ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:54
MENU CLOSE

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου 2012

17.10.2012 15:57

Mε τις τρεις τελευταίες δημο­σκοπήσεις του τελευταίου  Σαββατοκύριακου του Σε­πτεμβρίου έγιναν έξι οι δημοσκοπή­σεις του Σεπτεμβρίου του 2012.

1«Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχό­μενο εξόδου της χώρας από το ευ­ρώ;», με πολύ και αρκετά πιθανό να το θεωρεί το 30,2% και όχι και τόσο ή κα­θόλου πιθανό το 65,2%.
 
2«Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχό­μενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας;», με το 49,8% να το θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό και το 45,7% όχι και τόσο ή καθόλου πιθανό.

3«Για τη στάση των πολιτών απένα­ντι σε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, ποια από τις παρακάτω προτά­σεις για τη χώρα είναι πιο κοντά στη δική σας άποψη;». α) Με την άποψη να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας μια άλλη οικονομική πολιτική εκτός μνημονίου, τάσσεται το 66,7%. β) Με την άποψη να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα της δανειακής σύμβασης διότι δεν γίνεται αλλιώς, τάσσεται το 17,5%. γ) Με την άποψη να αποχωρήσει από το ευρώ, τάσσεται το 10,5%.

Είναι φανερό ότι στο τρίτο ερώτημα σε σχέση με τα προηγούμενα υπάρχει μια σύγχυση ή αντίφαση, που μπορεί να ερμηνευτεί με το τι θα προτιμού­σε ή θα ευχόταν ο κόσμος να συμβεί. Πάντως στο δύσκολο ερώτημα: «Να εφαρμόσουμε το μνημόνιο παραμέ νοντας στο ευρώ ή όχι;» ο κόσμος διχάζεται, όπως απέδειξαν οι προε­κλογικές δημοσκοπήσεις, με ελαφρά υπεροχή τού «όχι», κατά την MRB. Σ’αυτήν ακριβώς τη δύσκολη επιλογή εστιάζεται η ασάφεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να μην μπαί­νει στο πραγματικό και ουσιαστικό δί­λημμα, αλλά να συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά, χωρίς να αναπτύσσε­ται πλέον, έχοντας απολέσει και τη δυ­ναμική του.
 
Ειδικότερα για τα κόμματα
 
1Η Ν.Δ. παρουσιάζει υποχώρηση 2%  σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνί­ου, με συσπείρωση 74%, 10% αδιευ­κρίνιστη ψήφο και διαρροές 2,7% προς ΣΥΡΙΖΑ, 2,1% προς Ανεξάρτητους Έλ ληνες, 7% προς Χρυσή Αυγή, και 4,2% προς Λοιπά.
 
2Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει στασιμότητα. Το 40% των ψηφοφόρων του τού Ιουνίου δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική του. Δεν εμφανίζει ανά­πτυξη δυναμικής γιατί οι ψηφοφόροι δεν πείθονται ότι μπορεί να μην εφαρ­μόσει το μνημόνιο παραμένοντας στο ευρώ. Παρουσιάζει συσπείρωση 76,5%, με αδιευκρίνιστη ψήφο 9,8% και διαρροές 1,7% προς ΚΚΕ, 3,6% προς Ανεξάρτητους Έλληνες,2,4% προς Χρυσή Αυγή, προς ΔΗΜΑΡ 1,2%, 0,7% προς Ν.Δ. και 4,1% προς Λοιπά (ιδιαίτερα προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

3Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει υποχώρηση τριών μονάδων, 9,3% έναντι 12,3% των εκλογών του Ιουνίου.
 
4Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνουν να κρατάνε το ποσοστό τους γιατί είναι συνεπείς στη γραμμή τους.
 
5Η Χρυσή Αυγή καταγράφει άνοδο σε διψήφιο ποσοστό (11,2% από 6,9%) και εμφανίζει εισροές από Ν.Δ., από ΛΑΟΣ αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ!

6Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζει υποχώρηση κατά 15% του ποσοστού της (5,4% από 6,3%). Βασικά χάνει προς ΣΥΡΙΖΑ.
 
7Το ΚΚΕ φαίνεται ότι αρχίζει να ανε­βαίνει. Ήδη το τελευταίο διάστη­μα δεν προβάλλει τα συνθήματα της λαϊκής εξουσίας και ασχολείται με το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προβάλλοντας τις γνωστές θέσεις του, πάνω στις οποίες μπορεί να στοιχειοθε­τηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο.

8Από τα Λοιπά κόμματα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά εμφανίζονται στις δημοσκοπή­σεις με μειωμένα σε σχέση με τις πρό­σφατες εκλογές ποσοστά, ενώ από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά εμφανί­ζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% περίπου.
 
Συμπερασματικά, παρά τις όποιες μετατοπίσεις, δεν καταγράφεται ανα­τροπή του πολιτικού σκηνικού. Θα δού­με μετά την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων.


 
Σούμπλης Νικήτας-Αθανάσιος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Αναλυτής Δημοσκοπήσεων

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:54
Exit mobile version