search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Παγκόσμιος πόλεμος Ζ

26.06.2013 21:00
Παγκόσμιος πόλεμος Ζ - Media

Δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη, και ασφαλώς ούτε για την τελευταία επέλαση ζόμπι στις οθόνες – αλλά σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο πολυδάπανες σε επίπεδο παραγωγής, άρα και τις πιο εντυπωσιακές στο μάτι.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ

Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μιρέιγ Ένος, Μάθιου Φοξ, Ντανιέλα Κέρτεζ
 
Δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη, και ασφαλώς ούτε για την τελευταία επέλαση ζόμπι στις οθόνες – αλλά σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο πολυδάπανες σε επίπεδο παραγωγής, άρα και τις πιο εντυπωσιακές στο μάτι. Προσθέτοντας και το πρεστίζ ενός Μπραντ Πιτ, που εκτελεί καθήκοντα παραγωγού και πρωταγωνιστή, ο «Παγκόσμιος πόλεμος Ζ» έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υπερ-φιλόδοξης παραγωγής που ήρθε για να κάνει πάταγο σε ένα κινηματογραφικό είδος που σπάνια γνωρίζει πραγματικές μέρες δόξας.
 
Με το Μπραντ Πιτ στον ρόλο ενός καλού οικογενειάρχη και υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών που αναλαμβάνει να εμποδίσει την εξάπλωση των ζόμπι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η ταινία του Μαρκ Φόρστερ («Ο χορός των τεράτων») δεν είναι τόσο το τυπικό αιματοβαμμένο κυνηγητό μεταξύ θνητών κι απέθαντων, όσο μια ταινία καταστροφής από αυτές που το Χόλιγουντ ξέρει καλά να παράγει.
 
Ο Φόρστερ και οι σεναριογράφοι του προσπαθούν να προσδώσουν τη σοβαροφάνεια μιας υπερπαραγωγής σε μια κινηματογραφική μυθολογία συνήθως ταυτισμένη  με τη φτήνια και την αισθητική των b-movies – ενώ οι πολιτικές αναγνώσεις που συνηθίζουμε να εφαρμόζουμε στις ταινίες ζόμπι, ήδη από την εποχή της «Νύχτας των ζωντανών νεκρών», εδώ θα περιοριστούν σε ένα κρεσέντο πολιτικώς ορθού ηρωισμού, του οποίου τα σκήπτρα θα μπορούσε να κρατά ο Τομ Κρουζ σε έναν ρόλο που θα του πήγαινε γάντι.
 
Διαλέγοντας ξεκάθαρα την σαρωτική ποσότητα και τον μαζικό εντυπωσιασμό έναντι της (έστω αμφιλεγόμενης) ποιότητας και της ανατριχίλας, ο «Παγκόσμιος πόλεμος Ζ» κάποιες φορές κερδίζει το χειροκρότημα για την ποιότητα της κατασκευής, αλλά δεν κάνει την καρδιά σου να χτυπήσει δυνατά.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:40