search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:25
MENU CLOSE

Αντιδράσεις και διεργασίες για την κύρωση ελληνογερμανικής Συμφωνίας στο νομοσχέδιο της Κεραμέως

16.12.2020 19:03
kerameos-1.jpg

 

Σε πονοκέφαλο για την υπουργό Παιδείας εξελίσσεται η κύρωση της ελληνογερμανικής Συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση το οποίο προωθείται αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και προγράμματα που αναμένεται να προωθηθούν μέσω αυτού, όπως το ακαδημαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα MOG/Μνήμες Κατοχής θεωρείται από τους φορείς που αντιδρούν, όπως το Εθνικό Συμβούλιο για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, πως στην ουσία αποτελούν μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης με απώτερο στόχο την απονεύρωση των νομικών επιχειρημάτων που μεθοδικά οικοδομεί η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του αγώνα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Κοινώς θεωρείται ότι αποτελεί έναν ελιγμό της Γερμανίας, η οποία προσπαθεί να κλείσει οριστικά το θέμα των διεκδικήσεων από ελληνικής πλευράς, από την πλευρά του δε το γερμανικό κράτος επισήμως έχει υποστηρίξει ότι το θέμα «πολιτικά και νομικά έχει κλείσει». Ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία προωθεί αυτή την επιδίωξη είναι η άμβλυνση της ιστορικής μνήμης όσον αφορά την Εθνική Αντίσταση απέναντι στη ναζιστική θηριωδία της γερμανικής κατοχής, η επιβολή μιας ανάγνωσης της ιστορίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δύο απόψεις για τα ιστορικά γεγονότα, οδηγώντας σε μια λογική σχετικοποίησης και «ξεπλύματος» των ναζιστικών εγκλημάτων.

Στην Επιτροπή τέθηκε ζήτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου για θέμα διαδικαστικό που θεωρείται ωστόσο και θέμα ουσίας, το ότι δηλαδή η κύρωση μια διακρατικής Συμφωνίας προωθείται όχι ως αυτοτελές νομοσχέδιο ως όφειλε, αλλά «κρυμμένη» σε άλλο νομοσχέδιο, απουσιάζει δε η υπογραφή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν το αίτημα αυτό που υπέβαλε γραπτώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή αρκετοί από την αντιπολίτευση έθεσαν το θέμα του ότι δεν μπορεί να αποσυνδέεται το θέμα του Ιδρύματος από την προϋπόθεση μιας θετικής εξέλιξης στο θέμα των αποζημιώσεων. Κοινώς, όρος για τη συμφιλίωση είναι η προηγούμενη έμπρακτη απόδοση Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού εκ μέρους της Γερμανίας.

Στο θέμα της απόσυρσης των σχετικών διατάξεων κύρωσης της Συμφωνίας ώστε να έρθουν με την κανονική διαδικασία αναμένεται να επιμείνει αύριο το ΚΙΝΑΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθεται και το ερώτημα «ποια είναι σήμερα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις και ποια η αντίδρασή της στην απάντηση της Γερμανίας στην ελληνική ρηματική διακοίνωση, τον Ιούνιο του 2019 ότι το ‘’θέμα πολιτικά και νομικά έχει κλείσει’’»;

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις, δυσφορία προκαλεί το θέμα και στη βάση της γαλάζιας παράταξης με το υπουργείο να αναζητεί τρόπο διαχείρισης τουλάχιστον ως προς το διαδικαστικό θέμα που θέτει η αντιπολίτευση, ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση για την απόσυρση των σχετικών άρθρων 147 και 148.

Περισσότερα, στην αυριανή έντυπη έκδοση του «Π».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28