search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:18
MENU CLOSE

«1821 Πριν και Μετά»: Η Ελληνική Επανάσταση σε μια επετειακή έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2166
25-2-2021
28.02.2021 04:00
«1821 Πριν και Μετά»: Η Ελληνική Επανάσταση σε μια επετειακή έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη - Media

 

Τη φετινή χρονιά γιορτάζουμε την επέτειο διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα γεγονός που σφράγισε καταλυτικά την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και που συγκαταλέγεται στα πιο κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα.

Τόσο τα γεγονότα όσο και οι ιστορίες πίσω από αυτά, οι γενναίες μάχες, οι καθοριστικές αποφάσεις, η προσδοκία για ελευθερία και αυτοδιάθεση, το πάθος για έναν λαό ελεύθερο και η αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας συνθέτουν μια μοναδική επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Μετά την παρουσίασή της τον Δεκέμβριο με τίτλο «Ξεδιπλώνοντας 100 χρόνια ιστορίας σε μια έκθεση», η έκθεση με τίτλο «1821 Πριν και Μετά» πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021, ενώ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Για οκτώ μήνες, περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας (1770-1870) ξεδιπλώνονται μέσα από χίλια διακόσια αντικείμενα, σε έναν εμβληματικό χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Ένα κτήριο που θα μετατραπεί σε έναν «ζωντανό οργανισμό», αφηγούμενο κάθε πτυχή της ιστορίας των νεώτερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν την έκθεση μέσα από τρεις ενότητες. Η πρώτη από αυτές ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά, φθάνοντας μέχρι το 1821 και την έναρξη της Επανάστασης. Ακολουθώντας την εξέλιξη του Αγώνα, η δεύτερη ενότητα κλείνει με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ η άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833 σηματοδοτεί την έναρξη της τρίτης και τελευταίας ενότητας, η οποία ολοκληρώνεται με τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου.

Η αφήγηση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μέσα από πολύτιμα έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, ενώ ιδιαίτερα πλούσιο είναι, αναμφισβήτητα, το υλικό του Μουσείου Μπενάκη σε τεκμήρια, αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών που διατήρησε – από την ίδρυσή του ακόμα – με τις οικογένειες των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Προσωπικά αντικείμενα των ηρώων και πρωταγωνιστών της Επανάστασης, έγγραφα, όπλα, ενδυμασίες, σπουδαία ζωγραφικά έργα, καθώς και ιστορικά κειμήλια συνθέτουν ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να βιώσουν την πορεία προς την Επανάσταση των Ελλήνων, την εξέλιξη του πολέμου για την ανεξαρτησία, την ολοκλήρωση του Αγώνα και, φυσικά, τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, καθώς και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας τους.

Τέλος, χρηστικά αντικείμενα όπως και τεκμήρια αναφορικά με τη ζωή των Ελλήνων θα προσδώσουν στην αφήγηση ένα άλλο ύφος, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για πρόσθετες λεπτομέρειες της καθημερινότητας κατά τις ιστορικές περιόδους που πραγματεύεται η έκθεση.

«Η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της ανεξαρτησίας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το βαθύ περιεχόμενο που έχει η έννοια “Ελληνική Επανάσταση”. Ένα περιεχόμενο που λογικά και συναισθηματικά συνδέεται με την εποχή που προηγήθηκε όπως και με εκείνη που ακολούθησε. Έτσι, μια μεγάλη έκθεση για τα εκατό πρώτα χρόνια του νεώτερου Ελληνισμού εξηγεί, αποκαλύπτει και φωτίζει τα βήματα που έγιναν στη δημιουργία της ταυτότητάς μας» επισημαίνει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελητής της έκθεσης με τη Μαρία Δημητριάδου, επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, να προσθέτει: «Πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα, όπλα και ενδυμασίες που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου έρχονται στο φως και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι συλλογές του Αντώνη Μπενάκη, πλαισιωμένες από πολυάριθμες δωρεές, οπτικοποιούν και ζωντανεύουν 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας».

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με το σύνολο των έργων της, τα επιτοίχια κείμενα και τις λεζάντες που τεκμηριώνουν τόσο τα εκθέματα όσο και την εποχή τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή παρουσίαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum/videos/436626040854824

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, στο σύνολο των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:18