search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:48
MENU CLOSE

Καίνε σκουπίδια αντί για πέλετ σε λέβητες – «βόμβες»

06.01.2013 22:00
Καίνε σκουπίδια αντί για πέλετ σε λέβητες - «βόμβες» - Media

Σήµα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών από την πώληση επικίνδυνων υλικών και «µαϊµού» συσκευών για βιοµάζα

Σήµα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών από την πώληση επικίνδυνων υλικών και «µαϊµού» συσκευών για βιοµάζα
 
Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέµα µε τους επιτήδειους που πωλούν πέλετ από ακατάλληλα υλικά, όπως επίσης και ακατάλληλες για πέλετ ξυλόσοµπες και λέβητες, µε αποτέλεσµα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.
Η πρώτη σύλληψη έγινε πριν από λίγο καιρό στη Λάρισα έπειτα από καταγγελία για διάθεση στην αγορά ακατάλληλου πέλετ. Αστυνοµικοί και επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έκαναν έφοδο διαπίστωσαν ότι στις αποθήκες της εταιρείας βρίσκονταν 50 τόνοι υλικού που προερχόταν από αφυδατωµένα σκουπίδια! Το περιστατικό θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου αφού, όπως µας επεσήµανε ο Αντώνης Γερασίµου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσµου Βιοµάζας (ΕΛΕΒΙΟΜ), η πιάτσα βοά ότι για πέλετ πωλούνται ακόµα και νοσοκοµειακά απόβλητα!
Μια, επίσης, από τις πιο κοινές λαµογιές που γίνονται είναι η ανάµειξη των πέλετ µε άµµο ή µαρµαρόσκονη µε αποτέλεσµα και οι λέβητες να διαλύονται και οι πολίτες να αναπνέουν µέσα στο σπίτι τους επικίνδυνους ρύπους. Το δεύτερο και επίσης πολύ µεγάλο πρόβληµα, όπως µας είπε ο κ. Γερασίµου, είναι αυτό των ακατάλληλων για πέλετ λεβήτων και σοµπών που πωλούν επιτήδειοι, συσκευές άκρως επικίνδυνες που ευθύνονται για πολλά ατυχήµατα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως µας είπε, ότι η αγορά κατακλύζεται από ακατάλληλες για πέλετ συσκευές, κυρίως από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αφού δεν υπάρχει ούτε πιστοποίηση ούτε έλεγχος.
 
Ξέφραγο αμπέλι
 
Το πρόβληµα έγκειται στο ότι ως συνήθως στην Ελλάδα ακόµα και ένα µέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η υιοθέτηση της χρήσης βιοµάζας για τη θέρµανση των κτηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λαµβάνεται µε κενά και εκπτώσεις µε αποτέλεσµα τα «κοράκια» της αγοράς που καραδοκούν να πλουτίζουν σε βάρος της δηµόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και η ΕΛΕΒΙΟΜ είχαν προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος να µην περιοριστεί µόνον στην άρση της χρησιµοποίησης βιοµάζας, αλλά να προχωρήσει και σε µέτρα προστασίας των πολιτών, όπως η πιστοποίηση τόσο των πέλετ όσο και των ειδικών συσκευών, λεβήτων και σοµπών, που είναι κατάλληλες για χρήση πέλετ.
 
Προτείναµε να γίνει ένας Οργανισµός Πιστοποίησης και Ελέγχου τόσο για τη βιοµάζα όσο και για τις συσκευές – για παράδειγµα κατά το πρότυπο των οργανισµών που υπάρχουν για τα βιολογικά προϊόντα – µας είπε ο κ. Γερασίµου, ώστε να αποφευχθούν αυτά τα επικίνδυνα φαινόµενα, αλλά δεν εισακουστήκαµε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι αυτή τη στιγµή «ο καταναλωτής είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στον κάθε επιτήδειο που µπορεί να πουλάει από επικίνδυνο πέλετ µέχρι επικίνδυνες συσκευές». 
 
Όπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΟΜ, τα πλεονεκτήµατα ενός φιλικού προς το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του καταναλωτή καυσίµου, όπως είναι η βιοµάζα, ακυρώνονται από τη στιγµή που πωλούνται σκουπίδια για πέλετ και υπάρχει κίνδυνος να δυσφημιστεί ένα καύσιμο νέας γενιάς.
 
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
 
Τα πέλετ είναι μικρά πεπιεσμένα κομμάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα, τα οποία λειτουργούν σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να ανακτούν το 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο και να το μετατρέπουν σε θέρμανση. Λόγω έλλειψης πιστοποίησης και ελέγχου ο καταναλωτής μπορεί να κάνει λίγα πράγματα για να προστατευτεί. Για παράδειγμα, καλό είναι να επιλέγεται ένα πιστοποιημένο από χώρα του εξωτερικού προϊόν, αφού στην Ευρώπη ισχύει η πιστοποίηση για κάθε παρτίδα παραγωγής. Το καλύτερο πέλετ από θέμα απόδοσης για θέρμανση είναι αυτό που παράγεται από καθαρό ξύλο και ιδίως από οξιά και έλατο. Ο καταναλωτής μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα του προϊόντος που πρόκειται να αγοράσει από την οσμή του, η οποία πρέπει να είναι ξύλου. Εάν δεν θυμίζει ξύλο, τότε δεν θα πρέπει να γίνει η αγορά, γιατί θα περιέχει υλικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ένα άλλο τεστ είναι η διάλυση μικρής ποσότητας πέλετ σε νερό, αφού έτσι εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί εάν εκτός από ξύλο περιέχει και άλλα υλικά, όπως άμμο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της βιομάζας είναι ότι πρόκειται για ένα καύσιμο με το οποίο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση της τάξης του 50%, αφού το κόστος της ωριαίας λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο (με τιμές 2011) είναι 0,112 ευρώ, ενώ το κόστος ενός συστήματος βιομάζας 0,062 ευρώ! Και ακόμα ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 10 κιλοβατώρες, ενώ ένα κιλό πέλετ σε 4,7 κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι η θερμογόνος δύναμη 1 λίτρου πετρελαίου αντιστοιχεί στη θερμογόνο δύναμη 2 κιλών πέλετ με αποτέλεσμα το ετήσιο κόστος ενός συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο να είναι κοντά στις 5.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το ετήσιο κόστος ενός συστήματος θέρμανσης με βιομάζα να είναι 2.500 ευρώ!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:46