search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Προσγείωσαν το αεροπλάνο του Μοράλες γιατί νόμιζαν ότι… έκρυβε τον Σνόουντεν!

03.07.2013 06:23
Προσγείωσαν το αεροπλάνο του Μοράλες γιατί νόμιζαν ότι… έκρυβε τον Σνόουντεν! - Media

Σε προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βιέννης υποχρεώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και προερχόταν από τη Μόσχα, μετά τις (λανθασμένες) πληροφορίες ότι στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βιέννης υποχρεώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και προερχόταν από τη Μόσχα, μετά τις (λανθασμένες) πληροφορίες ότι στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Για εχθρική στάση από πλευράς ΗΠΑ, που χρησιμοποίησαν και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έκανε λόγο ο υπ. Άμυνας της Βολιβίας.
 
Η πληροφορία ότι ο πρώην συμβασιούχος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας βρισκόταν στο αεροσκάφος που ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό τη Βολιβία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Πορτογαλίας και της Γαλλίας -που απαγόρευσαν την άδεια πτήσης πάνω από τον εναέριο χώρο τους-με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει ξαφνική στάση στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Σε αυτό επέβαινε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες καθώς και ο υπουργός Άμυνας, Ρούμπεν Σααβέντρα, ο οποίος έκανε λόγο για εχθρική πράξη που υποκινήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ενεπλάκησαν σε αυτήν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αρχικά η απαγόρευση πτήσης πάνω από τη Γαλλία και την Πορτογαλία αποδόθηκε σε τεχνικά ζητήματα «αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κύριος Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο» και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε ποιος εφηύρε αυτό το ψέμα».
 
Ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που διέρρευσε την υπόθεση της παρακολούθησης ξένων αποστολών και πρεσβειών από τις ΗΠΑ, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από 21 χώρες μεταξύ αυτών και τη Βολιβία προκειμένου να μην εκδοθεί στην Ουάσιγκτον. Ο Έβο Μοράλες βρισκόταν στη Μόσχα προκειμένου να παραστεί σε συνάντηση χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο. Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση είπε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο αίτημα για άσυλο από τον Σνόουντεν αλλά εάν της αποσταλεί, θα σκεφτεί την απάντησή της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:57