search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:12
MENU CLOSE

Συνεταιρισμοί «αέρος – αέρος»

16.07.2013 21:00
oldphotos333331373966641.jpg

Σε «φούσκα» αέρος-αέρος, για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των καραβανάδων, εξελίσσεται η υπόθεση με την «τακτοποίηση» και των οικοδομικών συνεταιρισμών, με αιχμή τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Σε «φούσκα» αέρος-αέρος, για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των καραβανάδων, εξελίσσεται η υπόθεση με την «τακτοποίηση» και των οικοδομικών συνεταιρισμών, με αιχμή τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, παρά τη σφαλιάρα από το ΣτΕ, επιμένει με διάφορες ευφάνταστες δήθεν λύσεις, αφού δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια, όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση, τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων μια και το θέμα του ειδικού μισθολογίου κάνει «τζιζ» και χτυπάει ευαίσθητες χορδές.

Έτσι στα περίχωρα των Αμπελοκήπων, τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ αποφάσισαν να σκεφθούν ως άλλες Αντουανέτες, παραφράζοντας την ιστορική ρήση «αφού δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι» σε… «αφού δεν έχουν μισθά, γιατί δεν χτίζουνε μπετά»!

Έτσι λοιπόν άρχισαν συσκέψεις επί συσκέψεων με τη στρατιωτική ηγεσία για να λυθεί το θέμα που εκκρεμεί εδώ και κάτι δεκαετίες με τις εκτάσεις του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι. Οι εκτάσεις αυτές φυσικά εδώ και 40 χρόνια δεν μπορούσαν να οικοδομηθούν καθώς ήταν δάση και δασικές. Όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των Οικοδομικών Συνεταιρισμών που δεν μπορούν εδώ και δεκαετίες να χτίσουν καθώς επίσης είναι εκτάσεις δασικές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα και δημόσιες.

«Φούσκα»

Κάπως έτσι σκέφτηκαν τη «φούσκα» αέρος-αέρος, τον θεσμό, δηλαδή, της «Τράπεζας Γης», μέσω της οποίας θα γίνεται ανταλλαγή συντελεστή δόμησης και οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί θα αποκτήσουν άλλα ακίνητα σε άλλες περιοχές που θα οριστούν ως ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης μέσω του νέου νόμου.

Μόνο που στο σχέδιο αυτό υπάρχει ένα προβληματάκι εξού και η «Τράπεζα Γης» χαρακτηρίζεται «φούσκα». Πώς μπορείς να μεταφέρεις συντελεστή δόμησης από μια έκταση που δεν έχει; Γιατί τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν έχουν συντελεστή. Και αφού δεν έχουν, πώς θα αποκτήσουν;

Για παράδειγμα, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Αξιωματικών περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς ιδιοκτήτες και διαφορετικά καθεστώτα προστασίας. Πρόκειται για ιδιοκτησία συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 1.770 στρέμματα είναι δασικά, τα 900 εμπίπτουν στη Ζώνη Προστασίας Πεντελικού και 258 στρέμματα αποτελούν αρχαιολογική ζώνη. Είναι δυνατόν μέσω της «Τράπεζας Γης» να αποκτήσουν συντελεστή κάπου 4.000 στρέμματα που ο νόμος απαγορεύει να κτιστούν; Μήπως η πρόταση, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, είναι απλώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αξιωματικών;

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το πάει το θέμα και ένα βήμα παρακάτω, προεξοφλώντας την επιτυχία του εγχειρήματος. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η περίπτωση του ΑΟΟΑ θα αποτελέσει πιλότο για την απεμπλοκή και άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Το σύνολό τους υπολογίζεται σε περίπου 550, με αρκετούς από αυτούς να είναι ανενεργοί ενώ και η συντριπτική πλειονότητα αντιμετωπίζει προβλήματα χρήσης γης και ιδιοκτησιακά.

«Μεγάλο πρόβλημα»

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δόθηκαν από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ και αποκαλύπτουν το μέγεθος του ανυπέρβλητου προβλήματος. Στην ηλεκτρονική καταγραφή που ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να συλλέξει φρέσκα στοιχεία για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και την «ταυτότητά» τους, ανταποκρίθηκαν 195 και προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

• Αττική: συμμετείχαν στην καταγραφή 81 φορείς, εκ των οποίων το 60% εμπίπτει σε δασικές εκτάσεις, το 4% έχει αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το 5% δεν εμπίπτει σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως ΠΕΡΠΟ, το 7% έχει πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ και το 7% έχει διακόψει τις διαδικασίες. Εν ολίγοις, σε ποσοστό 83% κατέχουν εκτάσεις που δεν μπορούν να κτίσουν! Πώς, λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ υπόσχεται λύση;

• Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: καταγράφηκαν 17 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων το 89% είναι είτε σε δασικές εκτάσεις, είτε σε περιοχή που δεν είναι ΠΕΡΠΟ, είτε έχουν πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ.

• Υπόλοιπη Ελλάδα: συμμετείχαν στην καταγραφή 114 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων  το 61% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρήσεων γης, ιδιοκτησιακού και αρνητικών εισηγήσεων από το ΣτΕ.

Επισημαίνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία αυτά δεν δείχνουν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος, αφού δεν έχουν επιβεβαιωθεί και διασταυρωθεί ακόμα, καθώς ελήφθησαν υπόψη όπως κατατέθηκαν από τους ίδιους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό των εκτάσεων που έχουν στην κατοχή τους και δεν μπορούν να οικοδομήσουν μπορεί να αγγίξει το απόλυτο ποσοστό… αποτυχίας.

Το ερώτημα, βέβαια, που απασχολεί εκείνους που ασχολούνται σοβαρά με αυτά τα ζητήματα είναι γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για μία ακόμα φορά επιλέγει ρυθμίσεις – «πυροτεχνήματα», τη στιγμή που δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα παρακάμψει Σύνταγμα και νόμους. Γιατί επιλέγει για μία ακόμα φορά μια παρωχημένη πολιτική υποσχέσεων που θα φάει «πόρτα». Θεωρεί ότι η τακτική αυτή πιάνει ακόμα στους ψηφοφόρους ή έχουν χάσει τελείως την επαφή με τους πολίτες;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:09