search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:47
MENU CLOSE

Η Βουλή σε… στενή παρακολούθηση

26.04.2014 21:00
Η Βουλή σε... στενή παρακολούθηση - Media

Κι όμως, με τη διαδικτυακή πλατφόρμα vouliwatch.gr αυτό είναι δυνατό. Οι πολίτες μπορούν να «ελέγχουν» τους βουλευτές μέσω των προφίλ τους, αλλά και να τους θέτουν ερωτήματα. Η συμμετοχή θα οδηγήσει τελικά και στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας

Κι όμως, με τη διαδικτυακή πλατφόρμα vouliwatch.gr αυτό είναι δυνατό. Οι πολίτες μπορούν να «ελέγχουν» τους βουλευτές μέσω των προφίλ τους, αλλά και να τους θέτουν ερωτήματα. Η συμμετοχή θα οδηγήσει τελικά και στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτή, λοιπόν, είναι μια καλή αρχή για όλους να ρίξουν στο τραπέζι ζητήματα και προτάσεις τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, να ελέγξουν βουλευτές και ευρωβουλευτές για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα, να τους αξιολογήσουν, αλλά και να συζητήσουν για θέματα πολιτικής επικαιρότητας χωρίς φωνές και τσαμπουκάδες. Μάθετε τον τρόπο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας vouliwatch.gr, που θα παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ πολιτών και Βουλής.

Το Vouliwatch είναι η ελληνική εκδοχή του Parliamentwatch, που ήδη λειτουργεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης (Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Τυνησία). Στην Ελλάδα λανσαρίστηκε πριν από έναν μήνα, από τους Αντώνη Σβαρτς, Στέφανο Λουκόπουλο, Παναγιώτη Βλάχο, Νάντια Δρακούλα, Μαρία Ναθαναήλ και Ειρήνη Κωστάκη. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν εργαστεί σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στην επικοινωνία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή καινοτομία.

«Ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός στοχεύουμε στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας μέσω της προώθησης της συμμετοχικότητας, της λογοδοσίας, της γνώσης, της διαφάνειας αλλά και του γόνιμου διαλόγου», μας λέει ο ελληνογερμανικής καταγωγής και ιδρυτής του Vouliwatch Αντώνης Σβαρτς. Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που εργαζόταν στην Ashoka, μια διεθνή οργάνωση στη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει κοινωνικούς επιχειρηματίες. Εκεί γνώρισε το Parliamentwatch και είχε την ιδέα να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα. «Προφανώς δεν τρέφω αυταπάτες και ούτε πιστεύω ότι το Vouliwatch μπορεί να φέρει την άνοιξη, αλλά ευελπιστώ ότι μπορεί να συμβάλει σε μια θετική αλλαγή για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», μας λέει υπογραμμίζοντας ότι μια υγιής Δημοκρατία αποτελείται από πραγματικά ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες.

Η διαφορά της πολιτικής πραγματικότητας, της κουλτούρας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης την πολιτική από χώρα σε χώρα ήταν η αφορμή να πάνε «δυο βήματα πιο πέρα» την ιδέα του Parliamentwatch, φέρνοντάς την πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα. «Εστιάσαμε στην εισαγωγή λειτουργιών που δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκδικήσει καλύτερο νομοθετικό έργο, εισάγοντας ιδέες και θέματα προς νομοθέτηση». Με άλλα λόγια, ο χρήστης, πέρα από το να στέλνει ερωτήματα σε βουλευτές, μπορεί να κάνει προτάσεις, να τις παρουσιάσει ή να αξιολογήσει ιδέες και να συμμετάσχει σε ανοιχτό διάλογο πάνω στο «Θέμα του Μήνα» που επιλέγει η ομάδα του Vouliwatch.

Η διαδικασία είναι απλή. «Για να συμμετέχει κανείς πρέπει να κάνει μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας είτε μέσω e-mail είτε μέσω των social media. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ θετική. Περίπου 3.000 likes στο Facebook και περισσότερες από 150 ερωτήσεις σε βουλευτές, με 30 σχόλια ή προτάσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτήν τη στιγμή για το Vouliwatch είναι να κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη κυρίως των βουλευτών. Όπως αναμένεται, κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία συνεπάγεται περισσότερη διαφάνεια αλλά και περισσότερη δουλειά για τα πολιτικά γραφεία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:44