search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:06
MENU CLOSE

Ημέρες γαστρονομίας και πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη

10.05.2014 15:54
Ημέρες γαστρονομίας και πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη  - Media

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο αντιπροσωπευτικό για τον γαστρονομικό πολιτισμό των Κυκλάδων, μια και από τους 30 συνολικά παραγωγούς που θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου οι 19 θα είναι παραγωγοί και έμποροι από τις Κυκλάδες»αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ.Αλέξης Τσιάντης για τις εφετινές «Ημέρες Γαστρονομίας, ονομασία προέλευσης ελληνική».

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο αντιπροσωπευτικό για τον γαστρονομικό πολιτισμό των Κυκλάδων, μια και από τους 30 συνολικά παραγωγούς που θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου οι 19 θα είναι παραγωγοί και έμποροι από τις Κυκλάδες»αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ.Αλέξης Τσιάντης για τις εφετινές «Ημέρες Γαστρονομίας, ονομασία προέλευσης ελληνική».

Μετά την επιτυχημένη περυσινή διοργάνωση, το φεστιβάλ επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς από την Παρασκευή 9 ως και την Κυριακή 11 Μαΐου, με τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό της Κυκλάδες. Οσοι βρέθηκαν στους χώρους των εκδηλώσεων πέρυσι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη εμπορική έκθεση αγροτικών προϊόντων στην οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία μόνο να γευτούν και να προμηθευτούν τα ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης. «Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε όλον τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας μέσω καινοτόμων δράσεων, ανταλλαγής απόψεων από food editors και food blogers» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Γουρτζελάς, διευθυντής της διοργανώντριας εταιρείας Reason to.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο συναρπαστικών δοκιμών, συναντήσεων, επαφών και δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τη μακραίωνη γαστρονομική κληρονομιά του πιο διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος της Μεσογείου. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, οι διοργανωτές σχεδίασαν και παρουσιάζουν μια διαθεματική ενότητα εκδηλώσεων που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση και στην ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του Αιγαίου με τη συμμετοχή δεκάδων σεφ, γαστρονόμων, δημοσιογράφων, τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών, δικτύων και συλλόγων, φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κ.ά.

Στο περυσινό φεστιβάλ οι περίπου 5.800 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις γεύσεις της Λήμνου, εφέτος όμως την τιμητική τους θα έχουν τα πιάτα από το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. «Βασική μας στόχευση αποτελεί η θέσπιση ενός ετήσιου θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Εφέτος υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες και ευελπιστούμε ο αριθμός τους να αυξηθεί σε σχέση με το πρώτο φεστιβάλ»προσθέτει ο κ. Γουρτζελάς.

«Σινεφαγία»

Με κεντρικό σύνθημα «A spoonful of inspiration» διοργανώνεται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κίνα), το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών από όλον τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με τη συμμετοχή γνωστών σεφ, δημιουργών και καλλιτεχνών.

Σε παγκόσμια πρώτη θα προβληθεί η ισπανική ταινία «Nerua Guggenheim Bilbao – A journey to the essence» του Ιβάν Μινιάμπρες, ενώ σε ειδική προβολή – πανελλήνια πρώτη – το γαστριμαργικό απόσπασμα της νέας μαύρης κωμωδίας του Δημήτρη Πιατά«Πανδημία – Ολα σε ένα».

«Κουζίνα του Αιγαίου»

Στο πλαίσιο του γαστρονομικού αυτού φεστιβάλ, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαΐου το πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας. Μέσω αυτού, όπως λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Τσιάντης, «θα γίνει η παρουσίαση του δικτύου "Aegean Cuisine" ("Κουζίνα του Αιγαίου"), της πρωτοβουλίας που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, και στο οποίο συμμετέχουν 200 επιχειρήσεις (εστιατόρια, παραγωγοί, έμποροι) του Αιγαίου». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η στοχευμένη στρατηγική ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας, καθώς και του συντονισμού και της δικτύωσης των φορέων που την απαρτίζουν ως ενός ενιαίου γαστρονομικού προορισμού. «Μέσα από τη στήριξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της περιοχής μας αναδεικνύουμε και βοηθάμε τον τριτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή τον τουρισμό μας» σχολιάζει ο κ. Τσιάντης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το νέο προγραμματικό πλαίσιο και σχέδιο δράσης του δικτύου «Aegean Cuisine», ενώ θα διεξαχθεί συζήτηση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του, καθώς, όπως επισημαίνει και ο κ. Τσιάντης, «τα τρία τελευταία χρόνια η δράση του δικτύου είχε σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.  

Πηγή: tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:06