search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:04
MENU CLOSE

Βαξεβάνης:«Βγαίνω εγώ κατηγορούμενος, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχασε το USB στην τουαλέτα»

29.10.2012 08:13
Βαξεβάνης:«Βγαίνω εγώ κατηγορούμενος, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχασε το USB στην τουαλέτα» - Media

Τριήμερη αναβολή πήρε από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, μετά τη δημοσίευση της «περιβόητης» λίστας Λαγκάρντ.

Τριήμερη αναβολή πήρε από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, μετά τη δημοσίευση της «περιβόητης» λίστας Λαγκάρντ.
«Αυτές τις μέρες γίνεται μια προσπάθεια να βγω εγώ κατηγορούμενος, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχασε το USB στην τουαλέτα», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη, έξω από τα δικαστήρια.Ανέφερε επίσης ότι ήταν καθήκον του να βγάλει στη δημοσιότητα τη λίστα καθώς «οτιδήποτε άλλο για έναν δημοσιογράφο είναι δημόσιες σχέσεις».

Ο δημοσιογράφος, μετά τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και από εκεί στην Ευελπίδων, όπου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του σε βαθμό πλημμελήματος και έπειτα αφέθηκε ελεύθερος για να παρουσιαστεί το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αυτόφωρο για να οριστεί η τακτική δικάσιμος.

Σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων.

«Προκλητική και απαράδεκτη η δίωξη Βαξεβάνη» τονίζει η αντιπολίτευση

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Σαφείς αποστάσεις κρατά από το όλο ζήτημα η κυβέρνηση.

Την δίωξη όσων κάλυψαν τους πιθανούς φοροφυγάδες που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και όχι «αυτών που την αποκαλύπτουν» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Ελλήνων Δικαστικών και Εισαγγελέων στο γραφείο του στην Βουλή.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «αντί να διώκονται όσοι καλύπτουν τους φοροφυγάδες διώκονται αυτοί που τους αποκαλύπτουν» και σχολιάζοντας την σύλληψη του  εκδότη του “Hot Doc” Κώστα Βαξεβάνη ανέφερε: «Οι εξελίξεις της δίωξης σε συνδυασμό με το γενικότερο αίσθημα της ατιμωρησίας αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
 
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «εδώ και δύο μήνες καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής έβαλε στο συρτάρι του, όπως έβαλαν τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι τους ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου».

Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτεπάγγελτη δίωξη εις βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. «Δυστυχώς η Δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν  άκουσαν» τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Προκλητική» χαρακτήρισε τη δίωξη Βαξεβάνη και το ΚΚΕ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον».

«Έντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροϊκανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στη δικαστική απειλή» σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κανένα επίσημο σχόλιο δεν υπήρξε από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα…

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, επικαλούμενα τα Νέα της Δευτέρας, αναφέρουν ότι το στικάκι που είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο διαβιβάστηκε αμέσως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στασινόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του έχει υποστηρίξει ότι το παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Άρα, κανένας στο πρωθυπουργικό επιτελείο και γενικότερα στην κυβέρνηση δεν έχει γνώση του περιεχόμενου του επίμαχου αρχείου, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει οποιαδήποτε λίστα διακινηθεί.

«Δεν έχει διακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών αρχών», αναφέρει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε προς απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ενημερώνει ωστόσο ότι «τον Σεπτέμβριο του 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου». «Το υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να βεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου», προστίθεται.

ΠΟΕΣΥ: Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του Βαξεβάνη
 
Να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη ζητεί το διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση συμπαράστασης κατά τη διάρκεια της δίκης του δημοσιογράφου στο Αυτόφωρο. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η δίωξη και σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και στέλνει «μήνυμα παραδειγματισμού στους δημοσιογράφους και για το μέλλον», «για ένα ζήτημα μάλιστα που εδώ και καιρό απασχολεί την κοινή γνώμη και αφορά το πολιτικό σύστημα και τις σχέσεις του με οικονομικά και άλλα συμφέροντα».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:04