search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:32
MENU CLOSE

Συγκινητικές ιστορίες ζωής αστέγων (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2154
3-12-2020
06.12.2020 04:00
victim.jpg

 

Μέσα από ζωγραφιές, ποιήματα και φωτογραφίες τους, άνθρωποι που ζουν άστεγοι περιγράφουν ιστορίες της ζωής τους, ευελπιστώντας να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για τους αστέγους.

Διαφορετικό από κάθε προηγούμενό του, είναι ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αμφισβητήσει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις για τη διαβίωση εκτός οικογενειακής εστίας, γραμμένο από ανθρώπους που ζουν στον δρόμο, με στόχο να αλλάξουν τη ζωή τους.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα στον κόσμο που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ζουν υπό την έλλειψη στέγης, και συνάμα το «πνευματικό τέκνο» της Marice Cumber, ιδρύτριας της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους άστεγους νέους Accumulate, γνωστή και ως «σχολή τέχνης των αστέγων».

«Δεν ήθελα να είναι ένα γραφικό μυθιστόρημα για κάποιον που είναι άστεγος που να έχει δημιουργηθεί από κάποιον που δεν είναι άστεγος» επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας: «Ο πυρήνας του βιβλίου ήταν ότι θέλαμε αυτοί οι άνθρωποι να λένε τη δική τους ιστορία όπως αυτοί ήθελαν να την πουν».

Η Accumulate ξεκίνησε μια πρωτοβουλία crowdfunding καθώς και δημιουργικά εργαστήρια με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζούσαν σε ξενώνες, καταφύγια ή προσωρινά καταλύματα. Οι δάσκαλοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν, μάλιστα, προσωπική εμπειρία έλλειψης στέγης, πέρασαν χρόνο με τους συμμετέχοντες, με σκοπό να χτίσουν μαζί τους μια σχέση η οποία θα τους επιτρέψει να νιώσουν εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μοιραστούν με αυτοπεποίθηση τις ιστορίες τους.

Οι ιστορίες αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση, χρήση ναρκωτικών, οικογενειακή αποξένωση, με τους συμμετέχοντες να μοιράζονται το ταξίδι της ζωής τους που τους οδήγησε στον δρόμο.

«Είναι εύκολο να υποτιμάς τους άστεγους. Δεν μας διδάσκει κανείς να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας μέσα στην κοινωνία, είναι σαν έμφυτο χαρακτηριστικό μας να αγνοούμε τους άλλους», λέει ο πρώην άστεγος Mitchel, ο οποίος κοιμόταν στα στενά του κεντρικού Λονδίνου για σχεδόν τρία χρόνια, ενώ κάποιες φορές διέμενε σε νυχτερινά καταφύγια και ξενώνες. Τώρα είναι ένας από τους συνεισφέροντες του τόσο ξεχωριστού αυτού βιβλίου.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του σε αυτή τη διαδικασία, την περιγράφει ως μια εμπειρία που του άφησε μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς από τη μια είναι «λυπηρό να κοιτάς σε ποιο σημείο ήσουν πριν τα πράγματα πάρουν μια διαφορετική τροπή», ενώ από την άλλη, είναι ευεργετικό να συνειδητοποιείς ότι πλέον δεν βρίσκεσαι στο αρχικό σημείο, έχοντας κάνει βήματα μπροστά.

«Κοιτάζοντας πίσω από πού ήρθα – όπου συναναστρεφόμουν με κλέφτες, βρισκόμουν μέσα και έξω από τη φυλακή και κοιμόμουν σε μια σκηνή – ήταν καλό γιατί με έκανε να συνειδητοποιώ πόσο προχώρησα από τότε» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μια άλλη συμμετέχουσα, η Amalia, η οποία ήταν άστεγη μετά την απομάκρυνσή της από την οικογένειά της, εξηγεί ότι η επεξεργασία της ιστορίας της είχε θεραπευτικό χαρακτήρα. «Η εμπειρία δημιουργίας του βιβλίου με πήρε από τον ξενώνα και με έβγαλε από μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Κατάφερα να αισθάνομαι πιο κοινωνικά συνδεδεμένη με τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι το βιβλίο θα αλλάξει την αφήγηση περί των αστέγων. Ακριβώς επειδή ζούμε σε έναν ξενώνα ή έχουμε εμπειρία στη ζωή στον δρόμο, αυτό δεν μας κάνει λιγότερο ανθρώπους. Μας κάνει πιο δυνατούς, μας επιτρέπει να κινηθούμε σε μια διαφορετική πορεία για να επιτύχουμε τα όνειρά μας» τονίζει.

Το όνειρό της είναι να δημοσιεύσει το δικό της βιβλίο ποίησης και να κάνει καριέρα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν από άτομα που ανήκουν στη μαύρη κοινότητα ή σε άλλες εθνοτικές μειονότητες.

Η Accumulate ξεκίνησε το 2013, ύστερα από ένα φεστιβάλ τεχνών που διοργάνωσε η Cumber στο βόρειο Λονδίνο, το οποίο περιελάμβανε εργαστήριο φωτογραφίας σε έναν ξενώνα.

Αφού παρατήρησε ότι το εργαστήριο ενέπνευσε εμπιστοσύνη και θετικότητα στους συμμετέχοντες, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία πλέον λειτουργεί σε ξενώνες σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβάνοντας εργαστήρια μόδας, ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και μαθήματα κεραμικής.

Το έργο της Accumulate δεν σταμάτησε ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, είτε με βιντεοκλήσεις είτε ταχυδρομώντας βαλιτσάκια με εργαλεία για τη δημιουργία τέχνης στους ξενώνες των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η Accumulate παρέχει υποτροφίες σε ταλαντούχους ανθρώπους προκειμένου να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, 20 συμμετέχοντες στο Accumulate πραγματοποιούν ήδη τις σπουδές τους.

Όλα τα κέρδη από το βιβλίο «The Book of Homelessness» θα μοιραστούν μεταξύ των δημιουργών του και του Accumulate, ενώ στην περίπτωση που το έντυπο εξαντληθεί θα χρηματοδοτήσει κι άλλη υποτροφία για το επόμενο έτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:31