search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:20
MENU CLOSE

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Γιορτάζει τα 18α γενέθλια της –  Ποιο δώρο θα ήθελε

03.01.2021 14:30
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Γιορτάζει τα 18α γενέθλια της -  Ποιο δώρο θα ήθελε - Media

 

Τα 18α γενέθλιά της γιορτάζει η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.

Η ακτιβίστρια που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια κάθε Παρασκευή από το μαθητικό της θρανίο για να δίνει μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, κλείνει σήμερα τα 18 και αποκαλύπτει στους Sunday Times τι θα ήθελε ως δώρο για τα γενέθλιά της.

«Οι προβολείς στο ποδήλατό μου έχουν χαλάσει και στη Σουηδία σκοτεινιάζει πολύ γρήγορα το χειμώνα», είπε.

«Θα ζητήσω να μου δανείσουν ή να μου χαρίσουν ρούχα»

Δεν θα ήθελε όμως νέα ρούχα.

«Δεν χρειάζομαι καινούρια φορέματα. Γνωρίζω άτομα, που έχουν πολλά ρούχα και θα τους ρωτήσω αν μπορούν να μου δανείσουν ή να μου χαρίσουν μερικά, εφόσον δεν τα χρειάζονται», δήλωσε η Τούνμπεργκ, που αποκτά με την ενηλικίωσή της μια σειρά προνομίων στη Σουηδία, όπως το δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο, να παντρευτεί ή να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα το καλοκαίρι του 2022.

Το τελευταίο φαίνεται ότι την ενδιαφέρει περισσότερο αφού, όπως λέει, «κάθε ψηφοφορία είναι και μια εκλογική αναμέτρηση για το κλίμα».

Η Toύνμπεργκ ελπίζει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά της αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή.

Ο αγώνας της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε βρεθεί στο παρελθόν απέναντι στους ισχυρούς του πλανήτη για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφραστεί αρκετές φορές υποτιμητικά για τη νεαρή ακτιβίστρια, όπως και ο ομόλογός του της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε, και μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τον Πάπα Φραγκίσκο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 Το περιοδικό Time ανακήρυξε τη Σουηδή ακτιβίστρια «πρόσωπο της χρονιάς» το 2019, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Σουηδή ακτιβίστρια εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα για την ίδια με τον τίτλο «Είμαι η Γκρέτα».

Κατά την ενηλικίωσή της, είναι αποφασισμένη να μην αλλάξει κάτι στον αγώνα που δίνει από το καλοκαίρι του 2018 για την κλιματική αλλαγή, λέει. Κι επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κρίση, που μας αφορά όλους και μάλιστα αμέσως.

«Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα οι εκπομπές ρύπων – όχι το 2025, το 2030 ή όποτε άλλοτε. Οι ρύποι που παράγουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας», επισήμανε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Τέλος, ελπίζει το 2021 να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές. «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! Ας είναι το 2021 η χρονιά της αφύπνισης και της πραγματικής, τολμηρής αλλαγής. Κι ας συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τον πλανήτη μας, που δεν τελειώνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτησή της την Πρωτοχρονιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:15