search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Ένας σκληρός… Κινέζος στο Μέγαρο Μαξίμου

19.05.2013 21:00
oldphotossel.71368779156.jpg

Τον… Κινέζο κάνει ο πρωθυπουργός. Το λέμε όχι ως λογοπαίγνιο, επειδή βρίσκεται στην Κίνα αναζητώντας επενδύσεις, αλλά επειδή προσπαθεί με τον τρόπο του να αποφύγει όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχει μπροστά του και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα λύσει.

Τον… Κινέζο κάνει ο πρωθυπουργός. Το λέμε όχι ως λογοπαίγνιο, επειδή βρίσκεται στην Κίνα αναζητώντας επενδύσεις, αλλά επειδή προσπαθεί με τον τρόπο του να αποφύγει όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχει μπροστά του και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα λύσει.

Παρά το κλίμα ευφορίας, το οποίο εντέχνως καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου συνεπικουρούμενο από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φίλους στο εξωτερικό, η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του την εφαρμογή των επαχθών μνημονίων και των αντικοινωνικών προβλέψεών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Διότι, μπορεί να έχει βρει την εύκολη λύση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και της προληπτικής επιστράτευσης μιας καθημαγμένης και καθηλωμένης κοινωνίας, η οποία αποδέχεται τα πάντα με μειωμένα ανακλαστικά και ελάχιστες αντιστάσεις, αλλά και αυτή η τακτική αποδεικνύεται πλέον προβληματική.

Aυταρχικός
Υιοθετώντας το προφίλ του σκληρού και αποφασιστικού ηγέτη, ο πρωθυπουργός πλέον εμφανίζεται να μην υπολογίζει τίποτε και κανέναν. Για την ακρίβεια, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντιδράσεις όλων των εργαζομένων, όποιες και αν είναι αυτές, και επιδεικνύοντας αυταρχισμό λόγω και έργω, ενισχύει συνεχώς την απογοήτευση της κοινωνίας, συσσωρεύει περισσότερη οργή και ανεβάζει τα επίπεδα κοινωνικού «βρασμού».
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, μπορεί όλα αυτά να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, αλλά ο πιθανότερος και ευχερέστερος τρόπος έκφρασης παραμένει η κάλπη. Οι τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…
Τα γεγονότα με τους εκπαιδευτικούς επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να τελειώνει όλες τις εκκρεμότητες με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα και αν ντύσει όλη την Ελλάδα στο… χακί.
Το πρώτο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το πώς θα βρεθούν εκτός Δημοσίου 2.000 υπάλληλοι. Υποτίθεται ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο προκειμένου η κυβέρνηση, όταν ξανακαθίσει στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», να μπορεί να ζητήσει μείωση του ΦΠΑ στην… εστίαση. Τόσο σπουδαίος ο στόχος! Μάλιστα ο Σαμαράς, μιλώντας στον ΣΕΒ, δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι οι απολύσεις που ζητά η τρόικα δεν θα γίνουν.
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη στην υλοποίηση της δέσμευσής της για απόλυση, σε πρώτη φάση, 2.000 δημοσίων υπαλλήλων» είπε με έμφαση αποδεχόμενος, πρώτη φορά, ότι πρόκειται για απολύσεις και όχι για μεταθέσεις ή μετατάξεις. Μάλιστα τις χαρακτήρισε απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα, ενώ εξήγγειλε ότι τελικώς ο κανόνας προσλήψεων θα είναι μία προς 10 (σ.σ.: μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις – ποιος θυμάται τώρα εκείνο το μία προς πέντε;), καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι, μετά και την απόφαση για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δημιουργείται ένα σχετικώς πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Κυρίως για «κούρεμα» του χρέους.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υλοποιηθούν μια σειρά από δεσμεύσεις που υπάρχουν στα μνημόνια και οι οποίες έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνουν πράξη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους προκειμένου να πολωθεί το κλίμα με την αντιπολίτευση και να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις προβάλλονται.

Οι σκληροί
Φυσικά αυτό που δεν παραδέχονται με κανέναν τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των κοινωνικών αντιδράσεων, που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη με αιχμή τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η τακτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός είναι προϊόν συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες μετέχουν οι Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Τάκης Μπαλτάκος.
Οι συνομιλητές του Σαμαρά είναι λάτρεις της «σκληρής» λογικής, όποιους και αν αφορά η συζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στους παραλήπτες του πρωθυπουργικού «μηνύματος» περιλαμβάνονται και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι θεωρείται πως κωλυσιεργούν, προκειμένου να μην έχουν προσωπικό πολιτικό κόστος από την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων στους τομείς ευθύνης τους.
Κάποιοι από αυτούς έχουν αρνηθεί να κλείσουν οργανισμούς που εμφανίζονται στο σχεδιάγραμμα της κυβέρνησης ως προβληματικοί προκειμένου να μην χρεωθούν τις απολύσεις.
Ο Σαμαράς τους διαμήνυσε ότι το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα είναι συλλογικό και θα αποτελέσει κριτήριο για την παραμονή ενός εκάστου στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, που έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού, κρατάει στα χέρια του επικαιροποιημένη λίστα με τους οργανισμούς και τις εταιρείες του Δημοσίου από δέκα υπουργεία στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 2.500 υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εγκρίνουν την τελική λίστα με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση οργανισμούς, η οποία, πάντως, σβήνεται και γράφεται καθημερινά.
Στα προβλήματα του Σαμαρά ήρθε να προστεθεί εκ νέου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος αντιδρώντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό – ενέργεια που έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο – εμφανίστηκε να κάνει δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου και να υπενθυμίζει προς όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και δεν ανήκει στη Ν.Δ.
Στην πραγματικότητα λοιπόν μπορεί να φαίνεται ότι με την τρόικα έχουν «καθαρίσει» στο Μαξίμου με τα προκαταρκτικά, αλλά τα δύσκολα θα φανούν στην… κυρίως πράξη, την οποία – μην αμφιβάλλετε – όλοι θα υποστούμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55