δούμε που υπάρχουν ανάγκες, να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί».
 

«Δύσκολοι μήνες μπροστά μας, όχι στο εμπόριο ελπίδας για το εμβόλιο»

Κλείνοντας την ομιλία του προειδοποίησε εκ νέου για το «εμπόριο ελπίδας» όσον αφορά το εμβόλιο.
 
Ναι μεν είπε, οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο μας γεμίζουν αισιοδοξία, ωστόσο όσο και αν η ελπίδα είναι αναγκαία « όσοι έχουμε θέση ευθύνης να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε έναν μη ρεαλιστικό εφησυχασμό». «Η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η μάχη αυτή «δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία» γιατί « αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».
 
Κλείνοντας επέμεινε στο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί στο ύψος της ευθύνης που του αναλογεί «δουλεύοντας νύχτα και μέρα, στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία που βρίσκονται σε καθεστώς κινδύνου και ανασφάλειας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:39