search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:17
MENU CLOSE

Επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις

04.06.2010 14:51
Επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις - Media

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των προέδρων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας μας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν επιτήρηση ελληνικών τραπεζών από την τρόικα.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των προέδρων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας μας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν επιτήρηση ελληνικών τραπεζών από την τρόικα.

Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό για την κυβέρνηση, που έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής περνάει σιγά σιγά στα χέρια των επιτηρητών και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΤτΕ «σπρώχνουν» τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συγχωνευθούν με μικρότερα, υπό τον φόβο νέας ανάφλεξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και λόγω του μνημονίου που έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών και που προβλέπει αυστηρότατους, συνεχείς ελέγχους και τριμηνιαία τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες.

Στην κυβέρνηση συζητείται έντονα το σενάριο συγχώνευσης – πρωτίστως – της Εθνικής Τράπεζας, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο για τον τραπεζικό τομέα. Βάσει της συμφωνίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη:

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 να θέσει σε λειτουργία ένα ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας που θα καταρτιστεί σε συνεργασία με την τρόικα. Το ταμείο – με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ – θα έχει επταετή διάρκεια και με την ολοκλήρωση των επτά χρόνων η κυριότητά του θα περάσει στο ελληνικό κράτος. Οι επικεφαλής του θα είναι πρόσωπα επιφανή στην εγχώρια και διεθνή αγορά και θα διοριστούν κυρίως από την Τράπεζα της Ελλάδας».

Στο ταμείο θα συμμετέχουν και αρκετοί εκπρόσωποι της τριμερούς, ενώ όσοι υπάλληλοι της ΤτΕ εργαστούν σε αυτό θα έχουν «ισχυρή νομική κάλυψη» ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τους ελέγχους.

Τεστ κοπώσεως

Από 1η Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει… τεστ κοπώσεως σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και όποιες δεν πληρούν τα κριτήρια (τα οποία δεν δημοσιεύονται, αλλά, όπως διαρρέει η τρόικα, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά) θα πρέπει να υπάγονται στο ΤΧΣ.

Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι εσωτερικές έρευνες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αρκετές ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν νέες μειώσεις κερδοφορίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα αυτές που είναι εκτεθειμένες στη ΝΑ. Ευρώπη. Στόχος είναι να εντοπιστούν εγκαίρως οι επισφάλειες και τα ρίσκα που περιέχονται στους ισολογισμούς τους.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ανοικτά φόβους για νέα κρίση στον τραπεζικό τομέα πανευρωπαϊκά και προειδοποίησε ότι «οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα δυνητικών ζημιών από δάνεια ύψους 195 δισ. ευρώ που θα πρέπει να διαγραφούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο λόγω της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης».

 

Στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, «ήδη σε μακρο-οικονομικό επίπεδο έχουμε προβλήματα και καθυστερήσεις με τη συμφωνία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαφανούν μαύρα σημεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που μέχρι τώρα παρουσιαζόταν ως υγιές».

Η ανησυχία έφερε αλλεπάλληλες επαφές και διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με κεντρικό σημείο το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας, με την κυβέρνηση να διαμηνύει στους τραπεζίτες ότι ουσιαστικά οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά, όποια τράπεζα δεν περάσει το όριο των τεστ αντοχής και των εξονυχιστικών ελέγχων και δείξει κεφαλαιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε νέα αύξηση κεφαλαίου ή να λάβει δάνειο από το ΤΧΣ.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου η εν λόγω τράπεζα – βάσει του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση – θα τεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης και αναδιάρθρωσης από το ΤΧΣ. Κοινώς, η διαχείρισή της θα περάσει στους αξιωματούχους του Ταμείου.

Οι διαρροές αλλά και τα σενάρια θέλουν τον χορό των αλλαγών να ανοίγει η Εθνική Τράπεζα, η οποία υπάρχει επιδίωξη να συνεργαστεί με μία μεγάλη ιδιωτική τράπεζα της χώρας που θα περάσει με άριστα από τα τεστ αντοχής, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στο νέο σχήμα. Την ίδια στιγμή τραπεζικοί παράγοντες δεν αποκλείουν συνεργασίες εγχωρίων με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αποφευχθεί η δαμόκλειος σπάθη της τρόικας.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το ΤΧΣ θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση. Το ποσό των 10 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τον «μηχανισμό στήριξης» των 110 δισ. Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, «τυχόν ζημιές θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, που είναι η κύρια μέτοχος του Ταμείου». Αυτό βέβαια σημαίνει και κάτι άλλο: Μετά την πάροδο των 7 ετών, η διαχείριση των τραπεζών που θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο ΤΧΣ θα περάσει στο κράτος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:17