search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Οι τροϊκανοί ήρθαν φτιαγμένοι

06.04.2013 21:00
oldphotospod_0404_006_cmyk1365156461.jpg

«Φτιαγμένοι» ήρθαν στην Αθήνα οι τροϊκανοί, με τη φόρα της επιδρομής στην Κύπρο. Η τρόικα, στην επιμονή της κυβέρνησης να μην εισπράττεται ο φόρος ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αντιπροτείνει κι άλλα μέτρα λιτότητας…

«Φτιαγμένοι» ήρθαν στην Αθήνα οι τροϊκανοί, με τη φόρα της επιδρομής στην Κύπρο. Η τρόικα, στην επιμονή της κυβέρνησης να μην εισπράττεται ο φόρος ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αντιπροτείνει κι άλλα μέτρα λιτότητας δείχνοντας ξεκάθαρα – ακόμη μια φορά – ότι η διαπραγμάτευση, για την οποία διατείνεται το Μαξίμου ότι πασχίζει, δεν υπάρχει.

Το μήνυμα που έστειλαν οι τροϊκανοί και το Eurogroup εδώ και έναν μήνα είναι ότι το μέτρο δεν αλλάζει, διότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει πως μπορεί να το εισπράξει μέσω ενός άλλου αξιόπιστου μηχανισμού.

Νέα μέτρα
Ήδη, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η υστέρηση στα έσοδα θα φέρει νέα δημοσιονομικά μέτρα τον Ιούνιο. Επιπλέον η ύφεση είναι εμφανώς πάνω από το 5% του ΑΕΠ φέτος, σε αντίθεση με την επίσημη πρόβλεψη για 4,5%, πράγμα που σημαίνει ότι η «μαύρη τρύπα» μόνο αυξητική τάση θα παρουσιάσει.
Η κυβέρνηση επικοινωνιακά προσπαθεί να δείξει ότι θα κλείσουν όλα τα ζητήματα με τους τροϊκανούς και ότι «όλα βαίνουν καλώς», επειδή… δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα εντός του Απριλίου. Η σκληρή αλήθεια όμως είναι άλλη:
1 Η δόση του Μαρτίου δεν θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα, επομένως διαψεύδεται έμπρακτα ο ίδιος ο Στουρνάρας, ο οποίος τον Μάρτιο «διέρρεε» ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Επισήμως τώρα το οικονομικό επιτελείο τα «γυρίζει» (όπως κάθε φορά) λέγοντας ότι το κράτος δεν έχει άμεσες ταμιακές ανάγκες. Όμως από τον Μάρτιο οι κοινοτικοί παράγοντες έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι η δόση αναμένεται να καθυστερήσει, διότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στους συμφωνημένους στόχους.
2 Η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να λάβει παράταση για τον Μάιο και μόνο με την προϋπόθεση ότι στο Eurogroup της 13ης Μαΐου θα είναι έτοιμο και θετικό το πόρισμα τόσο της Κομισιόν και της ΕΚΤ όσο και του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει συνεδριάσει για να επικυρώσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 2013.
3 Η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι θα καταφέρει να αποφύγει τις άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο. Όμως, επαναλαμβάνουμε, το μόνο που ζητά η τρόικα τώρα είναι τα οργανογράμματα για τις απολύσεις / απομακρύνσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνουν σταδιακά και κυρίως το 2014.
Παρά τις «κόντρες» που διαφαίνονται και διαγράφονται εντός και εκτός κυβέρνησης, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα οργανογράμματα θα δοθούν κανονικά και θα αφορούν την κατάργηση 25.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
4 Εξ αιτίας των καθυστερήσεων και της μείωσης των δημοσίων εσόδων η «μαύρη τρύπα» κινείται, σύμφωνα με την τρόικα, στα 3,2 – 4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρότι, αντιθέτως, η κυβέρνηση εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού φθάνει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
5 Η μεγάλη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2013. Εκτός από τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014 – 2016, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να περάσει το crash test του Ιουνίου.
Το Μαξίμου αισιοδοξεί – για την ακρίβεια… εύχεται – ότι το έντονο αντιευρωπαϊκό και αντιμνημονιακό ρεύμα που έφερε το «Όχι» της κυπριακής Βουλής θα φέρει και χαλάρωση των απαιτήσεων της τρόικας. Με αυτή τη λογική ο Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον Στουρνάρα να βρει «εναλλακτικά» ή, αλλιώς, ισοδύναμα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Όμως η τρόικα δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις σκέψεις αυτές.
6 Η τρόικα ετοιμάζεται να ζητήσει νέες μειώσεις στα κονδύλια της Υγείας, της Παιδείας και της Άμυνας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού στην αξιολόγηση του Ιουνίου.
Πάντως, οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης μπορεί να φέρνουν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς σε δύσκολη θέση και να τους υποχρεώνουν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» επικοινωνιακή τομή για να περάσουν τα νέα μέτρα όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα, αλλά όλη αυτή η φασαρία δεν φαίνεται να ενοχλεί ούτε να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επικεφαλής της τρόικας.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν με νόημα ότι αυτό το φαινόμενο αναδεικνύεται λίγο πριν από την τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας και αφορά εσωτερικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς των κομμάτων. Εδώ που τα λέμε, τρία χρόνια είναι εδώ οι άνθρωποι. Θα ήταν παράξενο να αγνοούσαν ακόμη με τι είδους πολιτικό σύστημα έχουν να κάνουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:09