search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:58
MENU CLOSE

Σχολεία: Η εκτίναξη του κρουσμάτων «χάλασε» το κυβερνητικό σενάριο για 8/1 – Η διάσταση απόψεων των ειδικών

30.12.2020 06:33
sxoleio-apolymansi

 

O EOΔΥ και το υπουργείο Υγείας με βάση και τα στοιχεία που έδιναν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούσαν την αίσθηση ότι υπάρχει σαφέστατη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά στην πανδημία.

Ότι τα μέτρα του σκληρού lockdown που κλιμακώθηκαν στις γιορτές με απαγόρευση κυκλοφορίας, και ρεβεγιόν με το πολύ 9 άτομα, απέδωσαν καρπούς. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μια θετική προδιάθεση στα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα του ανοίγματος από 8 Ιανουαρίου των σχολείων.

Προβληματίζει η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων

Ωστόσο η χθεσινή, απότομη, αύξηση των κρουσμάτων και παράλληλα ο σχεδόν αμετάβλητος αριθμός των διασωληνωμένων (σταθερά πάνω από 400) μαζί με τους δεκάδες νέους νεκρούς, φαίνεται ότι προβληματίζουν τους ειδικούς, με αποτέλεσμα μετά από μια έντονη χθεσινή συνεδρίαση που δεν κατέληξε σε συμφωνία, να μετατεθεί η τελική απόφαση για τα σχολεία για πριν τα Φώτα.

«Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων» επανέλαβε, άλλωστε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας όμως πως «αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ’ ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε». Και αυτό γιατί, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδευθεί από κύμα άσκοπων μετακινήσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης του ιού.

Στην ίδια ρότα

Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν τίθεται καν θέμα επαναπροσδιορισμού των όρων λειτουργίας των σχολείων, με προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών αλλά και καθαριστών/στριών, με άνοιγμα κλειστών αιθουσών ή σχολείων όπου υπάρχουν μετά τις απανωτές συμπτύξεις των τελευταίων ετών, ή ακόμα και με αλλαγή ωραρίου όπως είχε γίνει στην πρώτη πανδημία, ώστε να αποσυμφορηθούν οι αίθουσες με τα 25-27 παιδιά ανά τμήμα. Πρόκειται για πάγια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, για προτάσεις που διατύπωσαν με τις καταλήψεις τους οι μαθητές, αλλά που ποτέ δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που προτίμησαν να επιβάλουν την έτσι κι αλλιώς προβληματική και εν πολλοίς αντιπαιδαγωγική λύση της τηλεκπαίδευσης για δύο μήνες με τα γνωστά προβλήματα και κρασαρίσματα.

Η επαναλειτουργία των σχολείων «δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» εξήγησε άλλωστε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στο ίδιο πλαίσιο, «παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία».

Τα πιθανά σενάρια

Η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών, ωστόσο, δεν καθοδηγεί τις αποφάσεις των ειδικών, καθώς η ξαφνική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χθες είχε ως αποτέλεσμα να διχαστούν τα μέλη της Επιτροπής τόσο ως προς το πότε, όσο και ως προς το πως θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στα θρανία. Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου (ή εναλλακτικά στις 11 με μια μικρή παράταση) σε μια μαραθώνια και ζωηρή συνεδρίαση παρουσία και της υπουργού Παιδείας, μια δεύτερη άποψη ήθελε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες συναινούν αρχικά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας την επαναφορά γυμνασίων και λυκείων σε δεύτερο χρόνο, εκεί περίπου στις 15 Ιανουαρίου. Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει το επικρατέστερο, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η συνολική επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα (θέση που έχει κάποιους υποστηρικτές και εντός της Επιτροπής), δηλαδή για όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, πιθανότητα που θεωρείται ισχνή αυτή τη στιγμή. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες, ως προς την ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού στην παρούσα φάση. Επαναξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Εικόνα από τις 5 Ιανουαρίου

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα στοιχεία για να ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν έχουμε την εικόνα που θα μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την κίνηση με ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει για το λιανεμπόριο και την εστίαση» περιέγραψε σχετικά χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος στο Radio North, προσθέτοντας πως «περιμένουμε να δούμε την απόδοση των μέτρων την περίοδο των εορτών. Θα έχουμε εικόνα από τις 5 Ιανουαρίου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:58