search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:21
MENU CLOSE

Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS

11.01.2021 12:19
Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS - Media

 

Η Σύρος και κυρίως η Ερμούπολη, μια πόλη χτισμένη στα μέσα του 19ου αιώνα, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα, σε ότι έχει να κάνει τόσο με τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, όσο και με την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της. Αυτή τη στιγμή, τα ερείπια στο νησί είναι πάνω από 1.200 σε αριθμό. Πολλά από αυτά είναι κηρυγμένα διατηρητέα, αλλά είναι απλώς αξιόλογα, ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός χαρακτηριστικών κτιρίων λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα οδήγησε τον συριανό Χάρη Βεκρή να δημιουργήσει στα μέσα Δεκεμβρίου μια ομάδα στο facebook με τον τίτλο «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS» και όπως φαίνεται, η ομάδα έχει ήδη προσφέρει σημαντικά στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Βεκρής που ως ενεργός πολίτης έχει και στο παρελθόν ξεκινήσει κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών μέσω των social media [«Νησιώτες υπέρ του μεταφορικού Ισοδύναμου» (2020), «Σύρος – Κυκλάδες Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» (2013), «ΑΠΟΛΛΩΝ Δημοτικόν Θεατρον Ερμουπόλεως» (2010)], στη «διακήρυξη» του για τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία της ομάδας «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS» και του hashtag #SyroSOS, αναφέρει: Δεκάδες νεοκλασικά κτίρια της Σύρου βρίσκονται υπό κατάρρευση. Η μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού και ιδιαίτερα της Ερμούπολης με 200 χρόνια ιστορίας, δεν πρέπει να σβήσει στα χέρια μας. Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν στα στεναδάκια που παίζαμε μικροί, χωρίς να φοβούνται μην τα πλακώσουν σοβάδες και μαρμάρινα αετώματα των αρχοντικών που κατάντησαν ερείπια. Για να επιλυθούν όλα τα χρονοβόρα προβλήματα αδειοδότησης της επισκευής τους. Για να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα επιδότησης των ιδιοκτητών τους. Τα νεοκλασικά μας κινδυνεύουν. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Τι κι αν δεν είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες τους; Κανείς δεν τα παίρνει μαζί του. Θα μείνουν για πάντα εκεί που είναι τα θεμέλια τους. Εκεί που είναι τα θεμέλια μας. Στον τόπο μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά Μπουγιούρη, Πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών – Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, το βασικό πρόβλημα είναι οι εγκρίσεις που απαιτούνται από το Υπ.Πο.Α. Για να εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη χρειάζεται γνωμοδότηση από την αρμόδια Εφορεία (π.χ. Νεότερών Μνημείων για την Ερμούπολη ή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την Άνω Σύρο). Ακολούθως, απόφαση από το «Τοπικό Συμβούλιο» ή σπανιότερα, αν το έργο είναι μεγαλύτερο από το «Κεντρικό Συμβούλιο» και τελικά, η οριστική έγκριση από την αρμόδια Εφορεία. Παράλληλα, χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αν έχεις έγκριση και από τα δύο γνωμοδοτικά όργανα και αυτές συμφωνούν (!!!), μπορείς να πας στην πολεοδομία για έκδοση της άδειας. Αυτή η διαδικασία με τους χρόνους που λειτουργεί το Υπ.Πο.Α. χρειάζεται από 2 ως 4 έτη. Αν βάλεις και το χρονικό διάστημα της κατασκευής, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δύσκολα θα μπει κάποιος σε αυτή την περιπέτεια, ανεξαρτήτως του αν έχει ή όχι τα χρήματα. Ακόμη δε και αν το αποφασίσει, όταν έρθει με το καλό η έκδοση της αδείας, το πιο πιθανό είναι να έχει άλλες προτεραιότητες στην ζωή του.

Ο Σύλλογος Μελετητών – Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προτείνει τη δημιουργία ενός  διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την συμμετοχή και του Υπ.Πο.Α., που θα συνεδριάζει στην Σύρο. Μια υπηρεσία μιας στάσης – one stop shop – που θα αποφασίζει τόσο για την αρχιτεκτονική, όσο και για την επιρροή της στο μνημείο. Αν στο Υπ.Πο.Α. μείνουν ελάχιστες υποθέσεις, π.χ. τα διατηρητέα μνημεία κηρυγμένα από αυτό, τότε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε σχετικά λογικούς χρόνους. Με μια τέτοια – ουσιαστικά διαδικαστική ρύθμιση –  η Ερμούπολη, αλλά και η Άνω Σύρος έχουν τέτοια δυναμική, που σε συνδυασμό με κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, σε λιγότερο από 4-5 χρόνια το τοπίο στο νησί θα αλλάξει άρδην. Θα σωθεί σημαντικό ποσοστό από τον κτιριακό του πλούτο, θα μειωθούν οι πιθανότητες ατυχήματος και θα γίνει στροφή 180 μοιρών στην τοπική οικονομία.

Η κίνηση του Χάρη Βεκρή, ταυτιζόμενη απόλυτα με τις απόψεις και της προτάσεις των ειδικών του νησιού, διοργάνωσε την Τετάρτη, 6/1/2021, διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μελετητών – Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, να ακουστούν προτάσεις επίλυσης του και να σχεδιαστούν τα παρακάτω βήματα της πρωτοβουλίας. Στις προσεχείς κινήσεις της πρωτοβουλίας, σε συνεργασία πάντα με τον Σύλλογο Μελετητών – Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και τη στήριξη του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Λεονταρίτη, προετοιμάζεται η διεξαγωγή σχετικής τηλεδιάσκεψης τόσο με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη, όσο και με τον Υφυπουργό αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά.    

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:21