search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:02
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα

22.03.2013 07:18
Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα - Media

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα» διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα» διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων. 
 
Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες και υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα περισσότερα.
 
Συγκεκριμένα στην ερώτηση: “Κύριε υπουργέ, συνεχίζετε να ελπίζετε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου;”, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Ναι, ελπίζω ότι οι αρμόδιοι στην Κύπρο θα αντιληφθούν πως είναι κυρίως προς το συμφέρον της Κύπρου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην Ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνον όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση.
 
«Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογούμενους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης. Στην Κύπρο φαίνεται ότι έγινε μια παρανόηση. Δεν πρόκειται για εισφορά που πρέπει οι Κύπριοι αποταμιευτές να καταβάλουν στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να μην σηκώσουν άλλο το βάρος οι φορολογούμενοι –και οι Κύπριοι-, αλλά να επωμιστούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες. Εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις. Κατ’ αναλογία, αυτοί πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο –όπως και οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα- προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ώστε η Κύπρος, όπως προηγουμένως και η Ελλάδα, να αποκτήσει προοπτική επανόδου στις αγορές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:02