search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Να μην πάνε τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ σε άλλους σκοπούς, δήλωσε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Στουρνάρα

30.10.2014 14:57
Να μην πάνε τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ σε άλλους σκοπούς, δήλωσε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Στουρνάρα - Media

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η ενημερωτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Στον απόηχο των stress test οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση των τραπεζών και της οικονομίας.

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η ενημερωτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Παρόντες στη συνάντηση ήταν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο «τομεάρχης» Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τον Γ. Στουρνάρα συνόδευε η συνεργάτιδά του, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Βασιλική Ζάκκα.
 
Στο απόηχο των stress test οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση των τραπεζών και της οικονομίας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η θέση ότι τα χρήματα του ΤΧΣ (11 δις) πρέπει να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με γνώμονα την ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και όχι να αποτελέσουν βάση για την «προληπτική γραμμή πίστωσης» σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη για παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει διαθέσει για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεκάδες δις ευρώ επομένως ήρθε η ώρα των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία  με παροχή ρευστότητας. Όμως, συνέχισε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα το θέμα των κόκκινων δανείων, πρόβλημα που καταδυναστεύει την ελληνική οικονομία και χωρίς τη λύση του επιχειρήσεις και νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να ανακάμψουν.
 
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «εγκληματική επιλογή»  τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς, προσθέτοντας νέα προαπαιτούμενα για χρήματα που ήδη έχουν ληφθεί υπό αυστηρούς όρους.
 
«Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης  στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί»;  είπε.
 
Και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει πραγματικό σχέδιο και καταφεύγει στη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών, ενώ προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχθεί σχεδιασμούς που επιδεινώνουν τα προβλήματα και κυρίως δε θα δεχθεί «καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο» δηλαδή «πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους» υπό μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.
 
Σημειώνεται πώς είναι η πρώτη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του διαδεχόμενος τον Γιώργο Προβόπουλο στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε με σφοδρότητα αντιδράσει στη μετακίνηση Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση  μεταξύ Στουρνάρα και Δραγασάκη – Τσακαλώτου, μετά τις δηλώσεις Α. Γεωργιάδη και τις διαρροές του Μαξίμου περί Bank run σε περίπτωση που βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων για τα στρες τεστ ο Γιάννης Στουρνάρας συναντάται άυριο με το επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 13 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ο οποίος θα συνοδεύεται από τους  κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Τσούκαλη και Ασημίνα Ξηροτύρη καθώς και τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής Δημήτρη Χατζησωκράτη.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:02