search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:51
MENU CLOSE

Νύχτες πρεμιέρας με ελληνικό σινεμά

05.09.2013 21:00
Νύχτες πρεμιέρας με ελληνικό σινεμά - Media

Με τόσους τίτλους ελληνικών ταινιών που έχει φέτος στο πρόγραμμά του το 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που ξεκινά σε λίγες μέρες (18 έως 29.9)…

Με τόσους τίτλους ελληνικών ταινιών που έχει φέτος στο πρόγραμμά του το 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που ξεκινά σε λίγες μέρες (18 έως 29.9), αναρωτιέται κάποιος τι θα γινόταν αν το ελληνικό σινεμά είχε με το μέρος του έναν γερό κρατικό μηχανισμό υποστήριξης και γενναιόδωρες επιχορηγήσεις. Αν οι Έλληνες σκηνοθέτες δεν έκαναν τις ταινίες τους με την ψυχή στο στόμα κι αν δεν είχαν αναγκαστεί, εκτός από κινηματογραφιστές, να γίνουν και… λογιστές. Δεν θα προλαβαίναμε να βλέπουμε ελληνικές ταινίες; Μπορεί.
Ας αφήσουμε, όμως, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας – γιατί ό,τι έχει σχέση με χρήματα μόνο τέτοιο μπορεί να θεωρείται – κι ας μείνουμε στην ουσία. Ότι το ελληνικό σινεμά, είτε είναι νέο είτε παλιό είτε «weird» (δηλαδή παράξενο, όπως το βάφτισαν στο εξωτερικό), καλά κρατεί. Η σεζόν, βέβαια, ξεκινά δυναμικά εκτός των δικών μας συνόρων. Μια σειρά από ξένα φεστιβάλ (Βενετία, Τορόντο, Σαν Σεμπαστιάν κ.ά.) επέλεξαν τις ταινίες των Αλέξανδρου Αβρανά, Γιάννη Σακαρίδη, Μιχάλη Κωνσταντάτου κ.ά. για το πρόγραμμά τους. Και σίγουρα έπεται συνέχεια.
Μια γερή γεύση από τη νέα σοδειά των ταινιών θα πάρουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Φέτος φιλοξενούν δεκαπέντε ελληνικές ταινίες. Η απεξάρτηση των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – με την κατάργηση των Κρατικών Βραβείων – ευνόησε το αθηναϊκό φεστιβάλ, το οποίο αγκαλιάζει και προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέρος της εγχώριας παραγωγής.
Θα δούμε τη νέα ταινία του βετεράνου Γιώργου Τσεμπερόπουλου με τίτλο «Ο εχθρός μου», ένα οικογενειακό δράμα με ήρωα έναν ήσυχο άνθρωπο (Μανώλης Μαυρομματάκης), ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τα πιο βίαια ένστικτά του. Νέα ταινία έχουμε και από τον παραγωγικότατο Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τηρεί την υπόσχεσή του να κάνει μία τον χρόνο. Στη «Λιμουζίνα» πρωταγωνιστεί η Δούκισσα Νομικού στον ρόλο μιας εκρηκτικής Γαλλίδας. Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επιστρέφει στο σινεμά έπειτα από μια δεκαετία σιωπής με το «September», όπου πρωταγωνιστούν η Κόρα Καρβούνη και η Μαρία Σκουλά.
Ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, μια ασκούμενη δικηγόρος και ένας ευκατάστατος πενηντάρης είναι οι τρεις παράδοξοι ήρωες του «Luton» του πρωτοεμφανιζόμενου Μιχάλη Κωνσταντάτου. Στον κόσμο της νύχτας μας μεταφέρει ο Σάββας Καρύδας με το «Illusion», όπου ένας δημοσιογράφος ερωτεύεται μια Ρωσίδα, ενώ η Μαρία Ντούζα στην ταινία «Το δέντρο και η κούνια» αφηγείται την ιστορία μιας γιατρού (Μυρτώ Αλικάκη) που επιστρέφει στην πατρίδα της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θρίλερ, το «Lurk» από τον Βασίλη Κατσίκη, αλλά και καλτ σινεμά από τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, που επανέρχεται με τους «Αισθηματίες». Θα προβληθούν ακόμα: «Από τη γη στη σελήνη» του Άγγελου Σπάρταλη, «Ανεμιστήρας» του Δημήτρη Μπίτου, «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» του Θάνου Κερμίτση, «Μαξιλάρι» του Κωνσταντίνου Κακογιάννη, «India blues» του Γιώργου Μαρκάκη, «Φωνές από το υπόγειο» του Γιάννη Χαριτίδη, «Boxer» του Γιώργου Παντελεάκη, «Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών» της Ίριδας Ζαχμανίδη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:51