search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41
MENU CLOSE

Περιβαλλοντικό… μνημόνιο

04.05.2013 21:00
oldphotos9849849841367419830.jpg

Με… μνημονιακή συνταγή θα εντάσσονται στον νό­μο περί αυθαιρέτων καταπατημένες δημόσιες και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο  του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Με… μνημονιακή συνταγή θα εντάσσονται στον νό­μο περί αυθαιρέτων καταπατημένες δημόσιες και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο  του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η κυβέρνηση, με τις υποδείξεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών για ενίσχυση των εσόδων από τα αυθαίρετα αλλά και προώθηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, βάζει νερό στο κρασί της και υιοθετεί μεγάλες παρεκκλίσεις από την πολεοδομική και δασική νομοθεσία που προκαλούν ποικίλες αντιδρά­σεις.
 
Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι αποκαλύψεις για αναφορές Ευρωπαίων τεχνοκρατών της ομάδας Task Force που κάνουν λόγο για συλλήβδην νομιμοποιήσεις αυ­θαιρέτων και καταπατημένων εκτάσεων, φανερώνοντας το μέ­γεθος του προβλήματος που θα φέρουν στο φως οι δασικοί χάρτες. Έφτασαν μάλιστα να προτείνουν μέχρι και την αναθεώ­ρηση του Συντάγματος!
 
Οι «συμβουλές» των εκπροσώπων της Ε.Ε. προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση της διοίκησης του ελληνικού γραφείου του WWF, που με επιστολή του προς τον Χ. Ράιχενμπαχ, την οποία κοινοποιεί και στον Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζει πως η άνευ όρων νο­μιμοποίηση παράνομων κτισμάτων παραβιάζει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι περιβαλλοντικά εγκληματική.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το ΥΠΕΚΑ, ξεπερνώντας τις… ηθικές αναστολές, στο σχέδιο νόμου για τα αυ­θαίρετα περιλαμβάνει ειδική αναφορά στις καταπατημένες ιδιοκτησίες. Οι νομιμοποιήσεις κα­ταπατημένων ιδιοκτησιών προβλέπονται εφό­σον οι κάτοχοι τις έχουν εξαγοράσει από τις Επιτροπές Θεμάτων Γης που λειτουργούν στις περιφέρειες, ενώ δεκτές γίνονται και αιτήσεις που θα υποβληθούν για ακίνητα που έχουν νό­μιμα προσύμφωνα ότι η καταπατημένη γη θα τους πουληθεί.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώτη περίπτω­ση είναι να αποδείξουν ότι τις κατέχουν πριν από τον Ιούνιο του 1996 και δεν είναι πάνω από 10 στρέμματα. Η εξα­γορά καταπατημένης γης προβλέφθηκε σε ρύθμιση του Ν. 4061/2012, βάσει της οποίας όσοι κατέχουν μια έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να την «οικειοποι­ηθούν» και να τη νομιμοποιήσουν, εάν περιλαμβάνει αυθαί­ρετα κτίσματα, αρκεί να την εξαγοράσουν στην τιμή της αντικειμενικής αξίας και εν συνεχεία να την εντάξουν στον νόμο.
 
Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ιδιοκτήτης υποβάλλει στο πλη­ροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας πέντε μηνών, που ξεκινά από την έκδοση του τίτλου κυριότητας από τον περιφερειάρχη, είτε από τη δημοσί­ευση της απόφασης της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η έκδοση τίτλου.
 
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και, έως να εκδοθεί ο τίτ­λος κυριότητας από τον περιφερειάρχη ή η απόφαση της Επι­τροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, αναστέλλεται η προθεσμία για την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος, καθώς και η επιβολή του προστίμου ανέγερσης και διατηρήσεως.

Παρόμοιες ρυθμίσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση παρέ­χονται και για τα αυθαίρετα κτίσματα του Δημοσίου και κυρίως για εκείνα που πρόκειται να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρό­σφατα έγινε γνωστό ότι σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις δι­αθέτουν αρκετά από τα 28 κτήρια που σχεδιάζει να πουλήσει το ελληνικό Δημόσιο. Τρία εξ αυτών χτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια ενώ σε πέντε εκκρεμούσαν πράξεις εξόφλησης του τιμήματος. Σε άλλα τέσσερα δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή του έργου, αν και η κατασκευή είχε ολοκληρωθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41