search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38
MENU CLOSE

Αμείωτη η πίεση στις ΜΕΘ, παρά τη μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού – Γρίφος η άρση του lockdown

30.11.2020 20:36
Κορωνοϊός: 66 νεκροί και 476 νέα κρούσματα - Στους 467 οι διασωληνωμένοι - Media

 

Αμείωτη παραμένει η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αν και καταγράφηκε μικρή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.044 νέα κρούσματα, 600 διασωληνωμένους και 85 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 7.203 μοριακοί έλεγχοι και 4.169 rapid test. Με βάση τα μοριακα τεστ η θετικότητα ειναι στο 14,49%.

«Η παρεΐστικη κοινωνική ζωή που αναζητούμε είναι εκτός λογικής» διαμήνυσε η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ίσως πιο αργός, αλλά πιο ασφαλής ο δρόμος». Με αυτά τα λόγια αποτύπωσε την εξέλιξη του lockdown ο πρωθυπουργός, ο οποίος έβαλε τέλος στα σενάρια για συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόδου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη (…) Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και (…) θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα (…) Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.

Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδας ήταν 410 εισαγωγές, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Προσέθεσε ότι στην Αττική από τις 229 συνολικά ΜΕΘ για covid-19 κατειλημμένες είναι οι 177 κλίνες και σε ό,τι αφορά την κάλυψη απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις». Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές». «Όπως σήμερα στην Πάτρα, που γιόρτασε τον πολιούχο της χωρίς την παρουσία πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Οι κάτοικοι της πόλης, ακολουθώντας την προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ένωσαν τις προσευχές τους ο καθένας από το σπίτι του, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν την διασπορά του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, στις πόλεις που έχουν ως πολιούχους είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Άγιο Νικόλαο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την σημασία της μείωσης του RT που είναι κάτω από το 1 σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την πανδημία κορωνοιού στην χώρα μας, εξήγησε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε πως έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. «Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους  περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα.»

Παράλληλα, δήλωσε πως τα πράγματα έχουν μια σχετική βελτίωση αλλά η σκέψη πρέπει να παραμένει ακόμα στους διασωληνωμένους και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία ενώ ακόμα το ΕΣΥ πιέζει. «Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό»

Αναφορικά με την άρση του lockdown υπογράμμισε πως θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορουν την κινητικότητα που γίνεται περιξ των δημοτικών σχολείων και ότι αυτό δημιούργησε το θέμα και έκλεισαν τα σχολεία. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».  Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος:
«Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχεισυγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την άποψη του, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και παρά τη μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι υπάρχει μια «συγκρατημένη ανακούφιση» για το γεγονός ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης υποχώρησε κατά 50% από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι τα κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο των αρχών Νοεμβρίου, όπως ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας. Τόνισε, όμως, ότι εάν πρόωρα αποφασιστεί χαλάρωση των μέτρων και πρόωρο άνοιγμα της αγοράς υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αναζωπύρωση της πανδημίας, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ζέρβας εκτίμησε ότι με την παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική μια άρση του lockdown στην Θεσσαλονίκη.

Tην τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας άφησε ένας 49χρονος γιατρός, μετά από μάχη περίπου ενός μήνα με τον κορονοϊό, καθώς και μια 58χρονη νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο νοσοκομείο της Δράμας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Πριν από λίγες μέρες, είχε γεννήσει η κόρη της άτυχης 58χρονης και είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό η ίδια και το νεογνό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38