search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Ύφεση για φέτος – Ανάπτυξη το 2014 βλέπει η Κομισιόν

03.05.2013 11:33
Ύφεση για φέτος - Ανάπτυξη το 2014 βλέπει η Κομισιόν - Media

Την επιστροφή από το 2014 στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκτιμήσεις της, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στο 27% υπολογίζει την ανεργία για το τρέχον έτος κατά το οποίο θα συνεχιστεί η ύφεση.

Την επιστροφή από το 2014 στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκτιμήσεις της, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στο 27% υπολογίζει την ανεργία για το τρέχον έτος κατά το οποίο θα συνεχιστεί η ύφεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλουν επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή των καταθέσεων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ανεργία αυξήθηκε απότομα το 2012, φθάνοντας στο 24,3%. Προβλέπει ότι το 2013 θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 27% και πως το 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 26% καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ακόμη, η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Οι επενδύσεις εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να έχουν «μειωμένες επιδόσεις», βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα.
Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή,   ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα η εσωτερική ζήτηση αναμένεται πως θα ανακάμψει και πάλι το 2014 και την ίδια χρονιά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 0,6%.
Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, η Επιτροπή υποστηρίζει πως η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012 αναμένεται πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προϋπολογισμού.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφή της ανάπτυξης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:02