search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:51
MENU CLOSE

Πώς το Brexit απειλεί την επιβίωση της βρετανικής μόδας!

26.02.2021 08:08
Πώς το Brexit απειλεί την επιβίωση της βρετανικής μόδας! - Media

Η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για τους Βρετανούς, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τον κορωνοϊό αλλά και από την απόφαση της χώρας τους να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit επηρέασε και πρόκειται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη ζωή των Βρετανών. Η σοβαρότερη όμως πρόκληση είναι ο τομέας της οικονομίας. Ένα από τα δυνατά χαρτιά της βρετανικής οικονομίας είναι η μόδα. Πολλοί σχεδιαστές και οίκοι μόδας βρίσκονται σε οριακό σημείο για την επιβίωσή τους και οι πωλητές λιανικής ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit είναι καταστροφικές.

Πριν λίγες μέρες, στις 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε on line η περίφημη Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, με περιορισμένες εμφανίσεις λόγω της πανδημίας. Με αφορμή το μεγάλο αυτό γεγονός, περισσότερα από 450 ηγετικά πρόσωπα του χώρου, μεταξύ των οποίων ο Πωλ Σμιθ και η Κάθρην Χάμνετ, έστειλαν ένα οργισμένο γράμμα στο Νο 10 της Ντάουνινγκστρητ. Απευθυνόμενοι στον Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας και ήδη απειλείται η επιβίωση των χιλιάδων βρετανικών επιχειρήσεων μόδας που βρέθηκαν απροετοίμαστες απέναντι σε μια πρόχειρη και ανερμάτιστη συμφωνία. Το σύνολο της βιομηχανίας της ένδυσης, της υπόδησης, των αξεσουάρ της μόδας, του υφάσματος και του μάρκετινγκ του χώρου απειλείται σύμφωνα με το γράμμα με δραματική συρρίκνωση λόγω των καινούργιων περιοριστικών δεδομένων

«Ο χώρος της βρετανικής μόδας συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Βρετανίας περισσότερα έσοδα απ’ ότι η αλιεία, η μουσική, οι φαρμακευτικές και αυτοκινητιστικές βιομηχανίες μαζί», τονίζουν οι διεθνείς αυτές προσωπικότητες στο γράμμα που παρέλαβε ο Πρωθυπουργός και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κενά που υπάρχουν στη συμφωνία Βρετανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άτγουντ Χάμαρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Britannical, εταιρίας- κολοσσού στην παιδική ένδυση, αναφέρει πως «από το Brexit και μετά οι πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση».

Η φορολογία και οι τελωνειακές επιβαρύνσεις έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους αγοραστές να ακυρώσουν τις παραγγελίες ή να απορρίψουν τις παραδόσεις. Ορισμένα brands και λιανοπωλητές έχουν κλείσει τα καταστήματά τους καθώς δεν είναι πλέον κερδοφόρα…

Η κορυφαία σχεδιάστρια μόδας Κάθρην Χάμνετ δήλωσε πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική μόδα θα αποδυναμωθεί πλήρως. Απόλυτα απαισιόδοξος είναι και ο σχεδιαστής υπόδησης, Αλβάρο: «η ευρωπαϊκή αγορά έχει πρακτικά κλείσει εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος», ενώ συμπληρώνει ενδεικτικά πως περίμενε επτά εβδομάδες για μια παραλαβή από τη Φλωρεντία εξαιτίας των καινούργιων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αλλά και όλοι σχεδόν οι σχεδιαστές και κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου διαμαρτύρονται έντονα για καθυστερήσεις και επιπρόσθετα κόστη σε υλικά, δείγματα ή εξαρτήματα από και προς την Ευρώπη. Η γραφειοκρατία και η φορολογία σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα επαγγελματικά ταξίδια, απειλούν τη βρετανική μόδα με εκπατρισμό των μεγάλων ταλέντων της.

Το σύνολο της βρετανικής βιομηχανίας της μόδας συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τάσσεται κατά του Brexit, γεγονός που δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια εγχώρια, start-up brands, εταιρείες που διαχειρίζονται πολυτελείς κατοικίες, κορυφαίες σχολές μόδας, κλωστοϋφαντουργοί και άλλοι συναφείς κλάδοι είχαν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους για το κατά πόσο η Βρετανία θα καταφέρει να διατηρήσει τη ισχύ της ως ένας κορυφαίος δημιουργικός και εμπορικός κόμβος στον χώρο της μόδας μετά το Brexit.

Ο Τζον Χόρνερ είναι διευθυντής του πασίγνωστου πρακτορείου μοντέλων Models 1, με έδρα το Λονδίνο. Για δεκαετίες έκλεινε μοντέλα για πασαρέλες ή φωτογραφίσεις σε περιοδικά του εξωτερικού ακόμα και την τελευταία στιγμή, με τουλάχιστον το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων να προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά. Από την 1η Ιανουαρίου, απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται ειδική βίζα για τις μετακινήσεις αυτές. Τα μοντέλα χρειάζονται πλέον 27 βίζες για να μπορέσουν να εργαστούν στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Κύκλοι του Υπουργικού Συμβουλίου του Μπόρις Τζόνσον -το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κάποιαν επίσημη απάντηση στην επιστολή- δήλωσαν ότι έχουν επιδοτηθεί κάποιες δραστηριότητες, όπως διαδικτυακά σεμινάρια και επιχειρηματική υποστήριξη σε όσους εργάζονται στον χώρο της μόδας και κυρίως σε εταιρείες στα πρόθυρα της πτώχευσης λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns και ενός χρόνου πανδημίας. Ωστόσο, αυτές οι πενιχρές και χωρίς συνοχή, κινήσεις δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη καταστροφή…

Photos by Liton Ali , Fergie10 & University of the Fraser Valley  on CC

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40