search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:31
MENU CLOSE

Το χρονικό της ρήξης – Το draft Μοσκοβισί, η πρόταση Νταίσελμπλουμ και η άρνηση Βαρουφάκη

17.02.2015 07:50
Το χρονικό της ρήξης - Το draft Μοσκοβισί, η πρόταση Νταίσελμπλουμ και η άρνηση Βαρουφάκη  - Media

Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνει λόγο η κυβέρνηση, αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνει λόγο η κυβέρνηση, αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.
 
Στους ευρωπαίους επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για την εμπλοκή στο Eurogroup, με το Μαξίμου να κάνει αναφορά – όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του – στο συμβιβαστικό κείμενο που αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα σκληρό κείμενο το οποίο η Ελλάδα δε μπορούσε να αποδεχτεί εφόσον ζητούσε παράταση του μνημονίου.
 
Το Μαξίμου χαρακτηρίζει το κείμενο που αποσύρθηκε ως «βάση συζήτησης», απέναντι στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν «καταρχήν θετική» διαφοροποιούμενο από τη θέση Βαρουφάκη ότι θα το υπέγραφε άμεσα.
 
Σύμφωνα με το Μαξίμου Όπως «το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση» καθώς «ζητούσε την παράταση του Μνημονίου». 
 
«Η ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνεται από την πλευρά του Μαξίμου «δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει». Και καταλήγει: «Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται». 
 
Το σχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα
 
«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο κείμενο που εμφάνισε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
 
Το έγγραφο ανέφερε ρητά ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να ολοκληρώσει το παρόν πρόγραμμα του μνημονίου. 


 

Συγκεκριμένα το κείμενο ανέφερε κατά λέξη:

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό. 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο». 

Το κείμενο Μοσκοβισί 
 
Το περίφημο «draft Μοσκοβισί» έδωσε στη δημοσιότητα δημοσιογράφος του Channel 4. Το κείμενο μιλά για «παράταση της δανειακής σύμβασης» και «εγγενή ευελιξία του τρέχοντος προγράμματος».
 
Ειδικότερα, το «draft Μοσκοβισί» ανέφερε
 
«Το Eurogroup δηλώνει την εκτίμησή του για την αξιόλογη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί μπήκαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής , καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση του τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας .
 
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης, βάσει των όσων έχουν ήδη γίνει από τις ελληνικές αρχές και θεσμούς . Βλέπουμε θετικά το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας εγγενούς ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, μέχρι την έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα συμφωνία. Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της για να εξασφαλίσει τις ήδη συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
 
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στην εξασφάλιση των συμφωνημένων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τα όποια νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1)
 
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για παράταση της δανειακής σύμβασης, παίρνοντας τη μορφή ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφαιστεί κατά της διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία . Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
 
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό ΤΧΣ για έξι μήνες , παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια επέκταση . Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις . Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού κόστους και θα απελευθερωθεί μόνο μετά από αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.
 
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου .
 
Πιθανά σημεία να δοθούν :
1 ) Να αποφευχθούν μέτρα με καθαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις …».


 
Kομισιόν: «O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες – μέλη»
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη διαρροή του κειμένου η Κομισιόν ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε την ύπαρξη του προσχεδίου, με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Σε σχετική ερώτηση για το αν ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε στην Ελλάδα ένα κείμενο προτεινόμενης συμφωνίας, αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης πριν το Eurogroup. O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες – μέλη του Eurogroup».    
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:29