search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:43
MENU CLOSE

Επισήμως καρκινογόνος η ατμοσφαιρική ρύπανση

21.10.2013 21:00
Αναμένεται αιθαλομίχλη το Σαββατοκύριακο - Media

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εντάχθηκε επισήμως στη λίστα του ΟΗΕ με τους καρκινογόνους παράγοντες και μάλιστα στην καρκινογόνο Ομάδα 1 (το πιο "σίγουρο").

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εντάχθηκε επισήμως στη λίστα του ΟΗΕ με τους καρκινογόνους παράγοντες και μάλιστα στην καρκινογόνο Ομάδα1 (το πιο "σίγουρο").

Η απόφαση ελήφθη μετά την τελευταία έκθεση  της Διεθνούς Υπηρεσίας για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου επισημαίνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2010 περίπου 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όπως επεσήμανε ο Κουρτ Στάιφ, επικεφαλής της ομάδας της IARC που κατατάσσει τα καρκινογόνα σε κατηγορίες: «γνωρίζουμε πλέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό αίτιο θανάτων από καρκίνο».

Ο διεθνής οργανισμός συνδέει για πρώτη φορά τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε με την κακοήθεια και σημειώνει ότι οι ενδείξεις είναι πλέον σαφείς, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο υπάγεται η υπηρεσία, η ένταξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λίστα αποτελεί ουσιαστικά έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, αφού από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:43