ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Πακιστάν: Η σιωπηλή μάχη του Ομπάμα(Δημοσιεύτηκε στο "Π" 22/10/2009)

22.10.2009 15:06

Όλοι αναμένουν την απόφαση του Αμερικάνου προέδρου για την πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά στο γειτονικό Πακιστάν διεξάγεται η ουσιαστική αναμέτρηση που θα κρίνει τις εξελίξεις σε ολόκληρο το ευαίσθητο στρατηγικά τμήμα της Νοτιοδυτικής Ασίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, με έναν πρωτοφανή συντονισμό αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων, έχουν ξεκινήσει μια γιγάντια επιχείρηση στο Νότιο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που είναι το προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι συνδέονται τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με την Αλ Κάιντα. Οι νεκροί είναι αμέτρητοι και από τις δύο πλευρές, μολονότι οι πακιστανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, αλλά εκείνο που δείχνει τη σφοδρότητα των συγκρούσεων είναι οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν.

Ε ίναι η πρώτη φορά που οι πακιστανικές δυνάμεις επιχειρούν συντονισμένα, με στόχο να περικυκλώσουν την ηγεσία των Ταλιμπάν και ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα, που θεωρείται ότι βρίσκονται στην περιοχή, ελπίζοντας έτσι να απαλλαγούν από χιλιάδες εμπειροπόλεμους αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η πακιστανική ηγεσία φαίνεται ότι ωθήθηκε σε αυτή την απόφαση έπειτα από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών σε διάφορα σημεία της χώρας, οι οποίες άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Πάνω από 30.000 στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές έχοντας απέναντί τους περίπου 10.000 αντάρτες των Ταλιμπάν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται μερικές εκατοντάδες Ουζμπέκοι και άλλοι τόσοι Άραβες…

Τ ο έδαφος είναι κατ’ εξοχήν ευνοϊκό για τους αντάρτες, καθώς τα απόκρημνα βουνά, που είναι γεμάτα σπηλιές, στενά περάσματα και πυκνή δασώδη βλάστηση, δίνουν τη δυνατότητα στους αντάρτες να κινούνται με άνεση και να εφαρμόζουν την παραδοσιακή τακτική «χτυπάω και φεύγω» εναντίον των τακτικών πακιστανικών δυνάμεων.

Η περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν θεωρείται προπύργιο των ΤεχρίκεΤαλιμπάν, δηλαδή του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, που είναι συμμαχία δώδεκα διαφορετικών οργανώσεων που πολεμούν ενάντια στην κεντρική εξουσία, με στόχο την εφαρμογή ενός αυστηρού «ισλαμικού» συστήματος!

Οι οργανώσεις αυτές έχουν αναλάβει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις των τριών τελευταίων ετών, ανάμεσά τους και τη μεγάλη επίθεση στο «κόκκινο τζαμί» του Ισλαμαμπάντ. Στις ίδιες οργανώσεις αποδίδονται και οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων, όπως και η επίθεση που κατέληξε στον φόνο της πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο πριν από δύο χρόνια.

 

Ορκίστηκε εκδίκηση

Ένας από τους ηγέτες του Κινήματος, ο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε από αμερικάνικο πύραυλο στις αρχές Αυγούστου και αντικαταστάθηκε αμέσως από τον προφανώς συγγενή του Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατό του. Οι ίδιες οργανώσεις κατέλαβαν ουσιαστικά ολόκληρη την κοιλάδα Σουάτ πριν από δύο χρόνια και κατάφεραν να προωθηθούν σχεδόν μέχρι τις παρυφές του Ισλαμαμπάντ στις αρχές του χρόνου.

Ο πακιστανικός στρατός ελπίζει ότι με την επιχείρησή του στην καρδιά του Νότιου Ουαζιριστάν θα εξοντώσει το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων που αποτελούν πραγματική απειλή για το κράτος. Άλλωστε σε αυτή την περιοχή εκτιμάται ότι κρύβεται και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, μολονότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταστήσει εκεί το στρατηγείο του. Οι πιθανότητες ωστόσο για συντριπτική νίκη του πακιστανικού στρατού δεν είναι μεγάλες.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:29
Exit mobile version