19/10/2019 07:09:27
22.10.2009

Η σελίδα του λοξού

Η σελίδα του λοξού - Media

◆ Και ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα λόγια δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα την πραγματική τους ταυτότητα, η ελπίδα ακόμα καλά κρατεί και νιώθοντας τη συναισθηματική ασφάλεια που της παρέχει το μειλίχιο πρόσωπο της καινούργιας μορφής διαχείρισης της εξουσίας, τα καινοφανή κηρύγματα και τα αθλητικά, αλλά ψηλοτάκουνα υποδήματα, συνεχίζει να περιφέρεται όμορφη και χαμογελαστή στους κοιτώνες της πραγματικότητας.

◆ Καθώς συμβαίνουν όλα τα εφήμερα, λοιπόν, η ιστορία επαναπροσδιορίζεται παίζοντας την παρτίδα της επαναφοράς των χαρακτηρισμών.

◆ Από τη λαϊκή της βάσης θα ψωνίσουν αρχηγό οι ηττημένοι.

◆ Και στη βιτρίνα καλογυαλισμένοι Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Ψωμιάδης και πιο πίσω περιμένοντας τη φωνή του κολλητού, ο ήρεμος Άρης.

◆ Η Νέα Δημοκρατία σε ένα παράφωνο παιχνίδι εντυπώσεων επαναφέρει την τρομακτική αφή- γηση του παρελθόντος στο προσκήνιο.

◆ Τρεις εκ των διεκδικητών σχετίζονται με το βαρύπονο ουσιαστικό «αποστασία» που προκαλεί τεράστιο χάσμα στη στοματική κοιλότητα και καγχασμό σαρκαστικό.

◆ Η κυρία Μπακογιάννη, θυγατέρα του υπέργηρου και φημισμένου ανά την υφήλιο αποστάτη, ο οποίος επιβιώνει καλύπτοντας τις συναισθη- ματικές αδυναμίες του ανηλεούς χρόνου, με το ανοιχτόκαρδο χαμόγελο που σκεπάζει επιμελώς όλη την κρυμμένη αθωότητα, με τους μηχανισμούς ανά χείρας και τις γραφίδες ανά πόδας, φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διαδικασία της διαδοχής και ως το πιο χαρισματικά κατασκευασμένο πρότυπο γυναικός των υπέργειων επιδιώξεων. Τρομοκρατείται από τις λαϊκές συνάξεις παντός είδους και προτιμά την κατά μόνας διαλεύκανση των υποθέσεων, πιστή στα δόγματα που ορίζουν τα κάστρα και η κοπτορραπτική της εγνωσμένης οικογενειακής σχολής.

◆ Ο κ. Αβραμόπουλος, ξένο κορμί εν μέσω γνησίων τέκνων της δεξιάς παρατάξεως, έχει τη φινέτσα επιφανούς λόρδου με ημίψη- λο και μπαστούνι που αιωρείται ασκόπως, μόνο και μόνο για να εντοπίσει ίσως κάποιο χαμένο διάστημα του χρόνου. Ίδρυσε κόμμα που η μνήμη αρνείται να θυμηθεί το όνομά του, προσπαθώντας να επιβάλει το μοντέλο της διαφορετικότητας με έναν εντελώς επιτηδευμένο τρόπο και ποντάροντας στο ότι οι υπόλοιποι έπαιζαν ακόμα κομπολόι. Προσηνής και ευπροσήγορος, δεν τον μισεί κανείς γιατί η σημαντικότητα αποσύρεται ολοφάνερα και εντόνως όταν εμφανίζεται. Ρητορική χωρίς επίλογο, πίστη στο επικοινωνιακό τέχνασμα της επανάληψης φράσεων και λέξεων που γοητεύουν και πιστοποιούν τον εντυπωσιασμό. Πιστεύεται ότι θα ακολουθήσει τη μοίρα της εκλογής της λαϊκής, όποια και να είναι, πιστός στο αξίωμα των ιδιοτήτων των υγρών.

◆ Η προσωνυμία «τίποτα», χαρακτηρισμός ευτραφούς αντιπροέδρου, ταυτίζεται πλήρως με τη γενικότερη αντίληψη.

◆ Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς, πιστός στις δεξιές αποκλίσεις των ονείρων, οπαδός της ρήσεως «θάνατος είναι να αφήνεις το όνειρό σου στη μέση», προσπάθησε με τις δικές του σκέψεις, υπερτιμώντας καταγωγή και ικανότητες, να αναρριχηθεί στα υπερώα. Αφού έκανε μια γειτονιά άνω κάτω με το αλλοπρόσαλλο παραλήρημα αλλοτινών χρόνων και την ονοματολογία να φλέγεται μέχρι τις ημέρες μας, αποφάσισε να βγει από το μαντρί πληρώνοντας με το ίδιο καπίκι τον ιστορικώς ονομαζόμενο Εφιάλτη. Και τώρα στο ίδιο μετερίζι με χαμόγελα και λόγια κουφά, σφιχταγκαλιασμένοι μάχονται για τα πρωτεία. Θεωρείται ο ιδανικότερος εκφραστής της συντήρησης και αν δεν είχε φύγει από το στέγασμα θα ήταν ο νέος αυτοκρά- τωρ των πανικοβλημένων.

◆ Γιατί αρχηγός και όχι πρόεδρος; Είναι πολύ αριστερό το δεύτερο, φώναξε κάποιος από το διπλανό διαμέρισμα.

◆ Κάνοντας το κουνέλι, δρομολόγησες την ακοή σου και προσδιόρισες ξανά πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι υπογραφές τη σήμερον ημέρα.

Μυογράφημα

Καθισμένος στο απέναντι παγκάκι και προφανώς επηρεασμένος από σχετικό αφιέρωμα σε γνωστό τραγουδοποιό, παρακολουθώ με σχετική αφέλεια τις εικόνες που παρελαύνουν γύρω μου με απώτερο στόχο να ερμηνεύσω τα ακατανόητα και να αποτινάξω τα σκούρα που όλο και μου έρχονται σαν κατακάθια στα τελειώματα των σκέψεων. Βλέπω τους διευθύνοντες την ορχήστρα να κουνούν με σχετική ευκολία την μπαγκέτα και τα βιολιά να ακούγονται μια χαρά, όσο κι αν η κακοφωνία διαμαρτύρεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κάποια νότα ξέφυγε για να φτιάξει τη δικιά της παράκρουση.

Ένας μηχανισμός ανθρώπων ανασκουμπωμένων, τουλάχιστον αυτό είναι πασίδηλο, προσπαθούν να μειώσουν τα επιχειρήματα της ορατής οικονομικής κρίσεως.

Η εντύπωση της εγρήγορσης δεν μένει μόνο γραμμένη στους παπύρους των οφικίων, αλλά πέρασε στα ενδότερα του κοινού νου.

«Αυτοί δουλεύουν», ακούς σε όποιο παγκάκι κι αν ξαποστάσεις και μετά επίλογος η λοιδορία για την απουσία προσώπων να αναλάβουν τις τύχες της δεύτερης επιλογής.

Οι υψηλόφθογγοι έχασαν και το πρώτο και το δεύτερο συνθετικό και τώρα απογυμνωμένοι προσπαθούν να βρουν ένα μικρό παιδί να μη λέει την αλήθεια, για να βασίσουν την εκλογή τους.

Μα οι βασιλιάδες είναι γυμνοί και τα κορμιά τους ασθενικά και αδύνατα, κι αν δεν βρεθεί ο χαμένος λόγος να επουλώσει τις πληγές θα περιφέρονται έτσι χωρίς μανδύα, με κατασκευασμένα θαυμαστικά.

Και περιζήτητα τα καημένα τα μέρη του λόγου στην εποχή των θλιβερών.

Νέα Ρώμη

Άνθρωπος των ψευδαισθήσεων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το συγκινητικό ύφος της πρωτοκαθεδρίας της υψηλαυχενίας ανέλαβε όλη την ευθύνη για την άτυχη έκβαση της αναμέτρησης. Η τρεμάμενη φωνή δεν όριζε τη μετάνοια, αλλά ούτε και προσδιόριζε τα λάθη των προσωπικών επιλογών του. Το μεγαλόσχημο «φταίω εγώ» ταυτίζεται με τη μεγαλοδοξία και ξεδιαλύνει τον μίτο της αχρηστίας σε έμψυχο δυναμικό της παρατάξεώς του. Ο άνθρωπος που έφαγε το ράπισμα των αιώνων, προσποιούμενος τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία, με το ύφος του και με τις λέξεις του προσπαθεί να καταλογίσει εντέχνως την έλλειψη νοητικής λειτουργίας των εκλογέων που μέχρι πρότινος τον αποθέωναν. Τώρα στα απώτερα σχέδιά του ως άλλος Κιγκινάτος θα αποσυρθεί στα αγροκτήματά του περιμένοντας το κάλεσμα της Νέας Ρώμης για να σώσει από τη συμφορά το δύσμοιρο πλήρωμα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.