search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Ένας πρωθυπουργός που έβλεπε οράματα

05.09.2014 21:00
oldphotospod_0409_005_cmyk1409906208.jpg

Το όραμά του για την Ελλάδα που θα έχει φτιάξει μέχρι το 2020 σκοπεύει να επαναλάβει ο πρωθυπουργός κατά την εμφάνιση-αστραπή που θα πραγματοποιήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πώς θα κάνει την Ελλάδα μέχρι το 2020 θα πει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Το όραμά του για την Ελλάδα που θα έχει φτιάξει μέχρι το 2020 σκοπεύει να επαναλάβει ο πρωθυπουργός κατά την εμφάνιση-αστραπή που θα πραγματοποιήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό το όραμα μάλιστα, που μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην οικονομία και την κοινωνία, ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι ήδη παίρνει σάρκα και οστά ως έργο της διακυβέρνησής του.

Με το τηλέφωνο σε ανοικτή γραμμή με τον Χρύσανθο και τον Παπασταύρου, περισσότερο, και τον Χαρδούβελη, λιγότερο, ο Σαμαράς επιδιώκει να πάρει κάτι από το τανγκό των Παρισίων με την τρόικα, ώστε να κρατηθεί και να μπορέσει να στήσει μια νέα αφήγηση στη ΔΕΘ.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχθές ο Σαμαράς μίλησε για 770.000 θέσεις εργασίας έως το 2020, κάτι που σημαίνει ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 20% και θα πέσει τότε (το 2020) γύρω στο 12%-15%, αν βέβαια οι υπολογισμοί που κάνει η κυβέρνηση και οι δανειστές αποδειχτούν ακριβείς. Κρύβοντας με τέτοια τεχνάσματα την πραγματική κατάσταση της χώρας και τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι νέοι άνθρωποι, θα επιχειρήσει το Σάββατο και πάλι μόνο με μία ομιλία και αποφεύγοντας την βάσανο των ερωτήσεων και των διευκρινίσεων να δημιουργήσει ένα δήθεν success story.

Βοήθα… τρόικα

Σήμερα η τρόικα αποφασίζει εάν θα δώσει περιθώρια στην κυβέρνηση Σαμαρά και πόσο ελαστική θα είναι. Πάντως, οι δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, διαδόχου του Ματίας Μορς, ο οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν, έδειξαν μια πιο συγκαταβατική διάθεση.   

Ωστόσο, οι τροϊκανοί παρέλαβαν τα στοιχεία την Τρίτη και απαντούν για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τη μείωση στην έκτακτη εισφορά, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και για 72 δόσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ταμεία. Από την Ουαλία, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Σαμαράς θα μάθει τι κατάφεραν οι υπουργοί του στις διαπραγματεύσεις και εάν οι παραινέσεις του Γιούνκερ έπιασαν τόπο.

Εάν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και έχει συμφωνήσει και η τρόικα, η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, για να ανακοινώσει τις εκπτώσεις ο Σαμαράς και να μην κυριαρχήσουν τυχόν αστοχίες κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ.   

Ο Σαμαράς επιδιώκει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο ελαφρύνσεων και αποκατάστασης των αδικιών, αλλά επί της ουσίας δεν θα έχουν αντίκρισμα αφού μετά τον Φεβρουάριο, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έλθει ένα πιο σκληρό «πακέτο» με απολύσεις και αντεργατικούς νόμους που θα περιορίζουν το δικαίωμα των απεργιών. Η κυβέρνηση θέλει να πάρει παράταση τουλάχιστον ένα εξάμηνο για τους πλειστηριασμούς, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής και να σπρώξει τυχόν επώδυνες αποφάσεις για μετά τον Φεβρουάριο.

Σχέδια… εξαετίας

Έτσι, το «μαγειρείο» του Μαξίμου έχει αποφασίσει να εντάξει τις αλλαγές στη φορολογία σ’ ένα –υποτίθεται– μεγαλεπήβολο σχέδιο εξαετίας, συνδυάζοντας αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές στην κατεύθυνση της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης, μεταρρυθμίσεις στο κράτος κ.ο.κ.

Το σχέδιο συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Νέα Ελλάδα» και έχει στόχο να παραμυθιάσει τους πολίτες δείχνοντας την ωραιοποιημένη εικόνα και όχι την πραγματική, καθώς πίσω από τα όμορφα λόγια για θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κρύβονται οι απάνθρωπες πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μέσω των οποίων εκχωρείται ο εθνικός πλούτος στα μεγάλα συμφέροντα και ουσιαστικά οι πολίτες της χώρας γίνονται φτωχότεροι. Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του φαίνεται ότι εξακολουθούν να πιστεύουν πως υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν το παραμύθι προς τον κόσμο, δίνοντας υποσχέσεις και επισείοντας την απειλή της καταστροφής στην περίπτωση που θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα.

Αιχμή θα αποτελέσει η λογοδοσία των πολιτικών στελεχών για τις παραγραφές και την ασυλία, η πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργών – βουλευτών, δύο θητείες για πρωθυπουργό και ενδεχομένως μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ο Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι η θεσμική αλλαγή στη χώρα και η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαίες προϋποθέσεις και για τη θεραπεία του πολιτικού συστήματος αλλά και για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς θα εντάξει σε αυτό το πλαίσιο την αλλαγή κλίματος για την οικονομία, με την αυξημένη ρευστότητα που αρχίζουν να παρέχουν οι τράπεζες, το πακέτο που θα αρχίσει να τρέχει από το ΕΣΠΑ και την νέα προοπτική για ανάπτυξη που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μόλις, στα τέλη Σεπτεμβρίου, κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς, όπως λένε στο Μαξίμου, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή συμβάλλουν ώστε να πιέζονται οι δανειστές για σταθερότητα και να κλείσει και αυτή εκκρεμότητα. Βάζοντας όλο αυτό πλαίσιο, ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να δείξει ότι οι εκλογές είναι καταστροφικές και πως θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλλον σε ώτα μη ακουόντων, γιατί το δις εξ αμαρτείν ουκ… λαού σοφού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00