search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41
MENU CLOSE

O Economist προσπαθεί να εξηγήσει τι θα κάνει ο Τσίπρας με την Εκκλησία

27.01.2015 10:58
O Economist προσπαθεί να εξηγήσει τι θα κάνει ο Τσίπρας με την Εκκλησία - Media

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ο Economist προχώρησε σε μια ανάλυση για το πως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ασκήσει την πολιτική του, όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας, αλλά και στα ζητήματα της κοινωνικής ζωής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ο Economist προχώρησε σε μια ανάλυση για το πως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ασκήσει την πολιτική του, όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας, αλλά και στα ζητήματα της κοινωνικής ζωής.
 
Σύμφωνα με τον Economist «ο Τσίπρας είναι ορκισμένος άθεος που έχει, ωστόσο, σχέσεις αβρότητας με τους ανώτερους κληρικούς και δεν έχασε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει ότι η ορκωμοσία του θα ακολουθούσε την κοσμική διαδικασία. Όπως και το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί από έναν κατώτερο κληρικό και όχι από τον αρχιεπίσκοπο – όσοι εξ αυτών θα θελήσουν να λάβουν θρησκευτικό όρκο».
 
Όπως σημειώνει ο Economist, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το είδος της ρήξης που θα σηματοδοτήσει αυτή η κίνηση στον κατά τα λοιπά τελετουργικό πολιτισμό της Ελλάδας. Και αυτό γιατί οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα, από τους σοσιαλιστές μέχρι και τους συντηρητικούς, αποδέχονταν τον θρησκευτικό όρκο. 
 
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά έχει δεσμευτεί για τον διαχωρισμό των δυο Αρχών: του Κράτους και της Εκκλησίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την νίκη του στις εκλογές συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αυτό δείχνει κάτι. Όπως τονίζει η βρετανική έκδοση ο Τσίπρας έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο βίο του την κοσμική εκδοχή, αλλά η κηδεία του πατέρα του έγινε με θρησκευτικό τρόπο και ο Αρχιεπίσκοπος την διεύθυνε.
 
«Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ιερώνυμος έχει καταδικάσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει πως η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία των πάντων, ανεξάρτητα από τη φυλή στην οποία ανήκουν ή τις μεταφυσικές πεποιθήσεις τους. Αυτό σίγουρα βοηθάει πολύ στις σχέσεις που θα έχει με τη νέα κυβέρνηση», αναφέρει ο Economist.
 
Μιλώντας στον Economist, ο Νίκος Κοσμίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Β. Ελλάδα και αφοσιωμένος Χριστιανός Ορθόδοξος αναφέρει ότι η επιλογή Τσίπρα να ορκιστεί πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο δείχνει, με ένα παράδοξο τρόπο, το σεβασμό του Τσίπρα προς την Εκκλησία και την ακεραιότητα της. Αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που πιστεύει και όχι να ακολουθήσει τις θρησκευτικές τελετές για πολιτικούς λόγους. «Αναγνωρίζοντας την ιερότητα της εκκλησίας, συμπεριφέρεται με σεβασμό σε όλους μας που είμαστε Χριστιανοί», αναφέρει ο Νίκος Κοσμίδης, συμπληρώνοντας ότι «αντί να λάβει έναν ψεύτικο όρκο, εμείς θα του προσφέρουμε τις ειλικρινείς προσευχές μας». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41