search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:56
MENU CLOSE

Νεκρός από πυρά «Ρώσων» Ουκρανός αξιωματικός- Αντιδράσεις στη Δύση για την προσάρτηση της Κριμαίας

18.03.2014 16:31
Νεκρός από πυρά «Ρώσων» Ουκρανός αξιωματικός- Αντιδράσεις στη Δύση για την προσάρτηση της Κριμαίας - Media

 Εντείνονται οι φόβοι για ραγδαία κλιμάκωση της βίας μετά το θάνατο Ουκρανού αξιωματικού πιθανότατα από πυρά Ρώσων που επιχειρούν στην περιοχή. Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την υπογραφή του διατάγματος προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία από τον πρόεδρο Πούτιν.

Εντείνονται οι φόβοι για ραγδαία κλιμάκωση της βίας μετά το θάνατο Ουκρανού αξιωματικού πιθανότατα από πυρά Ρώσων που επιχειρούν στην περιοχή. Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την υπογραφή του διατάγματος προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία από τον πρόεδρο Πούτιν.

 
21:40 Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ρομπάι στη Μόσχα

 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ακύρωσε την επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η αποστολή ακυρώθηκε διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι», επεσήμανε μία πηγή.

Πολλές συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη αυτή θα έπρεπε να παραμείνει απόρρητη, όμως η ρωσική πλευρά την αποκάλυψε.

«Η ΕΕ αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη υπό αυτές τις συνθήκες», εξήγησε μια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ήταν «να διατυπωθεί η απόρριψή μας για την προσάρτηση» της Κριμαίας και η διεξαγωγή «συζητήσεων για την αποκλιμάκωση και την αποφυγή νέων αποσταθεροποιητικών πρωτοβουλιών».

«Ο πρόεδρος φαν Ρομπάι δεν θα μεταβεί στη Μόσχα αύριο. Θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής», ανακοίνωσε το περιβάλλον του.

«Ήταν σημαντικό να μιλήσει κάποιος απευθείας με τον Πούτιν και το πιο κατάλληλο πρόσωπο ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου», υπογράμμισε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

20:50 Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι "απαράδεκτες" και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στο Κρεμλίνο τη συμφωνία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την κατακραυγή από το Κίεβο και τη Δύση.

"Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κέρι.
 

20:10 «Όπλα ελεύθερα» στην Κριμαία
 
Οι Oυκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους όπως ανακοινώθηκε από τις νέες ουκρανικές αρχές.

"Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους", αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

19:30 Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν ο Ρομπάι
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι αναμένεται να μεταβεί αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ημέρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πιθανή επίσκεψη του Ρομπάι θα γίνει μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

18:50 Ουκρανός πρωθυπουργός: Η αντιπαράθεση στην Κριμαία μπήκε σε στρατιωτική φάση 
 
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, με θύματα δύο Ουκρανούς στρατιώτες.

«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο Γιατσενιούκ, προσθέτωντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση».

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου» στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.


 
18:20 Ένας Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε όταν βάση του ουκρανικού στρατού στη Συμφερόπολη της Κριμαίας δέχτηκε επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Vladislav Seleznyov που επικαλείται το Reuters, από την επίθεση ένας άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του και ένας λοχαγός τραυματίστηκε.
 
Όπως είπε ο Seleznyov, δεν ήταν σαφές ποιοι ήταν αυτοί που εκτέλεσαν την επίθεση αλλά περιέγραψε τους ενόπλους ως «αγνώστους, πλήρως εξοπλισμένους, με καλυμμένα τα πρόσωπα.»

18:00 Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, που σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσόφωνης πολιτικής ηγεσίας της χερσονήσου, "αντίκειται στο διεθνές δίκαιο".

"Η ενσωμάτωση (της Κριμαίας) στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι —και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για αυτό— αντίθετη με το διεθνές δίκαιο", υπογράμμισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την "απολύτως απαράδεκτη" προσπάθεια της να προσαρτήσει την Κριμαία η οποία συνιστά "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Έκκληση για μια "ισχυρή και συντονισμένη" απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. "Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ούτε την ένωση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας με τη Ρωσία", τόνισε.

Για "σοβαρή αρνητική εξέλιξη" έκανε λόγο η Ιταλία, μία από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας "αποξενώνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη διεθνή κοινότητα και προμηνύει τη σοβαρή απομόνωση" της Μόσχας, είπε η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα.

17:25 Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία 
 
Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
 
"Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία", είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών "διπλής χρήσης", που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που "προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί" στα σύνορα με την Ουκρανία.

17: 10 Η Μόσχα διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ

Η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες με σκοπό η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας της Ουκρανίας να αποσπαστεί από αυτήν και να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα. Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

«Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.


 
16:55 Mπάιντεν: "Aρπαγή εδαφών" η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα "αρπαγή εδαφών" τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.
 
 Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι εγγυήσεις για την συλλογική ασφάλεια παραμένουν η θεμελιώδης αρχή του ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα κάνει ενέργειες για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας στο μέλλον. 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Πολωνία μέχρι το 2018. Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι εάν προχωρήσει στο σχέδιό της για ενσωμάτωση της Κριμαίας στα εδάφη της, τότε θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. "Η Ρωσία παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει αυτό που δεν αποτελεί παρά μια αρπαγή εδαφών. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα ενταθεί εάν συνεχίσει την ίδια πορεία", είπε. Από την πλευρά του ο Τουσκ είπε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:56