search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:28
MENU CLOSE

ΕΕ: Αγώνας δρόμου κόντρα στο χρόνο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού

01.02.2021 20:32
Ανάρτηση-έκπληξη του διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα» για τις φαρμακοβιομηχανίες - Media

 

Στοιχεία σχετικά με τις δόσεις που θα διατεθούν στις χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του Ιουνίου έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όύρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε διαδικτυακή συζήτηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ συμμετείχε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε ότι στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει φτάσει το 70% τονίζοντας ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 18,5 εκατομμύρια δόσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής των εμβολίων υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρασκευαστές ώστε να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, να παραδώσουν εμβόλια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες μεταλλάξεις.

Νωρίτερα, οι εταιρείες Biontech και Pfizer ανακοίνωσαν μαζική αύξηση της παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Φέτος, αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θα παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις. Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR.

406 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου 

Στοιχεία σχετικά με τις δόσεις που θα διατεθούν στις χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του Ιουνίου έδωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μόνο από τα τρία εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, η Ε.Ε. θα λάβει 406 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου σημειώνοντας μάλιστα ότι ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έως τα τέλη του καλοκαιριού παραμένει.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι εάν εγκριθούν και τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της CureVac ο αριθμός των δόσεων θα ανέλθει στα 486 εκατομμύρια και ως εκ τούτου αν δεν προκύψουν άλλες καθυστερήσεις, το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως 270 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Αναφορικά με τους  πιο αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ε.Ε. τόνισε οτι «Η διαφορά είναι ότι εμείς αποφασίσαμε, με τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, να μην κόψουμε δρόμο στη διαδικασία των εγκρίσεων και της εξέτασης των δεδομένων. Άλλοι έδωσαν έγκριση χρήσης εκτάκτου ανάγκης σε μόλις 24 ώρες. Νομίζω ήταν σωστή η δική μας απόφαση να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να δώσουμε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας – η οποία δόθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι σε φυσιολογικούς καιρού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:27