search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:56
MENU CLOSE

«Αυτός είναι ο Παράδεισός μου!»

31.08.2014 21:00
«Αυτός είναι ο Παράδεισός μου!» - Media

Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της Ιταλίας, πρωταγωνιστής της κίνησης «Arte Povera», θα παρουσιάσει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 
Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της Ιταλίας, πρωταγωνιστής της κίνησης «Arte Povera», θα παρουσιάσει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ των «Αισχυλείων». Τον ακούσαμε να μιλάει για τις δύο μεγάλες κατασκευές, τον «Τρίτο Παράδεισο» και τον «Λαβύρινθο», στο Μουσείο της Ακρόπολης και του θέσαμε μερικές ερωτήσεις. Η έκθεσή του θα εγκαινιαστεί στις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
 
Τι θα δούμε στην έκθεσή σας; Με ποιο τρόπο θέλετε να σας θυμούνται οι Έλληνες μέσα από την τέχνη σας;
 
Θα ήθελα πολύ η Ελλάδα να θυμάται τη δουλειά μου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ μια αναδρομική έκθεση στη χώρα σας. Όμως, οι πληροφορίες που βρίσκονται on line επιτρέπουν να γνωρίσουμε πράγματα χωρίς άμεση επαφή. Το τελευταίο διάστημα είμαι ενεργός σ’ ένα ευρέως συμμετοχικό έργο, που ονομάζεται «Τρίτος Παράδεισος». Μέσω αυτού, η κοινωνία προσπαθεί να ξεπεράσει την παρούσα κοσμοϊστορική άβυσσο, οικοδομώντας μια γέφυρα προς το μέλλον. Το σύμβολο του «Τρίτου Παραδείσου» θα υλοποιηθεί ανάμεσα στα ερείπια ενός παλιού εργοστασίου στην Ελευσίνα, ακριβώς στην απέναντι πλευρά του λόφου από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο «Τρίτος Παράδεισος» είναι ένα πρότζεκτ αναγέννησης.*
 
H Ιταλία αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, γεγονός που επεκτείνεται στην τέχνη και τον πολιτισμό. Ως καλλιτέχνη, σας φοβίζει αυτό;
 
Τα μεγάλα προβλήματα και η κρίση της κοινωνίας είναι πλέον ένα παγκόσμιο ζήτημα, επομένως οι λύσεις πρέπει ν’ αναζητηθούν σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως η παγκοσμιότητα είναι κατασκευασμένη από μικρο-εδαφικότητες, και νομίζω ότι σε κάθε χώρα, πόλη ή χωριό οι άνθρωποι αποζητούν όλο και περισσότερο τη γνώση και την ανάπτυξη μιας κοινής δέσμευσης, χωρίς να περιμένουν τις λύσεις που θα προταθούν από το «Παλάτι». Με την τέχνη μου προσπαθώ ν’ ανταποκριθώ στην παρούσα κατάσταση, κάνοντας προτάσεις αποσκοπώντας στον περιορισμό αντί να δώσω έμφαση στο δράμα. Η τέχνη δεν είναι ατομικιστική πια. To έργο της μεταμόρφωσης πρέπει να επιτευχθεί από όλους μαζί.
 
«Δημο-πραξία» αντί για «Δημο-κρατία». Θα μας εξηγήσετε περισσότερο αυτήν την έννοια;
 
Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί δίνοντας πίστη σε κάθετα συστήματα που βασίζονται στο απόλυτο, που δυστυχώς καθοδηγούνται από τις θρησκείες. Σήμερα έχουμε μια ολιγαρχίακαλυμμένη πίσω από τη λέξη δημοκρατία. Είναι το ίδιο, παλιό ζήτημα της εξουσίας, η οποία δεν διανεμόταν και μοιραζόταν αλλά επιβαλλόταν. Ο όρος δημοκρατία έχει καταστεί ασαφής και συγκεχυμένος, πρέπει επομένως να τροποποιηθεί, αντικαθιστώντας τη λέξη crazia (κρατία, δύναμη) με τη λέξη praxi (πράξη), έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να είναι μέρος της δημο- κρατικής πρακτικής.
 
Πιστεύετε πολύ στην ισορροπία μεταξύ δύο αντίθετων πραγμάτων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στα πολιτικά κόμματα;
 
Το σύμβολο του «Τρίτου Παραδείσου» αποτελείται από τρεις κύκλους: είναι μια κλίμακα. Στον κεντρικό κύκλο δημιουργείται μια ισορροπία μεταξύ των δύο απέναντι κύκλων. Η δικαιοσύνη συμβολίζεται, επίσης, από μία κλίμακα. Είναι ένα ζήτημα ανάπτυξης μιας δημοκρατικής ισορροπίας ριζωμένης στη δικαιοσύνη. Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να συγκεντρώνουν εξουσία το καθένα ξεχωριστά αλλά να συμμετέχουν στην αναζήτηση του κοινού καλού, και ο καθένας προσωπικά πρέπει ν’ αναλάβει τη φροντίδα της κοινωνίας εκτός του εαυτού του. Στη δημοκρατία, είμαι υπεύθυνος σημαίνει να υπηρετώ τους άλλους προκειμένου να υπηρετήσω τον εαυτό μου, να μη χρησιμοποιώ τους άλλους προκειμένου να εξυπηρετήσω τον εαυτό μου.
 
«Μέσω της τέχνης μπορούμε να βρούμε την πραγματική ελευθερία, αλλά υποδηλώνει και απόλυτη υπευθυνότητα». Εσείς είστε ελεύθερος;
 
Είμαι ελεύθερος άνθρωπος επειδή έχω μάθει από την καλλιτεχνική avant garde ότι ελευθερία δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά μια πρακτική. Μέσω αυτού έχω καταλάβει, ως καλλιτέχνης, ότι όσο πιο ελεύθερος είμαι τόσο πιο υπεύθυνος είμαι γι’ αυτά που κάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είμαι υποκείμενο επιβολών αλλά εγώ είμαι αυτός που πρέπει να απαντήσω άμεσα για τις ενέργειές μου. Η ελευθερία δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα αλλά ένα ζήτημα κοινωνικού κράτους· το ίδιο συμβαίνει και με την ευθύνη που υπάρχει, γιατί μοιράζεται. Είμαι ελεύθερος και προσπαθώ να χρησιμοποιήσω την ελευθερία μου για να αναπτύξω μια ευθύνη, η οποία απλώνεται πέρα του εαυτού μου. Αν οι άνθρωποι φοβούνται να είναι υπεύθυνοι, τότε ας μην παραπονιούνται ότι δεν είναι ελεύθεροι.
 
Πριν από την παρουσίαση του έργου σας, ξεναγηθήκατε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν νομίζετε ότι λείπει ένας μεγάλος θησαυρός από το μουσείο, τα μάρμαρα του Παρθενώνα;
 
Συγκινήθηκα από την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η απεικόνιση των αρχαιοτήτων είναι ελκυστική, επεξηγηματική και εκπαιδευτική. Εφιστά την προσοχή και συναρπάζει τους επισκέπτες. Ο Παρθενώνας και η ιστορία του εξιστορούνται μέσα από τα γλυπτά, η ζωφόρος και το ανάγλυφό της προσδίδονται με εξαιρετικά κατατοπιστικό τρόπο.
 
Μια θλιβερή αλυσίδα γεγονότων αποτέλεσε την κατεδάφιση και την αρπαγή του μεγάλου μνημείου, μαρτυρώντας την ανθρώπινη ιστορία. Όμως αυτά τα γεγονότα αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος. Πιστεύω ότι τα αντίγραφα των θραυσμάτων που διαφυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με τα πρωτότυπα προσφέρουν μια τέλεια ιδέα του συνόλου, επιτρέποντας η γνώση αυτή να πολλαπλασιάζεται σε διαφορετικά μέρη. Νομίζω αυτό είναι καλό.
 
*Το έργο του «Τρίτου Παραδείσου» αποτελείται από κορυφαία τεχνάσματα, όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη, ο πολιτισμός και η πολιτική, για να δώσει πίσω τη ζωή στη Γη, μαζί με τη δέσμευση για την επανίδρυση κοινών αρχών και ηθικών συμπεριφορών, δεδομένου ότι η πραγματική επιτυχία ενός τέτοιου στόχου εξαρτάται από αυτά. Ο «Τρίτος Παράδεισος» εκπροσωπείται συμβολικά από μια αναδιαμόρφωση του μαθηματικού συμβόλου του απείρου. Με το «Νέο Άπειρο» θα συνταχθούν τρεις κύκλοι: Οι δύο αντίθετοι κύκλοι αντιπροσωπεύουν τη φύση και τα τεχνάσματά της, ενώ η κεντρική είναι ο συνδυασμός των δύο και αποτελεί την παραγωγική μήτρα του «Τρίτου Παραδείσου». Η ιδέα που ερευνώ μπορεί συνεπώς να εκφραστεί μέσω της μουσικής, η οποία είναι ένας ιδανικός αγωγός της τέχνης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:56