search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:08
MENU CLOSE

24ωρη απεργία των ΜΜΜ στις 31/01 – Χωρίς Μετρό την Τετάρτη

22.01.2013 15:51

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ εξήγγειλαν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία». Χωρίς Μετρό την Τετάρτη η Αθήνα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, εξήγγειλαν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία».
 
Αίτημα των εργαζομένων είναι να μη καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη. Τα δύο σωματεία, ΣΕΛΜΑ και ΣΗΑΜ, σημειώνουν πως έχουν υποστεί μείωση προσωπικού, με μετατάξεις και απολύσεις, μειώσεις στους μισθούς, οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν:
 
– Στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου (η ώρα δεν έχει ακόμα γνωστή)
 
– Στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00 την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου
 
– Στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.
 
Όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, «στον πόλεμο θα απαντήσουμε με πόλεμο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ),  Θανάση Λεβέντη, τα συνδικάτα των μέσων μεταφοράς προχωρούν σε κοινό μέτωπο για «την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», επισημαίνοντας ότι το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων των συγκοινωνιών, το οποίο, όμως, σήμερα βαίνει προς νέα μείωση, προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

«Απαντάμε τον αυτοματισμό της κυβέρνησης που θέλει την φτωχοποίηση» είπε ο κ. Λεβέντης, καταγγέλλοντας την «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και καλώντας «τα κόμματα και τον πρωθυπουργό να παρέμβουν».

Παράλληλα, «για πλασματικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για για την συμμετοχή στην απεργία» μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Τραμ, κ. Μιχάλης Γαζής. «Εμείς απαντάμε με νέες κινητοποιήσες με σεβασμό στον πολίτη. Θα προσπαθήσουμε να τον εξυπηρετήσουμε. Ο αγώνας θα είναι μακρύς με διάρκεια» τόνισε.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσο σέβεται η κυβέρνηση 11 εκατ.  έλληνες. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις» πρόσθεσε ο κ. Γαζής.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην συμπεριλάβει στο ενιαίο μισθολόγιο τους οδηγούς των ΜΜΜ και ορισμένους τεχνικούς υποστήριξης προκειμένου να δοθεί ομαλή διέξοδος στο πρόβλημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου υφίστανται μια σοβαρή ταλαιπωρία από τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών (και ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς).

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες πρωτοβουλίες και στάση ευθύνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους εργαζόμενους.

Έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει στην Κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή της διάταξης του Ν4093/2012 σε κλάδους και ειδικότητες οδηγών -τεχνικών ή εξειδικευμένου προσωπικού στον ΟΑΣΑ. Είχαμε μάλιστα ζητήσει τόσο με παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με κατάθεση ειδικής τροπολογίας στο «Φορολογικό», να προβλεφθεί η δυνατότητα ΚΥΑ για την ρύθμιση προβλημάτων που ήταν σαφές ότι θα ανακύψουν.

Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές. Τις επαναφέραμε και χθες δια του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας ότι μπορούν να δώσουν μια θετική και ομαλή διέξοδο -χωρίς ακρότητες και λογικές καταστολής -στην κρίση που υπάρχει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να τις αποδεχθεί έστω και τώρα, και να οδηγήσει με διάλογο στην εκτόνωση της κρίσης.

Καλούμε όμως και τα σωματεία των εργαζομένων να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.

Αναφερόμενοι τέλος στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (περί «απειλών» από το Υπουργείο με την στήριξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ), καλούμε τους συντάκτες της, αντί της ιδιοτελούς εμπάθειας και του τυφλού φανατισμού απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, να φροντίσουν να ενημερώνονται στοιχειωδώς για τις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων, ώστε τουλάχιστον να είναι επαρκείς στην δουλειά τους».

ΚΚΕ:

Υπέρ της κινητοποίησης των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τάσσεται το ΚΚΕ με ανακοίνωση του, ενώ κάνει λόγο για συκοφαντίες και δήθεν κλάματα για την ταλαιπωρία του κοινού.
 
«Η επίθεση της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε με απειλές για επιστράτευση, είτε με συκοφαντίες για «συντεχνίες» και «ρετιρέ», είτε με δήθεν κλάματα για την «ταλαιπωρία του κοινού», αποσκοπεί στο τσάκισμα του ίδιου του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 
«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει σαν μια γροθιά να απαντήσουν στην επιχείρηση διάσπασής τους και με ανυποχώρητο και συνεπή αγώνα να αποκρούσουν την ενιαία επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση
 
Πάντως την Τρίτη, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την απεργία στο Μετρό με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ελάχιστοι εργαζόμενοι στο μετρό συμμετέχουν στην απεργία, ενώ η πλειονότητά τους έχει ζητήσει και έχει λάβει άδειες και πληρώνεται κανονικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:08